Innovació, Indústria, Comerç i Turisme

Indústria qualifica d’“irresponsable” el manteniment de la vaga en les ITV i responsabilitza els treballadors dels retards en el servici

28/03/2024
  • Esta previst que el pròxim 9 d’abril el Consell d’Administració ratifique la fórmula jurídica per a solucionar el conflicte laboral i aconseguir l’equiparació salarial

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha qualificat de “tremendament irresponsable” la decisió dels treballadors de la societat pública de les ITV, Sitval, de mantindre les mobilitzacions en plena Setmana Santa després que ja s’haja donat una data per a solucionar el conflicte laboral i aconseguir l’equiparació salarial per al pròxim 9 d’abril.

Montes ha recordat que este dimecres es va posar en coneixement del Consell d’Administració de Sitval, on també estan representats els sindicats, que l’entitat havia trobat una fórmula jurídica per a aconseguir l’equiparació dels treballadors de les ITV.

Esta solució havia d’aprovar-se en un consell extraordinari convocat per al 9 d’abril, per la qual cosa es va instar els treballadors a desconvocar la vaga fins a eixa data per a evitar un major perjuí als ciutadans. La proposta consistia a aplicar l’equiparació al llarg d’eixe mateix mes, inclòs el pagament dels endarreriments des del mes de juny passat.

De fet, Montes ha explicat que Sitval ha fet una provisió de fons de les quantitats per a fer efectiva l’equiparació salarial, inclòs els retards de l’any 2023 i que ascendien a un poc més d’un milió d’euros.

En este sentit, la consellera ha reiterat que la no aplicació immediata de l’acord que es va firmar el mes de novembre passat es deu a “un escrupolós seguiment de la legalitat”, ja que eren preceptius determinats informes per a donar seguretat jurídica a l’equiparació salarial i evitar que fora nul·la de ple dret, tal com va passar amb l’anterior direcció.

Una vegada trobada la fórmula jurídica, ha de ser ratificada pel consell quan estiguen complets els informes necessaris, una cosa que, segons està previst, ocorrerà en menys de dos setmanes ja que el consell extraordinari està convocat per al 9 d’abril, a les 18.30 hores.

Davant este imminent acord, la Conselleria havia sol·licitat als treballadors que suspengueren les mobilitzacions, amb l’objectiu de normalitzar la prestació d’este servici durant el primer període vacacional de l’any. No obstant això, els treballadors han rebutjat suspendre la protesta, “la qual cosa suposa perjudicar milers de ciutadans que tenien previst passar la inspecció dels seus vehicles en estes setmanes”.

Montes ha considerat que “no té cap sentit” que es mantinga la vaga, i ha responsabilitzat els treballadors “dels retards en la prestació del servici” a partir d’ara. “Hem treballat a contrarellotge per a aconseguir una solució jurídica expressa i, una vegada aconseguida, és difícil d’entendre que es mantinguen les protestes que sembla que tenen com a únic objectiu dinamitar el diàleg amb l’Administració”, ha agregat.

Així mateix, ha proposat celebrar una reunió urgent del comité de vaga este mateix dijous amb l’objectiu d’exposar als sindicats el full de ruta previst per a l’equiparació i demanar-los que rectifiquen la seua postura “davant el perjuí que pot suposar per als ciutadans” a pesar que s’ha plantejat ja una solució definitiva al conflicte.

Montes també ha recordat que la Conselleria es va trobar a la societat pública de les ITV en “una situació lamentable”, amb una massa salarial de quasi 1.000 treballadors “sense una autorització per part de sector públic”, amb “el patrimoni de les estacions sense adscriure a la mateixa societat” i amb un conflicte laboral enquistat perquè els anteriors gestors “havien mentit a la plantilla en firmar una equiparació salarial que en aquell moment era inviable perquè no disposaven dels informes preceptius”.