Sanitat

Hospitals valencians incorporen un nou tractament contra una infecció ocular associada al mal ús i a la higiene deficient de les lents de contacte

03/04/2024
Hospitals valencians incorporen un nou tractament contra una infecció ocular associada al mal ús i a la higiene deficient de les lents de contacte
  • Un total de 17 pacients de la Comunitat Valenciana han sigut tractats amb èxit amb este nou fàrmac
  • La queratitis per Acanthamoeba és una infecció ocular relacionada amb el mal ús i la higiene deficient de les lents de contacte
  • Esta patologia no és freqüent, però pot arribar a causar ceguesa si no es tracta a temps

Els servicis d’Oftalmologia de diversos hospitals de la Comunitat Valenciana han incorporat un nou tractament, la monoteràpia tòpica amb polihexanida 0,08 %, contra una infecció ocular parasitària relacionada amb el mal ús i la higiene deficient de les lents de contacte, i que pot arribar a comprometre la vista.

Esta patologia no és freqüent, però si no es tracta a temps, pot provocar deficiència visual i fins i tot ceguesa.

L’agent antimicrobià, la polihexanida, ja s’ha aplicat amb èxit a una concentració de 0,08 % a un total de 17 pacients a la Comunitat Valenciana. En concret, l’Hospital La Fe ha tractat huit pacients, l’Hospital Clínic quatre, l’Hospital de Gandia una pacient, el Doctor Balmis ha tractat tres persones i l’Hospital Sant Joan ha emprat el fàrmac per a un cas complex que afectava els dos ulls.

L’Acanthamoeba és una ameba de vida lliure present en la naturalesa, que en algunes persones pot produir dany mitjançant queratitis i, en el pitjor dels casos, ceguesa.

La incidència de la queratitis per Acanthamoeba ha augmentat en els últims anys a causa de l’increment del nombre de persones que usen lents de contacte, la seua inadequada desinfecció, així com les activitats a l’aire lliure i l’ús de lents de contacte en spas o piscines. Els símptomes de la queratitis amebiana poden ser dolor ocular, ull roig, visió borrosa o pèrdua de visió, com ha detallat Ana Hervás, oftalmòloga de l’Hospital La Fe.

Segons ha explicat l’especialista, “les mesures que s’han d’adoptar per a previndre esta infecció consistixen a usar adequadament les lents de contacte i desinfectar-les correctament, així com evitar la seua utilització en piscines o spas”.

Així mateix, el cap d’Oftalmologia de La Fe, Enrique España, ha indicat que, davant la més mínima sospita, “cal acudir a l’especialista per a un precoç diagnòstic mitjançant cultius i tècniques PCR, i tractament”.

Fins a l’arribada a Europa en 2023 de la polihexanida 0,08 % en forma de col·liri monodosi, les farmàcies hospitalàries amb capacitat per a fer-ho, combinaven este principi actiu amb uns altres per a desenvolupar fórmules magistrals i tractar esta infecció ocular, de les més greus i doloroses.

Després d’assajos clínics que acrediten la seua seguretat i eficàcia, els servicis de Farmàcia Hospitalària adquirixen el col·liri preparat per a la seua administració a través de l’Agència Espanyola de Medicaments.

 

Galeria d'imatges