Justícia i Interior
Seguretat ciutadana

El Consell reclama al Ministeri de l’Interior que augmente de manera urgent el nombre d’agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per l’increment de la població i de la criminalitat

03/04/2024
El Consell reclama al Ministeri de l’Interior que augmente de manera urgent el nombre d’agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per ...
  • La consellera s’ha reunit amb representants de la Confederació Espanyola de Policia i l’Associació Espanyola de Guàrdia Civil, que li han traslladat les seues necessitats a la Comunitat Valenciana
  • Segons les dades del Ministeri, en l’últim any els delictes creixen un 8,1 % a la Comunitat Valenciana, dos punts per damunt de la mitjana espanyola
  • En la reunió també s’ha tractat la immigració il·legal, que a Espanya ha augmentat un 82 % en 2023 i en la qual “sembla que el Govern central mira cap a un altre costat mentres estes persones solen ser víctimes de màfies”

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha sol·licitat al Ministeri de l’Interior que “actualitze i augmente el catàleg de llocs de treball de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, davant del creixement de la població de la Comunitat Valenciana i per a fer front a l’increment de la criminalitat, que revelen les mateixes dades del Ministeri”.

Elisa Núñez s’ha reunit amb representants del Comité Regional i Provincial de València de la Confederació Espanyola de Policia i de l’Associació Espanyola de Guàrdia Civil (AEGC) per a tractar la situació d’estos cossos de seguretat a la Comunitat Valenciana, els quals li han sol·licitat suport per a traslladar al Ministeri la necessitat d’augmentar el catàleg de llocs de treball, ja que les unitats estan molt minvades, perquè catàlegs com el de la Guàrdia Civil estan sense renovar-se des de 2010.

Segons ha explicat la titular de Justícia i Interior, “els representants d’estes associacions han posat sobre la taula que estan infradotats de mitjans humans i materials perquè les dades que es valoren per a dotar-los d’eixos mitjans són les d’empadronament, i s’obvien les dades de no empadronats i les d’immigració il·legal, que són alienes a estos registres”.

Elisa Núñez ha qualificat de “molt preocupants” les dades sobre l’augment de delictes en l’últim any a la Comunitat Valenciana, que “han crescut un 8,1 %, és a dir, més de dos punts per damunt de la mitjana espanyola”, per la qual cosa ha exigit al Govern d’Espanya “més mitjans humans i materials per a lluitar contra la delinqüència”, i s’ha oferit a “mantindre una reunió amb la delegada del Govern per a treballar per la seguretat i per la llibertat de tots els ciutadans de la Comunitat Valenciana”.

La consellera ha explicat que un altre dels temes que s’ha tractat en la reunió ha sigut la immigració il·legal, “un tema que sabem que és incòmode, però que és important. Fa uns dies vam conéixer que en 2023 van arribar a Espanya 56.872 immigrants il·legals, un 82 %  més que l’any anterior, només 3.090 dels quals han sigut expulsats del nostre país”.

“És una mostra més de com el Govern d’Espanya mira cap a un altre costat enfront de les onades de persones que pretenen entrar de manera il·legal al nostre país i que, a més, solen ser víctimes de màfies que juguen amb els seus somnis, les seues il·lusions i, moltes vegades, per desgràcia, amb les seues vides”, ha manifestat Elisa Núñez.

Dades de criminalitat

L’últim balanç de criminalitat publicat el 27 de març passat pel Ministeri de l’Interior, en la comparativa entre el 4t trimestre de 2022 i el 4t trimestre de 2023, reflectix que a la Comunitat Valenciana els delictes creixen un 8,1 %, per damunt de la mitjana espanyola, que se situa en el 6 %, mentres que l’augment de la criminalitat convencional dobla el que es registra en el conjunt d’Espanya.

Segons les dades publicades pel Ministeri de l’Interior, el tràfic de drogues augmenta un 24 %, el triple que la mitjana nacional. També van a l’alça els homicidis i assassinats, que creixen un 18,2 %.

Els robatoris amb violència i intimidació s’incrementen un 7,1 % sobre l’any anterior, i els delictes contra la llibertat sexual augmenten un 8,6 %, amb una mitjana de més de sis delictes diaris a la Comunitat Valenciana.

Alacant ciutat ha tingut un increment de la criminalitat d’un 16,4 %, i a Castelló ciutat, la delinqüència ha crescut un 13,7 %.

Per a la consellera, “estes dades ens donen la raó, i per molt que es vulguen emmascarar i dir que ara el que ha augmentat és el nombre de denúncies perquè la gent se sent més segura, la realitat és que els delictes han augmentat. Així ho hem pogut comprovar en les visites que hem fet per nombrosos municipis de la Comunitat Valenciana des del principi de la legislatura, en les quals hem mantingut reunions amb les forces i cossos de seguretat”.

Sol·licitud de més efectius per a Torrent i Alzira

En la reunió s’ha abordat també el cas concret de les localitats de Torrent i Alzira. La consellera de Justícia s’ha compromés a traslladar al Ministeri de l’Interior “la necessitat urgent d’ampliar el catàleg de llocs de treball en les dos localitats”.

En este sentit, a Torrent es requerixen més efectius a causa de l’increment exponencial d’habitants i, sobretot, l’increment real de la població, a causa de la gran quantitat d’immigrants que no estan en el cens municipal. Segons el cens, la població actual és de 91.831 habitants, però la real arriba als 100.000 habitants. En els últims 10 anys, el nombre de denúncies s’ha elevat un 12,4 % i l’augment de detinguts ha sigut del 30 %.

Per la seua banda, a Alzira es necessiten més efectius en la Policia Nacional i en la Guàrdia Civil per a fer front a l’increment de furts de productes agrícoles i al creixement exponencial de robatoris en segons habitatges.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Consellera Elisa Núñez