Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
IVC Filmoteca Programació

La Filmoteca Valenciana presenta un cicle sobre la cineasta estatunidenca Su Friedrich

03/04/2024
La Filmoteca Valenciana presenta un cicle sobre la cineasta estatunidenca Su Friedrich
  • S’inicia el dimecres 3 d’abril, a les 18.00 hores, amb la projecció del curt Gentlty Down the Stream (1981) i Hide and Seek (1996)
  • Es tracta de la primera retrospectiva que es fa a Espanya sobre esta directora de cinema experimental

 

La Filmoteca Valenciana presenta un cicle sobre la directora avantguardista estatunidenca Su Friedrich (1954, New Haven). Conformat per huit pel·lícules (un curtmetratge, cinc migmetratges i dos llargmetratges), es tracta de la primera retrospectiva que es fa a Espanya sobre esta cineasta nord-americana.

El cicle és un projecte del festival Punto de vista de Navarra, que compta amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya, Cineteca (Madrid), la Filmoteca de Galícia i la Filmoteca Valenciana. Totes les projeccions són en sessió única.  

Des de 1978 fins a l’actualitat, Su Friedrich ha rodat més de vint pel·lícules amb una clara consciència feminista i humanista, grans dosis d’honestedat, sensibilitat i un fi sentit de l’humor.

Les seues obres partixen de les seues experiències personals, emocions, somnis, pors i desitjos per a explorar formes de coneixement a partir d’una tota sèrie de processos íntims com l’amor, la sexualitat o la malaltia. També aborda les relacions familiars amb els seus pares i qüestions socials com la gentrificació o l’activisme lèsbic.

Les seues pel·lícules estan escrites, filmades, muntades i sonoritzades per ella, excepte excepcions molt puntuals. Treballant amb una gran llibertat formal, Friedrich presta especial atenció a la juxtaposició de textos, sons i imatges de variada procedència. A pesar el seu caràcter experimental, la seua filmografia és accessible per a un públic molt ampli, fins i tot per als espectadors que no estan acostumats al cinema experimental, feminista o queer.

El cicle s’inicia hui dimecres 3 d’abril, a les 18.00 hores, amb la projecció del curt de 13 minuts Gentlty Down the Stream (1981), un dels primers treballs de Friedrich, construït a partir d’un conjunt de somnis que revelen un conflicte entre la seua educació catòlica i el seu desig lèsbic.

A continuació, es projecta el llargmetratge Hide and Seek (1996), en el qual Friedrich reflexiona sobre com es viu el lesbianisme en l’adolescència, combinant el documental amb un conjunt d’entrevistes a lesbianes adultes, i la ficció, amb la història de Lou, una xiqueta que descobrix la seua orientació sexual en la dècada dels seixanta.

El divendres 5 d’abril, a les 20.15 hores, la Filmoteca Valenciana projecta el migmetratge de 48 minuts Sink or Swim (1990), un retrat colpidor sobre la tensa relació que la directora va mantindre amb son pare durant la seua infància, el divorci dels seus pares i l’impacte de tot això en la seua vida adulta. Formalment complexa i emocionalment intensa, esta pel·lícula s’ha convertit en una important referència del cine autobiogràfic.

Després es projecta Rules of the Road (1993), un migmetratge de 31 minuts en el qual Friedrich aborda la relació amb la seua nóvia a través del cotxe que compartixen. Un relat irònic, incisiu i original sobre les vicissituds de la parella, l’amor i la família.

El dimecres 10 d’abril, a les 20.15 hores, es projecta The Ties That Bind (1985), un migmetratge de 55 minuts en el qual la mare de Su Friedrich rememora les seues experiències juvenils a l’Alemanya nazi fins que va emigrar als Estats Units després de la Segona Guerra Mundial.

Posteriorment es projecta I Cannot Tell You How I Feel (2016), un migmetratge de 42 minuts en el qual Friedrich filma el trasllat involuntari de la seua anciana mare des del seu pis de Chicago a una residència prop de Nova York, on viuen els seus fills.

El cicle conclou el dijous 18 d’abril, a les 18.00 hores, amb la projecció de The Odds of Recovery (2002), un llargmetratge de 65 minuts en el qual Friedrich explora amb humor el desgast físic i emocional que li han suposat les operacions i problemes mèdics que ha patit al llarg de la seua vida.

A continuació, es projecta Today (2022) un migmetratge de 57 minuts en el qual Friedrich registra els últims cinc anys de la seua vida quotidiana des del més trivial i mundà fins als moments més tràgics, com la pèrdua dels seus éssers estimats.

 

Galeria d'imatges