Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
#DansaValencia24

Dansa València oferix un programa d’activitats paral·leles amb trobades professionals, ràdio en directe, tallers i una posada de llarg literària

04/04/2024
Dansa València oferix un programa d’activitats paral·leles amb trobades professionals, ràdio en directe, tallers i una posada de llarg literària
  • El festival acull la celebració del 15 aniversari del circuit Dansa a Escena
  • Dansa València consolida la seua àrea professional amb el suport de la Fundació SGAE
  • María José Mora mantindrà una trobada amb la presidenta de l’Acadèmia de les Arts Escèniques d’Espanya, Cayetana Guillén-Cuervo

El festival Dansa València que impulsa la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), inclou una programació satèl·lit en paral·lel a la representació d’espectacles amb propostes dissenyades tant per a professionals de la dansa com per al públic.

En esta edició, que se celebra del 13 al 21 d’abril, Dansa València posa en marxa una sèrie d’activitats d’accés lliure per a les persones interessades a aprendre més sobre la història, la realitat social i professional, la teoria i la pràctica dels llenguatges del moviment. D’esta manera, l’experiència del festival es complementa amb trobades professionals, tallers, la gravació de dos programes d’RNE i la presentació d’un llibre d’història de la dansa.

La directora de Dansa València, María José Mora, ha destacat que amb esta programació satèl·lit, “el festival es compromet a enriquir i diversificar les vivències dels seus participants, tant programadors com artistes i espectadors. Estes activitats paral·leles reflectixen la visió del festival de ser un catalitzador per al creixement i la promoció de les arts del moviment tant en els seus aspectes teòrics com pràctics i de negoci”.

En concret, el 16 d’abril, María José Mora tindrà una trobada informal a la Sala 7 amb la presidenta de l’Acadèmia de les Arts Escèniques d’Espanya, Cayetana Guillén-Cuervo, qui presentarà les nominacions dels Premis Talía, que s’entreguen el 22 d’abril al Teatro Español de Madrid.

Eixe mateix dia, al Teatre Principal, serà la presentació del llibre Historia de la danza. Volumen IV. Danza tradicional en España de l’editorial Mahali. Es tracta de la primera publicació que aborda la dansa tradicional a Espanya des d’un punt de vista històric. Hi han participat 22 autors, entre els quals es troben Rosario Rodríguez i Xavi Rausell, responsables del capítol dedicat a la Comunitat Valenciana. Els dos estaran acompanyats per les editores Miriam Martínez Costa i Carmen Giménez Morte en la posada de llarg del llibre.

El 17 d’abril es durà a terme la gravació dels programes d’RNE ‘A compás’ i ‘La Sala’ en el vestíbul del Teatre Principal. La conductora del programa de Radio 5 dedicat a la dansa, Olga Baeza, i el responsable de l’espai dedicat a les arts escèniques, Dani Galindo, han preparat una emissió especial dedicada a Dansa València on participaran la seua directora, artistes i professionals programats en esta 37 edició.

Finalment, el 19 d’abril serà la presentació pública de ‘Mediterranean Pass. Finestra de la dansa del Mediterrani’, una aliança entre les associacions de professionals de la dansa d’Andalusia, Catalunya, illes Balears i Comunitat Valenciana per a afavorir la cadena de valor dels seus professionals en creació, exhibició i formació. A l’octubre es realitzarà la primera edició a Inca, Mallorca.

Networking durant el festival

Dansa València acull fòrums de discussió i sessions de networking per a fomentar la col·laboració i l’establiment de contactes. Estos espais facilitaran la connexió entre artistes, directors, gestors culturals i altres professionals del sector.

El 16 d’abril, els programadors del Circuit Cultural Valencià participants en el programa Impuls a la Dansa faran una visita a Espai LaGranja per a conéixer els artistes residents en el centre i escoltar el projecte que el nodrix.

L’endemà, 17 d’abril, se celebrarà la Missió Inversa de l’Associació Valenciana d’Empreses de la Dansa, AVED. En esta iniciativa, les companyies establixen contacte i enfortixen relacions amb agents culturals nacionals i internacionals tant de l’àmbit públic com del privat. L’objectiu és impulsar la programació d’arts del moviment i consolidar la seua comercialització internacional.

Els dies 18 i 19 d’abril es donarà l’oportunitat a un grup d’artistes en ‘Nice to meet you’ de compartir el seu treball en procés i rebre comentaris constructius en un entorn de suport i crítica reflexiva. Esta activitat està coorganitzada per la Fundació SGAE i dirigida a programadors, coreògrafs i gestors participants en Dansa València.

Perquè els artistes preparen estos ‘Nice to meet you’, la consultora d’innovació i gestora cultural Violeta Garín ha impartit prèviament una preparació en línia d’elevator pitch, a fi que els participants preparen un discurs per a poder presentar el seu projecte d’escèniques, i una altra presencial sobre tècniques de networking per a professionals d’escèniques per a aprofitar al màxim les trobades en el festival.

El primer dia s’inicia amb una roda de presentacions ràpides de projectes i acaba amb una trobada informal per a connectar-se entre professionals, mentres que en la segona jornada, el focus estarà posat en l’acostament al ric ecosistema de la dansa en el sud de França. La finalitat és connectar la nostra creació amb la de les institucions artístiques d’este territori pròxim.

El conjunt conforma la scène nationale, segell atorgat pel Ministeri de Cultura francés als teatres públics del país que proposen una programació pluridisciplinària en l’àmbit de l’espectacle viu. El focus consta d’una sessió prèvia en línia i es desenvolupa en col·laboració amb l’Institut Francés.

Finalment, el 20 d’abril s’ha proposat un recorregut pels espais de creació local Pluto, El Consulado i Espai LaGranja. La visita permetrà als professionals participants acostar-se als processos de creació dels seus artistes residents: Javier Hedrosa, Bárbara Sánchez i Colectivo Sin Par, respectivament.

Dansa a escena complix 15 anys

El circuit Dansa a Escena és un projecte estratègic de La Red Española de Teatros, Auditorios, Circuitos y Festivales de Titularidad Pública, una associació cultural sense ànim de lucre conformada per 183 espais d’exhibició d’arts escèniques de tot el territori espanyol. La comissió de dansa de La Red ha programat una sèrie d’accions en Dansa València amb motiu del XV aniversari del circuit.

La primera proposta serà el 17 d’abril, jornada en la qual se celebraran dos xarrades formatives. La primera serà impartida pel director de la revista especialitzada Susy Q, Omar Khan, i porta per títol ‘Tendències actuals de la dansa nacional i internacional’.

En este taller es presentaran les tendències que articulen algunes de les creacions del panorama actual més interessants, com l’ecologia, el feminisme, la transversalitat, la intel·ligència artificial, la immigració, la inclusivitat i la sostenibilitat.

De la segona xarrada, ‘Comunicar la dansa i no morir en l’intent: exercicis de lectura aplicats a situacions reals’, es farà càrrec la crítica, periodista i divulgadora de dansa Clàudia Brufau Bonet, responsable de comunicació de la plataforma Aerowaves, que promociona la dansa emergent a Europa. En este taller es treballaran ferramentes per a analitzar una peça de dansa a partir de la descripció i la interpretació.

El 18 d’abril, la comissió de dansa de La Red elaborarà el seu Quadern de Recomanacions de Dansa 2024 a porta tancada i farà un repàs amb dades per tot el que s’ha fet estos 15 anys en públic, en la sala 7.

Per a tancar l’aniversari, eixa nit se celebrarà la Fiesta Intensiva, una pràctica col·lectiva de moviment ideada i guiada per Javiera Paz i Manuel Egozkue, els qui compartixen pautes d’improvisació que són la clau per a habilitar maneres de ballar personals en relació al col·lectiu.

Pràctiques formatives per a artistes

Dansa València ha programat també tres tallers pràctics per a estudiants de dansa i artistes impartits per coreògrafs els últims muntatges dels quals estan programats en el festival. Esta iniciativa constituïx una valuosa oportunitat per al desenvolupament professional i la inspiració creativa.

El 16 d’abril, els fundadors de Led Silhouette, Martxel Rodriguez i Jon López, impartiran el seu taller ‘Fets d’altres cossos’ en el Conservatori Superior de Dansa de València Nacho Duato. En la trobada transmetran el seu estil a través de pautes, exercicis, creació de material coreogràfic i construcció d’escenes.

Per la seua part, Espai LaGranja serà la seu del taller d’Alberto Velasco, ‘No veus que estic cremant?’, el 19 d’abril. Els ingredients de la sessió del ballarí i coreògraf seran la consciència de la bellesa, el no juí, la ruptura del temps i el gaudi.

 

Galeria d'imatges