Sanitat
Tecnologia robòtica

L’Hospital de la Ribera fa la seua primera intervenció de cirurgia digestiva amb el robot d’última generació Hugo

04/04/2024
L’Hospital de la Ribera fa la seua primera intervenció de cirurgia digestiva amb el robot d’última generació Hugo
  • Es tracta d’una intervenció quirúrgica per a l’extirpació de la vesícula biliar a una pacient de 57 anys
  • Suposa un nou avanç en l’ús de cirurgia robòtica per part de l’hospital ja que fins hui només s’havia utilitzat en urologia

 

L’Hospital Universitari de la Ribera ha fet la seua primera cirurgia digestiva assistida pel robot d’última generació Hugo RAS. La intervenció ha consistit en una colecistectomia, l’extirpació de la vesícula biliar d’una pacient de 57 anys.

Este fet marca un avanç significatiu en l’ús de la cirurgia robòtica per part de l’Hospital d’Alzira  ja que, fins a la data, el robot Hugo s’havia utilitzat exclusivament en operacions d’urologia. Fins al moment s’han dut a terme amb èxit 32 intervencions d’esta especialitat.

El centre hospitalari d’Alzira és un dels primers a Espanya que utilitza este avançat robot, en el qual s’han invertit 2,3 milions d’euros.

La pacient intervinguda de colecistectomia presentava colelitiasi simptomàtica que recomanava l’extirpació de la vesícula biliar i va ser donada d’alta a les 24 hores. La intervenció ha sigut liderada i duta a terme per Gloria Báguena, cap de la Unitat de Coloproctologia del Servici de Cirurgia General i Aparell Digestiu, dirigit per Javier del Pino.

El sistema Hugo RAS en una plataforma modular amb quatre braços autònoms que es desplacen fàcilment d’un quiròfan a un altre, adaptant-se a diferents espais.

L’equipament combina una consola des d’on opera el cirurgià, connectada als quatre braços, que disposen d’instruments articulats i tecnologies quirúrgiques avançades i un sistema de visualització en 3D d’alta definició.

Menor agressió quirúrgica i ràpida recuperació

Segons ha destacat Gloria Báguena, el principal avantatge per al pacient sotmés a intervenció quirúrgica mitjançant el sistema robòtic Hugo “és que es tracta d’un procediment mínimament invasiu, la qual cosa afavorix una recuperació més ràpida, evita complicacions i minora el dolor postoperatori. Tot això es traduïx en una menor agressió quirúrgica, en la reducció de les estades hospitalàries del pacient i en un ràpid retorn a l’activitat habitual”.

La doctora ha explicat que “el cirurgià manté ple control dels braços i instruments del robot durant la intervenció, mentres roman assegut davant la consola, la qual té un sistema 3D que permet una millor visualització del camp quirúrgic. Al mateix temps, pot visualitzar tot l’entorn del quiròfan i comunicar-se fàcilment amb l’equip de professionals que participa en la intervenció”.

Així mateix, ha subratllat que “la robòtica ajuda els cirurgians a la realització d’intervencions d’alta complexitat a través d’una cirurgia mínimament invasiva. I a diferència de la cirurgia laparoscòpica, és més confortable, permet treballar en una situació més ergonòmica i fer la cirurgia amb una major precisió”.

L’Hospital de la Ribera preveu pròximament realitzar cirurgies oncològiques de càncer colorectal i d’altres malalties de l’aparell digestiu i la paret abdominal assistides pel robot Hugo.

 

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Gloria Báguena, cap de la Unitat de Coloproctologia