Hisenda, Economia i Administració Pública
Campanya de la renda

El Consell destaca que les deduccions per a la pràctica esportiva permetran un estalvi fiscal de 25,7 milions, incentivaran les activitats saludables i impulsaran les empreses del sector

05/04/2024
El Consell destaca que les deduccions per a la pràctica esportiva permetran un estalvi fiscal de 25,7 milions, incentivaran les activitats ...
  • El vicepresident primer demana al Govern central que prenga exemple del Consell i abaixe l’IVA de l’esport “en lloc de pensar en nous gravàmens a determinats productes”
  • La consellera d’Hisenda destaca el “gran impacte i repercussió” d’esta mesura amb la qual “guanyem tots”, perquè és positiva per a “promoure la vida saludable, dinamitzar l’economia i estalviar en gastos sanitaris”
  • Vicente Barrera i Ruth Merino s’han reunit amb representants d’empreses d’instal·lacions esportives per a abordar les deduccions a la pràctica d’esport en la campanya de la renda de 2023

El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, i la consellera d’Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, s’han reunit amb la directiva de la Federació Nacional d’Empresaris d’Instal·lacions Esportives (FNEID), en la qual estan representats instal·lacions esportives i gimnasos de la Comunitat Valenciana, per a abordar les deduccions fiscals en l’IRPF pels gastos associats a la pràctica d’esport i activitats saludables aplicables en la campanya de la renda de 2023 iniciada esta setmana.

En este sentit, Ruth Merino ha estimat que les deduccions fiscals per a la pràctica esportiva impulsades per la Generalitat en el tram autonòmic de l’IRPF suposaran un estalvi fiscal per a la ciutadania de prop de 25,7 milions en la campanya de la Renda 2023.

A més d’este estalvi directe per als contribuents de menys renda, la consellera d’Hisenda ha destacat que suposaran un incentiu per a les conductes de vida saludables i ajudaran a dinamitzar l’activitat econòmica de les empreses del sector esportiu. “Estem convençuts que estes mesures tindran un efecte imitació per part d’altres comunitats autònomes perquè ho està demanant la societat, però també un efecte positiu sobre l’economia en aflorar economia submergida. A més, en el mitjà termini, minorarà el gasto sanitari. Amb la qual cosa, tots eixim guanyant”, ha insistit la consellera.

Així mateix, el vicepresident primer ha instat el Govern central a prendre exemple del Consell per a donar suport a l’esport i la vida saludable, perquè la via per a fer-ho “no és gravar impostos a les begudes ensucrades, sinó fer incentius fiscals per a la pràctica i el foment de l’esport”.

“És totalment incoherent que el Govern central promocione la pràctica de l’activitat física i esportiva com un element essencial de la salut, la qualitat de vida i el benestar social i la grave amb l’IVA màxim del 21 %. Això suposa una barrera d’accés per a tots els espanyols i no deixarem d’insistir a fer que baixe”, ha insistit Vicente Barrera, que ha subratllat que només han passat sis mesos des que ell mateix va anunciar en les Corts mesures fiscals per a la promoció de l’esport i ara ja són una realitat.

Per la seua banda, el president d’FNEID, Adolfo Ruiz, ha agraït al Consell que haja arreplegat la petició de promoure beneficis fiscals que incentiven a la pràctica d’activitat física entre la població, així com la “rapidesa i valentia” a l’hora de fer-ho realitat, ja que forma part del primer paquet de beneficis fiscals aprovats pel Consell amb efecte ja sobre la renda de 2023. “Per a nosaltres és una satisfacció la promoció que fan de la pràctica esportiva a Espanya i el fet que hagen sigut valents per a aprovar una mesura que serà l’exemple perquè altres comunitats autònomes ho seguisquen”, ha manifestat el president d’FNEID.

Deducció del 30 % d’un màxim de 150 euros

Estes deduccions a l’esport cobrixen, amb caràcter general, el 30 % dels gastos associats a la pràctica de l’esport i les activitats saludables en 2023, amb un límit de 150 euros de l’import abonat per conceptes com la quota d’inscripció a un centre esportiu o una quota federativa.

El percentatge de deducció augmenta en el cas de les persones majors o amb un grau de discapacitat reconegut d’almenys el 33 %, de manera que les deduccions poden arribar a cobrir el 100 % dels gastos, sempre amb el mateix màxim de 150 euros.

En concret, si la persona declarant és major de 65 anys o té una discapacitat igual o superior al 33 %, el percentatge de deducció és del 50 %, amb un import màxim de 150 euros, i si la persona és major de 75 anys o té una discapacitat igual o superior al 65 %, el percentatge de deducció arriba a ser del 100 %, sempre amb l’import màxim de 150 euros. Com a exemple, una persona major de 67 anys que declare una renda de 30.000 euros i a la qual el gimnàs li coste 20 euros al mes, s’estalviaria 120 euros a l’any.

Poden beneficiar-se d’estes deduccions les declaracions amb una base liquidable individual d’un màxim de 32.000 euros i la conjunta, un màxim de 48.000 euros.

Gastos deduïbles

Es consideren gastos deduïbles les quotes de pertinença o adhesió satisfetes a gimnasos, clubs esportius, federacions esportives, grups de recreació esportiva, seccions esportives o de recreació esportiva d’altres entitats no esportives, agrupacions de recreació esportiva, associacions de federacions i societats anònimes esportives.

També és deduïble l’adquisició de l’equipament obligatori per a la pràctica de l’esport federat, els servicis personals d’entrenament prestats per personal tècnic i personal professional dedicat a l’entrenament esportiu.

Les deduccions s’apliquen, a més, als servicis personals prestats per especialistes en traumatologia, dietètica i servicis professionals de nutrició, fisioteràpia, podologia o tècnics/tècniques superiors en dietètica.

Els gastos han de ser acreditats mitjançant la corresponent factura i el justificant de pagament realitzat a través de targeta de crèdit o dèbit, transferència bancària, xec nominatiu o ingrés en compte (Bizum).

Estos avantatges fiscals estan inclosos en la Llei de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d’organització de la Generalitat de 2024, que impulsa un conjunt de deduccions en l’IRPF amb caràcter retroactiu per a la declaració de 2023 que suposaran un estalvi estimat de més de 180 milions d’euros per a 2,1 milions de contribuents, el 87,5 % de declarants a la Comunitat Valenciana.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Consellera de Hacienda, Economía y Administración Pública, Ruth Merino

Vicepresidente primero y conseller de Cultura y Deporte, Vicente Barrera