Sanitat
Reumatologia

La Fe lidera una investigació que analitza amb IA tres milions de pacients amb artritis reumatoide

05/04/2024
La Fe lidera una investigació que analitza amb IA tres milions de pacients amb artritis reumatoide
  • La investigació permet calcular la prevalença de la patologia i caracteritzar els pacients
  • El treball conclou que el 5,1 % dels pacients amb artritis reumatoide té també malaltia pulmonar intersticial
  • S’han analitzat amb tècniques de processament de llenguatge natural 64 milions d’assistències realitzades en nou hospitals espanyols

L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha liderat, per primera vegada en el camp de la reumatologia, una investigació multicèntrica amb tècniques de processament de llenguatge natural per a calcular com és de freqüent que l’artritis reumatoide es complique amb afectació pulmonar, així com per a caracteritzar els qui la patixen.

L’artritis reumatoide amb malaltia pulmonar intersticial és una condició mèdica greu en la qual la inflamació no afecta només les articulacions, sinó també els pulmons.

El treball conclou que el 5,1 % dels pacients amb artritis reumatoide té també malaltia pulmonar intersticial. És a dir, de 13.958 pacients amb artritis reumatoide, 712 tenien, a més, malaltia pulmonar intersticial. És una prevalença inferior a la suggerida per la literatura científica, que la situa en el 8 %.

La investigació també descriu el pacient-tipus com a home, major de 65 anys i amb hàbits tabàquics. A més, s’establix que solen transcórrer dos anys des que es diagnostica l’artritis reumatoide fins que es detecta també la malaltia pulmonar intersticial. Estos pacients també presenten més patologies associades, la qual cosa es coneix com a comorbiditat, i càrrega inflamatòria, la qual cosa es correlaciona en este cas amb un augment de la mortalitat.

Per a arribar a estes conclusions, l’equip de treball ha estudiat una ingent quantitat de registres mèdics electrònics després d’estructurar-los convenientment amb tècniques de processament de llenguatge natural. A més, dos professionals de reumatologia i pneumologia, i un tercer especialista per si hi ha dubte, l’han revisada i validada per a enriquir amb les seues aportacions els algorismes informàtics inicials.

L’estudi té com a primer firmant José Andrés Román, director de Docència de La Fe i cap de servici de Reumatologia.

En concret, s’han analitzat 64 milions d’assistències realitzades en tres milions de pacients entre gener de 2014 i desembre de 2019 en nou hospitals: Hospital Clínic Universitari i Hospital Universitari i Politècnic La Fe, a la Comunitat Valenciana; Hospital Universitari de Fuenlabrada, Hospital Universitari Infanta Leonor, Hospital Universitari Puerta de Hierro (els tres de la Comunitat de Madrid); Hospital Universitari de León (Castella i Lleó); Clínica Universitària de Navarra (Navarra); Hospital Universitari Son Espases (Balears), i Hospital Universitari Vall d’Hebron (Catalunya).

El resultat d’este ampli estudi, per al gerent del Departament de Salut València La Fe, José Luis Poveda, abunda en la millora de la qualitat assistencial: “És important el suport a la investigació científica i el desenvolupament d’aplicacions d’intel·ligència artificial per a millorar els resultats de salut dels pacients”.

Els resultats s’han publicat amb el títol ‘Prevalence and clinical characteristics of patients with rheumatoid arthritis with interstitial lung disease using unstructured healthcare data and machine learning’ en la prestigiosa revista RMD Open.

Galeria d'imatges