Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge

El Consell acorda la urgència de la tramitació de l’avantprojecte de la Llei del voluntariat de la Comunitat Valenciana

09/04/2024
  • La norma s’adapta als canvis socials i culturals que demana una societat civil més participativa i compromesa amb el seu entorn
  • La futura llei reconeixerà els drets de les persones voluntàries i donarà suport a la seua gran labor social i la protegirà

El Consell ha aprovat amb caràcter d’urgència la tramitació de l’avantprojecte de la Llei de voluntariat de la Comunitat Valenciana.

La futura llei, que està preparant la Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, substituirà la norma que ha estat vigent més de dos dècades i que no respon a les necessitats i els canvis socials i culturals que demana la societat civil actual, més participativa i compromesa amb el seu entorn, en un context que oferix nous reptes nacionals i internacionals.

Així, la tramitació d’urgència del text permetrà donar una resposta ràpida a les entitats que exercixen accions voluntàries, així com adequar la normativa que constituirà el marc de les futures ordes de bases que regiran les convocatòries de subvencions en la matèria.

Principalment, es pretén establir un marc legal que reconega els drets i deures de les persones voluntàries i que les protegisca i els done suport en la gran labor social que realitzen.

Entre les novetats que arreplegarà el text normatiu s’incorporen nous àmbits d’actuació, com ara el voluntariat corporatiu, el digital, en línia o virtual, l’europeu o el de consum i mesures per a l’acreditació i el reconeixement de les actuacions de voluntariat.

Així mateix, es preveu la creació d’un carnet o document acreditatiu de la condició de persona voluntària, que facilite l’accés a determinats beneficis per a les persones voluntàries, així com el reconeixement de les competències desenvolupades per les persones voluntàries.

S’amplia també l’activitat de foment i promoció del voluntariat a diverses institucions públiques i privades, concretament les administracions públiques valencianes, les universitats i les empreses, així com la promoció del voluntariat en els continguts educatius.

Pel que fa al voluntariat corporatiu, s’establix la conveniència de promoure la incorporació de l’activitat de voluntariat corporatiu com a criteri social en l’adjudicació dels contractes administratius, de conformitat amb la legislació de contractes del sector públic.

Com a noves iniciatives, destaquen els plans de voluntariat que integraran la formació i la garantia dels drets de les voluntàries i voluntaris i de les persones beneficiàries de l’acció voluntària, així com la creació d’un registre d’estos plans.