Justícia i Interior

Justícia i Interior convoca 300.000 euros en ajudes al pasturatge per a previndre incendis forestals

08/04/2024
Justícia i Interior convoca 300.000 euros en ajudes al pasturatge per a previndre incendis forestals
  • La consignació pressupostària per a 2024 va destinada a les persones titulars d’explotacions ramaderes d’oví, caprí, equí i boví
  • La finalitat d’esta subvenció és reduir la biomassa combustible per a impedir la continuïtat d’un incendi en zones estratègiques

La Conselleria de Justícia i Interior ha convocat ajudes, per un import de 300.000 euros, destinades al control de vegetació natural mitjançant aprofitament ramader extensiu en zones estratègiques lligades a la prevenció d’incendis forestals a la Comunitat Valenciana, segons publica hui el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

La finalitat d’estes ajudes és aconseguir un control adequat de la vegetació en la superfície objecte de subvenció mitjançant la reducció i el consum de la biomassa combustible per part del bestiar i mantindre estes zones operatives per a impedir la continuïtat d’un incendi forestal.

Estes ajudes van destinades als titulars d’explotacions ramaderes d’oví, caprí, equí i boví, mitjançant un pagament per superfície que dependrà del grau de compliment de l’objectiu, i que serà de fins a 120 euros per hectàrea, amb un import màxim anual per beneficiari de fins a 8.000 euros.

El pasturatge ordenat per al control de vegetació natural en zones estratègiques lligades a la prevenció d’incendis (àrees tallafocs, pistes, etcètera) constituïx una pràctica agroforestal sostenible, en la qual el bestiar col·labora reduint els riscos d’incendi mitjançant el control del desenvolupament de la vegetació, a més de complir una funció ecològica.

Els animals s’alimenten de manera selectiva, consumint herbes i males herbes que podrien actuar com a combustible per a un incendi. En mantindre un equilibri en la vegetació, la ramaderia extensiva reduïx la càrrega de combustible, disminuint així la probabilitat de propagació d’incendis.

D’altra banda, l’aprofitament ramader constituïx un element clau en la revaloració i gestió multifuncional de les muntanyes amb molt poc aprofitament fuster. En este sentit, també contribuïx al reconeixement de la labor del pastor i al desenvolupament rural sostenible en fixar població i generar rendes.

El termini de presentació de les sol·licituds per a l’exercici 2024 és de 20 dies naturals a comptar a partir del 9 d’abril, és a dir, l’endemà de la publicació de l’extracte de la resolució de convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

 

Galeria d'imatges