Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge

El Consell autoritza la declaració d’urgència de la tramitació del nou decret que regularà el Reglament d’habitatge de protecció pública

09/04/2024
  • La mesura normativa s’emmarca dins del Pla Viu Comunitat Valenciana i el seu objectiu és establir un marc jurídic que garantisca la promoció d’HPP i fer que la situació heretada de l’anterior Govern revertisca
  • El nou decret regularà el règim jurídic dels HPP de la Comunitat Valenciana tant de promoció pública com privada

​​​​​​​El Consell ha autoritzat la declaració d’urgència per a culminar el procediment d’aprovació del decret pel qual es regularà el Reglament d’habitatge de protecció pública (HPP) de la Comunitat Valenciana.

D’esta manera, s’encarrega a la Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, a través de la Direcció General d’Habitatge, la tramitació del procediment pel tràmit d’urgència, que comportarà l’emissió dels informes corresponents sobre el text proposat i l’obertura del termini d’al·legacions, per a ser remés finalment al Consell per a la seua aprovació definitiva.

El Consell estima com a prioritària l’aprovació d’un nou decret que permeta impulsar les mesures previstes en el recentment presentat Pla Viu Comunitat Valenciana, que regularà de manera exclusiva el règim jurídic dels HPP, tant de promoció pública com privada.

L’actual Reglament d’habitatge de protecció pública i règim jurídic de patrimoni públic d’habitatge i sòl de la Generalitat, aprovat per l’anterior Consell el maig de 2023, no va ser alié a crítiques dels diversos agents interessats i va rebre, a més, consideracions de gran importància emeses pels òrgans consultius de la Generalitat durant el seu procés de tramitació.

La norma, d’interpretació complexa, no va aconseguir conformar el marc de seguretat jurídica i la confiança que tots els operadors relacionats amb l’HPP necessitaven en un moment en el qual l’accés a l’habitatge era, com en l’actual, un dels problemes greus de la ciutadania.

Així, el Consell, conscient de la necessitat de fer que esta situació revertisca, ha posat en marxa el Pla Viu Comunitat Valenciana per a impulsar la promoció de 10.000 habitatges de protecció pública mitjançant col·laboració publicoprivada, en els pròxims quatre anys, que beneficiarà de manera directa més de 24.000 persones.

En este sentit, una de les mesures clau impulsada ha sigut la firma d’un conveni entre la Generalitat i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), amb la finalitat de mobilitzar tot el sòl disponible de les administracions locals per a la promoció d’HPP.

Això requerix l’adopció de decisions clau en l’àmbit normatiu i, en concret, mitjançant l’aprovació d’un nou text normatiu regulador dels HPP que substituïsca l’actualment vigent, que permeta implementar les mesures previstes en el pla mencionat i, amb això, agilitzar la construcció i la posada en el mercat d’esta mena d’habitatges a un preu assequible.

Per tant, atesa la falta d’oferta d’habitatge, s’ha considerat com a actuació prioritària l’aprovació d’un nou decret que regule de manera exclusiva el règim jurídic dels HPP de la Comunitat Valenciana, tant de promoció pública com privada.

Altres objectius normatius

Així mateix, la Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge té previst escometre paral·lelament, i en un cos normatiu independent, la modificació, unificació i racionalització de totes les normes relacionades amb el patrimoni públic d’habitatge i sòl de la Generalitat que fins ara es regulaven en el decret d’HPP.