Hisenda, Economia i Administració Pública

La Generalitat estudia l’aplicació d’intel·ligència artificial generativa per a facilitar al seu personal la gestió administrativa

10/04/2024
La Generalitat estudia l’aplicació d’intel·ligència artificial generativa per a facilitar al seu personal la gestió administrativa
  • El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions participa en una jornada sobre l’Estratègia Nacional de IA, organitzada per Socinfo Digital
  • José Manuel García Duarte assenyala que la IA “transformarà per complet l’Administració pública, però hem de garantir que la seua incorporació es faça amb responsabilitat per a benefici de la societat”

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte, ha assegurat este dimecres que la introducció de la intel·ligència artificial (IA) generativa “marcarà un abans i un després” en l’Administració, per la qual cosa la Generalitat “ja està estudiant la seua aplicació en els procediments electrònics i en els llocs de treball per a facilitar la gestió administrativa al personal de la Generalitat”.

El responsable de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) ha participat en la jornada ‘Estrategia Nacional de Inteligencia Artificial: avances, retos y casos de uso reales’, organitzada a Madrid per la revista Socinfo Digital i que ha reunit representants del sector públic estatal i autonòmic i empreses com Microsoft o Entelgy.

Durant esta jornada, el responsable de les TIC en la Generalitat ha destacat que “el nostre objectiu és apostar per tecnologies i projectes innovadors que ens permeten augmentar l’eficàcia i la transparència dels nostres processos administratius i reforçar la confiança de la ciutadania i les empreses en les nostres institucions, al mateix temps que adquirim posicionament i experiència en tecnologies emergents, reforçant i potenciant el nostre ecosistema tecnològic regional”.

En este sentit, ha posat l’accent en projectes com PICA, la nova plataforma corporativa que servirà de suport per a la Internet de les Coses (IoT) en qualsevol àmbit de la Generalitat, o la posada en funcionament del primer cas d’ús de tecnologia blockchain en la Generalitat aplicada a les notificacions electròniques, “que ha convertit la Comunitat Valenciana en la primera comunitat autònoma a incorporar esta tecnologia en els seus servicis públics digitals”.

A més, en els últims temps s’han dut a terme múltiples proves de concepte per a visualitzar com la robotització i la intel·ligència artificial poden ajudar la ciutadania i els processos de gestió de la Generalitat.

Garantir una administració “per a benefici de la societat”

El director general de les TIC ha manifestat, a més, que la intel·ligència artificial “transformarà per complet l’Administració pública, però hem de garantir que la seua incorporació es faça amb responsabilitat per a benefici de la societat”.

García Duarte ha recordat que les solucions de IA “poden transformar el sector públic, dotant de noves ferramentes el seu personal i facilitant noves maneres de prestar servicis, però encara que tots estem experimentant, encara no hem començat a aprofitar tot el seu potencial perquè, per a crear una millor experiència per a la societat, hem de garantir que l’adopció d’esta tecnologia siga beneficiosa per a tots, inclusiva, transparent i respectuosa amb aspectes ètics fonamentals”.

Per esta raó, ha explicat que l’estratègia de IA de la Generalitat passa per una primera fase en la qual la DGTIC investiga i analitza quines tecnologies emergents convé aplicar, en quin moment i a quin procés de gestió. “Després es definixen i implementen les ferramentes i s’introduïxen segons la planificació”, ha afegit.

El director general de TIC ha detallat que s’està treballant molt “a millorar i facilitar al màxim la relació digital de la Generalitat amb la ciutadania i les empreses, així com la gestió interna de processos administratius. També estem impulsant l’ús de quadres de comandament per a donar suport a la presa de decisions en el Consell i estem compromesos a habilitar pròximament la governança de la dada per a extraure valor afegit a tota la informació que obra en les nostres bases de dades perquè la societat puga beneficiar-se’n”.

En este sentit, el director general ha destacat que la Generalitat ja compta amb el primer prototip del seu nou portal Ciutadania 360°, que establirà un nou model de relació amb la ciutadania i que incorporarà intel·ligència artificial per a facilitar el dia a dia a la ciutadania.

Futures accions

García Duarte ha avançat que, “després d’haver dedicat un període de pràcticament dos anys en la investigació, descobriment i proves tangibles d’ús en diferents àmbits, estem començant a aplicar tots eixos coneixements a través de diverses accions”.

La DGTIC està treballant en el projecte Ánima que definirà el Pla de governança de la dada de la Generalitat i la plataforma tecnològica sobre la qual se sustentarà. A més, està previst adquirir ferramentes de low-code per a desenvolupar aplicacions, combinades amb la IA, de manera àgil i més òptima, així com dur a terme la contractació de la plataforma corporativa de robotització de processos i l’aplicació de la hiperautomatització en els processos administratius, mitjançant processos de IA.

 

Galeria d'imatges