Sanitat
Investigació

Sanitat pacta amb els sindicats un preacord del conveni que regula les categories professionals, les condicions laborals i les retribucions del personal investigador

10/04/2024
  • El nou conveni constituïx un verdader estatut dels professionals de la investigació en establir un marc jurídic estable, únic i homogeni en este sector
  • Equipara les categories professionals dels investigadors respecte de les del personal estatutari del Sistema Valencià de Salut i regula les seues condicions laborals
  • Regula les condicions laborals i retributives del personal per a atraure talent investigador a la Comunitat Valenciana i evitar la “fuga de cervells”

La Conselleria de Sanitat ha pactat amb els sindicats i els representants de les fundacions d’investigació biomèdica el text del preacord del nou conveni col·lectiu, que regula les categories professionals i les condicions retributives del personal investigador de la Comunitat Valenciana.

Este marc normatiu, que ha sigut aprovat en la Comissió Negociadora de les Fundacions Públiques i Instituts d’Investigació Sanitària de la Comunitat Valenciana, suposarà un avanç molt important per a dignificar la figura del personal investigador i donar un impuls a la investigació biomèdica a la Comunitat Valenciana.

De fet, segons ha explicat la directora general d’Investigació i Innovació, Mariola Penadés, “este conveni constituïx un verdader estatut dels professionals de la investigació perquè establix un marc jurídic estable, únic i homogeni. A més, preveu una sèrie de mesures pioneres a escala nacional per a dignificar la professió, eliminar iniquitats existents fins ara en el sector i oferir estabilitat al personal investigador”.

D’una banda, la normativa preveu l’establiment de l’equivalència de les categories professionals dels investigadors respecte de les del personal estatutari del Sistema Valencià de Salut, d’acord amb el que exigix la Llei 14/2007.

A més, una altra de les mesures que recull és la implementació de les condicions laborals i retributives segons les categories professionals. “Es tracta d’una aposta perquè el personal investigador gaudisca de les condicions més equitatives possibles respecte dels estatutaris del Sistema Sanitari, ja que són professionals que interactuen directament o indirectament per a desenvolupar investigació biomèdica translacional orientada a millorar la qualitat de vida dels pacients”, ha indicat Penadés.

D’esta manera, el personal investigador líder o sènior comptarà amb les mateixes condicions que un cap de servici o facultatiu del grup A del Sistema Sanitari; l’investigador consolidat s’equipararà a un cap de secció facultatiu A; l’investigador reconegut novell, a un tècnic de Salut Pública del grup A, o el personal investigador predoctoral, a un resident de 4t, i així amb les diverses categories professionals.

El text pactat en el preacord ha de rebre l’aprovació preceptiva de la Conselleria d’Hisenda per a procedir a la firma del conveni col·lectiu. Posteriorment, l’entrada en vigor es farà efectiva l’endemà de publicar-se en el DOGV i les retribucions econòmiques tindran efecte retroactiu des de l’1 de gener de 2024. Així mateix, estarà vigent fins al 31 de desembre de 2029.

Ordenació del sector de la investigació

Fins ara, el sector de la investigació s’ha caracteritzat per la inestabilitat i inseguretat per la falta d’un marc normatiu estable, la qual cosa ha provocat l’existència d’iniquitats entre el personal investigador i la necessitat per part de molts professionals de desenvolupar la seua labor en altres països en els quals se’ls ha donat més reconeixement.

En este sentit, “les noves mesures implementades per la Conselleria de Sanitat, en dignificar la professió, atrauran a la Comunitat Valenciana personal i talent investigador i evitaran així la fuga de cervells, ja que disposaran d’un règim jurídic estable que els permetrà una continuïtat en el seu desenvolupament professional, la qual cosa, a la llarga, serà un gran benefici per a l’atenció als pacients del Sistema Sanitari Valencià”.

El nou conveni inclou 94 articles i dos disposicions addicionals, que regulen de manera inclusiva la classificació de grups, categories i àrees professionals, així com les condicions de seguretat i salut en el treball. A més, normalitza la jornada laboral, els permisos, les llicències, les excedències i el sistema retributiu, implementant millores en cada una d’eixes àrees per a dignificar la professió i facilitar la conciliació de la vida laboral i personal.

D’altra banda, està previst establir un model de reconeixement d’antiguitat, carrera i desenvolupament professional, que s’anirà implementant de manera progressiva.

Fundacions d’investigació biomèdica

Estes fundacions realitzen la seua labor d’investigació biomèdica en col·laboració amb hospitals i centres de salut de la xarxa pública de salut. Constituïxen entitats fonamentals per a realitzar assajos clínics en humans i promoure línies d’investigació bàsiques, translacionals i clíniques, moltes de les quals sorgixen de necessitats quotidianes dels professionals en centres sanitaris. A més, són necessàries per a patentar, llicenciar i comercialitzar avanços científics per a millorar la qualitat assistencial.

En concret, la Comunitat Valenciana compta amb la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica (Fisabio), l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe), l’Institut d’investigació Biomèdica de l’Hospital Clínic (Incliva) i la Fundació de la Comunitat Valenciana per a la Gestió de l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (Isabial), a les quals se’ls aplicarà el nou conveni col·lectiu una vegada s’aprove.

Talls de veu relacionats

D. G. Mariola Penadés