Agricultura, Ramaderia i Pesca
Viticultura

Agricultura convoca les ajudes a la collita en verd de les vinyes de vinificació per a l’any 2024

11/04/2024
  • La mesura ha sigut impulsada per la Conselleria dins de les accions de suport al sector vitivinícola per a la campanya 2024
  • El termini de presentació de les sol·licituds estarà obert entre el 15 i el 29 d’abril

La Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca convoca les ajudes a la collita en verd de les vinyes que es destinen a la producció de raïm per a la vinificació per a l’any 2024.

Estes ajudes s’emmarquen en les accions de suport al sector que impulsa la Conselleria, en el marc del Pla estratègic de la política agrícola comuna, finançada a càrrec del Fons Europeu Agrícola de Garantia i del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural.

Després de l’experiència de l’any passat, per a 2024 la previsió de superfície de vinya de vinificació que podria acollir-se a l’ajuda de collita en verd seria de 600 hectàrees, que implicaria una reducció de la producció de vi de 12.000 hectolitres i que tindria un impacte positiu en la reducció de les existències actuals. El pressupost destinat a esta ajuda s’ha fixat en 700.000 euros.

La difícil situació per la qual travessa el sector, unida als problemes derivats d’excedents de vins en cellers aconsella la implementació de mesures per a regular el mercat del vi. Així, des de la Conselleria es considera que la collita en verd, un instrument de caràcter voluntari, pot contribuir favorablement a la Comunitat Valenciana a aconseguir un equilibri satisfactori entre producció i comercialització en el mercat. L’experiència d’anys anteriors en la gestió d’esta ajuda ha sigut satisfactòria quant a resultats i grau d’execució aconseguit.

El secretari autonòmic d’Agricultura, Javier Bartolomé, ha recordat que “en anys recents, el sector vitivinícola ha encadenat diverses pertorbacions, com la pandèmia de 2020, que va provocar un descens del consum que encara no s’ha recuperat, uns costos de producció creixents a conseqüència de la guerra d’Ucraïna i una sequera persistent, la qual cosa ha desencadenat una crisi entre els productors”.

A més, ha afegit que “la vinya és un cultiu estratègic a la Comunitat Valenciana, ja que és la base d’una economia social profundament arrelada i amb un teixit empresarial molt competitiu, i per això necessita el suport institucional”.

La collita en verd té com a finalitat evitar una crisi de mercat i recobrar l’equilibri de l’oferta i la demanda en el mercat vitivinícola. Consistix en la destrucció o eliminació total dels raïms de vinyes que es destinen a la producció de raïm per a vinificació, quan encara estan immadures, de manera que es reduïsca a zero el rendiment de la parcel·la.

Les sol·licituds podran presentar-se entre el 15 i el 29 d’abril de 2024. La convocatòria pot consultar-se en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

La resolució de 15 de febrer de 2024, de la Direcció General de Produccions i Mercats Agraris, fixa, per a 2024, un pressupost nacional per a la collita en verd de 21,4 milions d’euros, dels quals corresponen 700.000 euros a la Comunitat Valenciana.