Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Marató Verdi

Les Arts dedica a Verdi una intensa marató de tres setmanes d’activitat educativa i familiar

11/04/2024
  • L’agenda inclou òpera, concerts, col·loquis, projeccions i tallers al voltant de Verdi en les tres províncies de la Comunitat Valenciana
  • El director d’escena Johannes Erath impartix el taller ‘Dramaturgy in Verdi’s operas’, en col·laboració amb la xarxa europea d’acadèmies d’òpera ENOA

 

El Palau de les Arts Reina Sofia proposa, a partir del pròxim 14 d’abril, tres setmanes d’activitat educativa i familiar dins de ‘Marató Verdi’, un projecte multidisciplinari centrat a celebrar la vida i obra del compositor de Busseto, gran protagonista de la programació d’este mes amb l’estrena d’una nova producció de la seua òpera Un ballo in maschera.

La preeminència de Giuseppe Verdi en el gènere líric i la seua influència històrica vertebren les 28 propostes de Les Arts: una agenda cultural amb cobertura en les tres províncies de la Comunitat Valenciana que inclou òpera, concerts, recitals, col·loquis, tallers didàctics i inclusius, activitats familiars i projeccions audiovisuals.

A més dels artistes del Centre de Perfeccionament de Les Arts, la programació musical es nodrirà de la participació d’altres actius artístics com els estudiants del Conservatori Alessandro Scarlatti de Palerm, del Superior de Música Joaquín Rodrigo, i dels conservatoris professionals de música de València i Requena, l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València (OFUV) i els pianistes Carlos Apellániz, Jorge Balanzà, Claudio Carbó i Rubén Sáez.

Els diversos programes musicals abastaran la immensa obra del genial compositor italià, amb especial atenció a la seua música de cambra, veu i piano. Les Arts i les seues diferents sales compartiran la seu de l’oferta musical de la ‘Marató Verdi’ amb escenaris de les tres províncies: l’IVAM, La Nau, La Beneficència, el Centre Penitenciari de Picassent, la Universitat Jaume I de Castelló, l’església Santa Maria de Requena, la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València i el Teatre Principal de Monòver.

La programació musical tindrà com a complement una interessant activitat divulgativa amb propostes habituals de Les Arts, com ‘Perspectives’, la xarrada-col·loqui que proposa Amics de l’Òpera i de Les Arts de la Comunitat Valenciana amb els protagonistes d’Un ballo in maschera (19 d’abril), o noves accions com la projecció gratuïta a l’Aula Magistral de la sèrie La vida de Verdi (del 22 al 24 d’abril).

Giuseppe Verdi serà l’eix de les temàtiques i continguts de les propostes que s’emmarquen en el programa didàctic de Les Arts durant els pròxims dies, entre les quals s’inclouen els habituals tallers ‘Òpera en construcció’ i ‘Un matí amb...’.

Una altra novetat en esta edició és la innovadora iniciativa en col·laboració amb ENOA, la xarxa europea d’acadèmies d’òpera, ‘Dramaturgy in Verdi’s Operas’ (del 2 al 4 de maig). El prestigiós director Johannes Erath, que va collir un sonat èxit a Les Arts amb el seu aclamat muntatge d’Els contes de Hoffmann, tutela este taller per a futurs directors d’escena.

La retransmissió en streaming de l’òpera Un ballo in maschera, el pròxim 5 de maig, clausurarà la ‘Marató Verdi’. Les Arts oferirà de manera gratuïta el senyal de l’òpera als municipis i associacions musicals de la Comunitat Valenciana que vulguen adherir-se a esta proposta.

Primeres figures del repertori verdià conformen el repartiment d’esta òpera, amb Francesco Meli, Anna Pirozzi, Franco Vasallo, Agnieszka Rehlis i Marina Monzó sota la direcció musical d’Antonino Fogliani. El director d’escena Rafael R. Villalobos, un dels nous valors del panorama internacional, firma el muntatge que Les Arts coproduïx amb la Staatsoper Unter den Confronten de Berlín.

Per a més informació sobre l’adquisició de localitats, els interessats poden consultar l’apartat dedicat a la ‘Marató Verdi’ en la pàgina web de Les Arts.