Agricultura, Ramaderia i Pesca
Regadius

José Luis Aguirre s’interessa pel projecte d’optimització de la infraestructura hidràulica que proporcionarà aigua a 30 entitats de reg de Callosa d’en Sarrià

11/04/2024
José Luis Aguirre s’interessa pel projecte d’optimització de la infraestructura hidràulica que proporcionarà aigua a 30 entitats de reg de Callosa ...
  • La infraestructura es basa en la construcció de la bassa de Massatava, que emmagatzemarà aigua de l’embassament de Guadalest i dels pous de Sacos al riu Algar
  • “Millorar les zones regables, aconseguir que hi haja proveïment suficient per als diferents cultius és un dels objectius d’este govern”, ha subratllat el conseller
  • “En anys de sequera com este hem de tindre molt clar com és d’important l’optimització d’aigua, i no malgastar-la, guardar quan en tenim per a poder regar quan ens falta”

 

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, ha visitat les instal·lacions de la Comunitat General de Regants i Usuaris de Callosa d’en Sarrià amb motiu del projecte integral per a l’aprofitament i optimització de la infraestructura hidràulica que proporcionarà aigua a 30 entitats de reg.

Esta infraestructura hidràulica es basarà en la construcció de la bassa de Massatava, d’1,5 hectòmetres cúbics de capacitat, que podrà emmagatzemar aigua provinent de l’embassament de Guadalest i dels pous de Sacos al riu Algar.

“Es tracta d’un gran projecte que comença amb la predisposició de tots els regants, que ha aconseguit unificar una trentena de comunitats de regants i això ens pareix ja una fita i demostra l’interés que té la mateixa comarca de treballar seriosament en este tema”, ha assenyalat Aguirre.

El conseller ha subratllat que “es tracta d’un projecte molt ambiciós per a tractar d’aprofitar eixa aigua que a vegades sobra i pot aconseguir-se a un cost mínim i d’interconnectar les diferents fonts i pous per a, d’esta manera, gestionar molt millor l’aigua”. “Evidentment s’haurà de comptar amb l’ajuda de Fons Europeus i haurem de comptar amb la predisposició de la Unió Europea”, ha afegit.

“Este govern de la Generalitat té com a propòsit l’optimització i el millor aprofitament de l’aigua, és un dels nostres objectius, millorar estes zones regables, aconseguir que hi haja proveïment suficient per als diferents cultius”, ha explicat Aguirre, després d’analitzar també el Projecte d’infraestructura hidràulica bàsica per a la sostenibilitat de l’agricultura de muntanya, juntament amb la Comunitat General de Regants de Callosa d’en Sarrià i l’alcalde de la localitat.

Cultiu i comercialització del nispro

El conseller ha visitat també la parcel·la experimental de la Cooperativa Agrícola Ruchey, on ha observat el procés de recol·lecció de diferents varietats de nispro, els magatzems de manipulació i envasament de la fruita, així com la central de recepció i expedició.

En concret, Aguirre ha conegut de primera mà el camp d’experimentació Cooperativa, el banc de germoplasma de nispro i un camp d’experimentació d’alvocat. El conseller ha recalcat la importància que els jóvens vulguen seguir en el camp en una zona com esta, que disposa d’estos dos importants cultius, a més de la llima: “Callosa és un exemple tant en la gestió de la producció com en la comercialització, amb l’empara de la Cooperativa”.

“Creiem, per tant, que és un projecte encertat en una zona que ho necessita i que cal aprofitar i tirar avant. En anys de sequera com este hem de tindre molt clar com és d’important l’optimització d’aigua, i no malgastar, guardar aigua quan en tenim per a poder regar quan ens falta”, ha conclòs.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats