Sanitat
Dia Mundial Pàrkinson

A la Comunitat Valenciana hi ha més de 21.000 persones diagnosticades de pàrkinson

11/04/2024
  • Per províncies, els pacients és distribuïxen en 2.228 persones a la província de Castelló, 7.839 a Alacant i 11.023 a València
  • Sanitat destina 180.000 euros per a programes d’associacions dedicades a l’atenció de persones amb pàrkinson amb la finalitat de millorar la seua qualitat de vida

A la Comunitat Valenciana, actualment, hi ha un total de 21.090 persones amb diagnòstic actiu de malaltia de pàrkinson: 2.228 persones a la província de Castelló, 7.839 a Alacant i 11.023 a València. Així s’ha donat a conéixer amb motiu del Dia Mundial del Pàrkinson que es commemora el dia 11 d’abril.

Per sexes, el 52,14 % dels pacients amb pàrkinson són dones i el 47,86 % són hòmens. Així mateix, quant als grups d’edat, els més freqüents són les persones amb edats compreses entre 75 i 79 anys (4.539 pacients), seguides del grup d’entre 80 i 84 anys (4.520 pacients), 85 i 89 anys (3.249 pacients) i 70 i 74 anys (2.991 pacients).

D’altra banda, del total de pacients amb diagnòstic actiu de malaltia de pàrkinson, 3.461 van ser diagnosticats l’any passat. Per províncies, 362 diagnòstics nous corresponen a la província de Castelló, 1.320 a la província d’Alacant i 1.779 a València.

La malaltia del pàrkinson és una patologia crònica del sistema nerviós central, degenerativa i lentament progressiva que afecta les cèl·lules nervioses, o neurones, en una part del cervell que controla el to muscular i els moviments. Es tracta de la malaltia neurodegenerativa de més prevalença després de l’alzhèimer.

Els símptomes inicials d’esta malaltia són motors, com pot ser la lentitud de moviments, tremolor, rigidesa i inestabilitat postural. A més, es poden donar presentar també símptomes no motors, com ara trastorn del son, restrenyiment, problemes visuals, respiratoris, urinaris, cognitius o problemes psicològics.

Esta patologia, encara que no té cura, es pot tractar amb diversos fàrmacs que permeten millorar de manera considerable la qualitat de vida dels pacients. A més, els equips d’Atenció Primària, en coordinació amb els diferents especialistes del sistema sanitari, oferixen a estos pacients un seguiment continuat i una atenció integral.

180.000 euros per a programes d’associacions

La Conselleria de Sanitat destinarà este any 180.000 euros per a finançar accions i programes per a l’atenció i cura de les persones afectades per pàrkinson.

Es tracta d’una línia de subvencions, emmarcades en el Pla estratègic de subvencions de la Conselleria de Sanitat per al període 2024-2027, que té com a finalitat millorar la qualitat de vida dels pacients amb pàrkinson i dels seus familiars.

Estes ajudes, a les quals opten associacions i entitats sense ànim de lucre de pacients de pàrkinson i les seues famílies, pretenen impulsar i donar suport a les accions dirigides a millorar la qualitat de vida d’estos pacients. L’objectiu és potenciar les actuacions orientades a satisfer, de manera sinèrgica i complementària amb la xarxa sanitària pública, les necessitats de les persones que patixen esta patologia.

Així mateix, les subvencions van dirigides també a donar suport a aquelles accions desenvolupades per determinades associacions o entitats sense ànim de lucre de pacients de pàrkinson i les seues famílies, per a detectar possibles casos de la malaltia que per qualsevol raó no estiguen sent atesos pels servicis assistencials.

De fet, donada la proximitat en el territori d’estes associacions amb els pacients usuaris i els seus familiars, es convertixen en els agents més idonis per a detectar, sensibilitzar i ajudar a incorporar a estes persones al circuit assistencial perquè reben l’atenció sanitària adequada, el tractament i el seguiment per part dels professionals.