Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
#DansaValencia24

Dansa València convida a ballar la ciutadania amb tres espectacles participatius dins del cicle ‘Moviments urbans’

12/04/2024
Dansa València convida a ballar la ciutadania amb tres espectacles participatius dins del cicle ‘Moviments urbans’
  • La cita cultural valenciana impulsada per la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultural i Esport arranca el dissabte, 13 d’abril
  • El parc Central i la plaça de la Reina de València seran els escenaris d’una jornada marcada per la interacció amb el públic

El festival Dansa València impulsat per la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), arranca la seua 37 edició este dissabte, 13 d’abril, amb el seu habitual cicle ‘Moviments urbans’. La iniciativa, d’accés lliure, és fruit d’una col·laboració entre Dansa València i la Regidoria d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València.

La seua primera jornada estarà marcada per tres propostes que conviden la ciutadania a deixar de banda els prejuís i ballar despreocupadament: l’espectacle familiar participatiu A&S viajeras del espacio, l’acció guiada del col·lectiu Dánzate Me encanta bailar, pero se me da fatal i l’habitual batalla urbana.

Un viatge a l’espai i improvisació a ritme de txalaparta

Els tres primers espectacles es desenvoluparan al parc Central i a la plaça de la Reina. Així, el dissabte, 13 d’abril, la Nau Ribes acollirà l’obra de dansa i tecnologia interactiva, plàstica i pictòrica A&S viajeras del espacio. Des de Balears, la companyia Baal embarca a l’audiència en un viatge fantàstic, ple de volums, cercles i esferes.

La companyia ha treballat de manera conceptual amb dos artistes claus en el moviment abstracte de principis del segle XX, Sophie Taeuber i Aleksandra Ekster. L’interés en estos dos referents està, d’una banda, en l’estètica objectual i iconogràfica, i d’altra, a divulgar la seua obra com a part del moviment cap a la llum de dones invisibilitzades importants en la història.

L’obra compta amb la participació del públic i pretén generar empatia, diàleg i comunicació dins d’un univers marcià i fantàstic.

A continuació, el parc Central servirà d’escenari a la companyia valenciana Fil d’Arena per al seu dispositiu d’improvisació Zenez, un laboratori de moviment, so i improvisació on la premissa principal és deixar-se portar per una deriva coreogràfica i sonora.

Els músics Carles Salvador i Ioan Mei entren com dos cossos més a l’escena. A través de la txalaparta i la música experimental, els quatre cossos deriven de manera espontània, sense haver pactat un recorregut concret.

Tot el món a ballar

L’espai verd entre Russafa i Malilla també serà la localització per a l’acció guiada i participativa de Dánzate Me encanta bailar, pero se me da fatal, una crida al moviment com a celebració col·lectiva on es planteja als i les vianants qüestions com: per què si t’encanta ballar no balles? I, què és ballar bé o ballar fatal?

Andrea Dolz Burdeos i Marta Sofía Gallego són les integrants d’este col·lectiu que té com a objectiu obrir la dansa a la diversitat dels cossos i de les veus tradicionalment oblidats per esta disciplina.

Les creadores aspiren a desmuntar tots els peròs que immobilitzen la gent quan sona una cançó: l’arrítmia, la vergonya, la coordinació, la falta de mobilitat i els dolors. La idea és oferir una cosa lúdica i fer de la dansa un espai més obert.

El dia finalitzarà amb la ja habitual batalla urbana. La tercera edició d’‘All Styles Battle’ proposa un nou concurs d’estils, on la creativitat i la musicalitat són les claus per a guanyar. València City Cypher és un esdeveniment que reunix la comunitat dansística valenciana, organitzada per col·lectius que lluiten diàriament per a visibilitzar estils de balls urbans poc coneguts però molt presents als carrers de la ciutat. L’objectiu és tractar totes les formes de dansa de manera igualitària.

La plaça de la Reina està oberta a ballarins de tot gènere, del contemporani al hiphop, breaking, popping, electro, tango, twerking i flamenc. Per a demostrar al públic i als jutges les seues habilitats, els participants en esta batalla han de traure el màxim rendiment a la seua creativitat, la seua capacitat d’experimentació i els seus dots d’improvisació i freestyle al ritme de la ‘playlist secreta’ del DJ. En la pausa en la qual el jurat deliberarà la seua decisió, la plaça s’obrirà a tots els assistents per a ballar.

 

Galeria d'imatges