Justícia i Interior
Prevenció d’incendis

La Conselleria de Justícia i Interior està duent a terme les obres d’un nou depòsit d’aigua a Requena per a la prevenció d’incendis forestals

14/04/2024
La Conselleria de Justícia i Interior està duent a terme les obres d’un nou depòsit d’aigua a Requena per a la prevenció d’incendis forestals
  • El nou depòsit proporcionarà als mitjans d’extinció 300 m3 d’aigua per a la lluita contra els incendis forestals
  • Esta obra forma part d’un conjunt de huit depòsits que es construiran en els pròxims mesos, i suposa una inversió de més de 195.000 euros

La Conselleria de Justícia i Interior, a través de la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals, està duent a terme un nou depòsit d’aigua per a la prevenció d’incendis en el paratge de La Hoya del Ciscar, localitzat en la forest gestionada per la Generalitat El Ciscar i La Matachosa, al terme municipal de Requena.

L’actuació, que es va iniciar a principis del mes de març, ja té muntats els panells de formigó prefabricat, i s’ha aplicat la primera capa d’impermeabilització i segellament de juntes. Per tant, les obres es troben en un estat d’execució avançat.

Esta actuació s’inclou dins dels huit depòsits d’aigua per a lluitar contra els incendis forestals que es construiran en 2024, anunciats per la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, el mes de març passat, com a part d’una àmplia xarxa infraestructures composta per depòsits i àrees tallafoc a les àrees forestals de la Comunitat Valenciana amb l’objectiu de facilitar l’extinció dels incendis.

En concret, el depòsit de Requena, de 10 metres de diàmetre i 4 metres d’altura, proporcionarà als mitjans d’extinció 300 m3 d’aigua per a la lluita contra els incendis forestals. Esta obra forma part d’un conjunt de huit depòsits que es construiran en els pròxims mesos i suposarà una inversió de més de 195.000 euros, finançada a través de Fons Next Generation.

De manera paral·lela, s’estan executant les obres complementàries, com ara les obres de captació (panells fotovoltaics i bomba hidràulica) i les diverses arquetes de captació i distribució, així com la construcció de l’abeurador i la tolla per al foment de la biodiversitat. Prèviament a estos treballs, es van escometre treballs per al condicionament de la pista d’accés i tractaments silvícoles als marges de la pista, que faciliten l’accés a l’obra i el posterior trànsit dels vehicles d’extinció.

Nous depòsits per a extinció
 
La Conselleria de Justícia i Interior, a través de la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals, construirà huit depòsits d’aigua nous amb l’objectiu que els camions autobomba i helicòpters disposen d’aigua durant els treballs d’extinció d’incendis forestals. Tres d’estos depòsits se situaran a la província de Castelló, a Segorbe, Soneja i Villahermosa del Río, i cinc més a la província de València, als municipis de Requena, Utiel, Venta del Moro (2) i Casas Bajas.

Cada un dels depòsits tindrà una capacitat aproximada de 300 metres cúbics, es construiran amb material prefabricat de formigó armat i tindran aproximadament deu metres de diàmetre i quatre d’altura.

Com que estos depòsits també actuen com a punts d’aigua on acudixen els animals a refrescar-se i hidratar-se, inclouen rampes d’eixida, abeuradors per al bestiar i tolles per a evitar ofegaments de l’avifauna.

Estos depòsits, suposaran una inversió total d’1.644.444 euros amb fons del Pla de recuperació, transformació i resiliència (Next Generation). Se situaran en punts estratègics, principalment en forests públiques i àrees rurals d’alt risc, i facilitaran més de 2.400 metres cúbics d’aigua per als mitjans aeris i terrestres d’extinció d’incendis forestals.

Galeria d'imatges