Agricultura, Ramaderia i Pesca
Sanitat animal

Agricultura completa la vacunació de la cabanya ramadera alacantina enfront de la malaltia de la llengua blava

13/04/2024
  • La vacunació obligatòria de vaques i ovelles va arrancar al febrer, després de la detecció d’un cas positiu en una explotació de boví d’Orihuela
  • La Conselleria va adquirir 120.000 dosis de vacuna contra el serotip 4 de la malaltia, que han anat administrant una desena de veterinaris

La Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca ha donat ja per finalitzada la vacunació contra la llengua blava en la cabanya ramadera de la província d’Alacant.

Amb més de 55.000 animals vacunats (principalment boví i oví), el percentatge de vacunació ja frega el 100 % del cens. Esta setmana que ve, els servicis veterinaris oficials seran els encarregats de comprovar que tots els animals estan vacunats, inclosos els de les explotacions ramaderes més xicotetes de la província.

Esta campanya de vacunació obligatòria de vaques i ovelles (voluntària en el cas del bestiar caprí) va arrancar el mes de febrer passat després de la detecció d’un cas de llengua blava en una explotació de boví del municipi d’Orihuela, la qual cosa va derivar en l’adquisició immediata de vacunes per part de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i la seua notificació al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Cal recordar que la llengua blava o febra catarral ovina és una malaltia vírica de declaració obligatòria, que afecta els remugants i es transmet per la picada d’unes certes espècies de mosquit del gènere Culicoides, si bé no afecta l’ésser humà, ja que no es transmet a les persones.

Després de la detecció de la malaltia el 8 de febrer a Orihuela, la Conselleria va decretar la vacunació obligatòria contra el serotip 4 del virus per a tots els animals majors de tres mesos d’edat de les espècies ovina i bovina en tota la província d’Alacant. Per a fer-ho, es va realitzar una compra de 120.000 dosis a un laboratori de Lleó.

A partir d’ací, una desena de veterinaris s’han anat encarregant de comunicar la informació vacunal dels animals immunitzats per al seu oportú registre i control pels servicis veterinaris oficials de la Conselleria en les huit oficines comarcals de la província i a la Direcció Territorial d’Alacant.

En tot just dos mesos s’han distribuït un total de 80.000 dosis en oví, boví i caprí, la major part en explotacions ramaderes agrupades en les agrupacions de defensa sanitària (ADS). En concret, en les ADS de Boví Brau d’Alacant, de Boví d’Engreixament al Baix Segura, d’Oví i Caprí de la Marina Alta i Baixa, de Villena, de les Valls del Vinalopó, d’Elx, del Baix Vinalopó, de Rojales, del Pilar i l’Associació Frisona Valenciana (AFRIVAL).

Els professionals recorden que la primovacunació de la llengua blava en l’oví implica una sola dosi en l’espècie ovina de 2 ml i dos dosis en la bovina de 4 ml cada una, separades 21 dies l’una de l’altra. I recalquen la importància que per estes dates ja estiguen tots els animals vacunats per a poder moure’s.

 

Galeria d'imatges