Agricultura, Ramaderia i Pesca
Dispositiu especial

La Policia de la Generalitat controla 530.430 quilos de productes agrícoles dins de l’Operació Horta per a frenar la venda il·legal i els robatoris al camp

12/04/2024
La Policia de la Generalitat controla 530.430 quilos de productes agrícoles dins de l’Operació Horta per a frenar la venda il·legal i els ...
  • Des de l’inici d’esta campanya policial s’han realitzat 200 intervencions i s’han identificat 432 persones
  • Els consellers Elisa Núñez i José Luis Aguirre mantenen una reunió per a fer balanç de les primeres setmanes de la campanya que impulsen els seus departaments
  • Destaquen que “es dona resposta a la preocupació dels agricultors per l’increment de robatoris al camp en els últims anys”

La Policia de la Generalitat ha controlat un total de 530.430 quilos de productes hortofructícoles en les 200 intervencions que s’han fet en el camp valencià en les primeres setmanes de l’Operació Horta, segons es desprén del balanç donat a conéixer hui en el transcurs de la reunió mantinguda entre la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, i el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre.

Tots dos departaments han impulsat i coordinat esta campanya policial que va començar el mes de març passat i es prolongarà fins a finals de juny, l’objectiu de la qual és controlar la traçabilitat en la venda dels productes hortofructícoles sostrets en les zones agrícoles de la Comunitat Valenciana i que no estan acreditats de manera legal.

Elisa Núñez ha posat de manifest durant la reunió “la important labor d’investigació i control que estan realitzant els agents de la Unitat Adscrita a les comarques valencianes, en una operació on la coordinació entre administracions i altres cossos policials és fonamental”.

Per la seua banda, Aguirre ha destacat que “es tracta d’una acció fonamental per a disminuir el problema dels robatoris en camp, on ja es viu també la falta de rendibilitat, l’increment de costos de producció i les traves burocràtiques. A més, mitjançant el seguiment i l’anàlisi de resultats de les inspeccions, s’incrementa també el control del primer pas de la llei de la cadena alimentària i la traçabilitat dels productes”.

El conseller d’Agricultura també va assenyalar que “els robatoris són cada vegada més alarmants a causa de la sequera” i va lamentar que “les polítiques relacionades amb l’estratègia del pacte verd, en concret de l’Agenda 2030 i la competència deslleial de tercers països que no complixen els controls i la regulació per a accedir al nostre mercat, està portant el nostre camp a una situació límit”.

Núñez i Aguirre han coincidit a afirmar que amb la posada en marxa de l’Operació Horta, que es realitza de manera conjunta des dels respectius departaments, “es dona resposta a la creixent preocupació dels agricultors valencians per l’increment de robatoris en el camp en els últims anys”.

Dels 530.430 quilos controlats pels agents de la Policia de la Generalitat, 342.650 quilos corresponen a la província de València, seguida dels 106.280 d’Alacant i els 81.500 de Castelló. S’ha identificat un total de 432 persones i s’han controlat 886 vehicles. S’han detingut dos persones, se n’han investigat dotze i s’han alçat 58 actes.

Per comarques, la Plana Baixa i el Baix Maestrat, a Castelló, és on més producte s’ha controlat: 45.100 quilos i 36.400 quilos, respectivament. A València, on s’ha controlat més producte és a la comarca dels Serrans, amb 131.400 quilos; seguida de la Ribera Alta, amb 82.000, i l’Horta Nord, amb 75.000 quilos. Finalment, a Alacant, la Marina Baixa (amb 63.730 quilos) i l’Alacantí (amb 21.550 quilos) són les comarques amb més producte controlat.

Dispositiu especial activat

L’Operació Horta ha desplegat un dispositiu especial de control en zones estratègiques de les tres províncies valencianes, en carreteres i rotondes, amb el doble objectiu de realitzar identificacions que tenen interés per a l’operació i com a mesura dissuasiva per a evitar activitats fraudulentes. També s’està vigilant amb l’helicòpter de la Generalitat i amb els drons de la Policia.

Dins d’esta operació policial s’estan duent a terme igualment actuacions destinades a comprovar el compliment de la normativa laboral, empresarial o mediambiental, així com la inspecció de ferralleries i magatzems on es puguen comprar o vendre peces de maquinària o ferramentes agrícoles de procedència il·lícita.

Tres fases operatives

L’Operació Horta s’està realitzant en tres fases. La primera, destinada a recopilar informació per a delimitar comarques, localitats o zones de cultiu que s’hagen de vigilar i les dates de recol·lecció i collita, a més dels trams horaris en els quals es considere més necessari l’increment de la vigilància policial enfront de possibles actuacions il·lícites.

En la segona fase s’establixen les bases i directrius per a treballar conjuntament i coordinadament amb la Policia Local, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional dels municipis on es desenvolupe l’operació, mentres que en la tercera fase es pren contacte amb els agents del sector (productors i treballadors) i amb els habitants de les poblacions on es desenvolupe el dispositiu.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Consellera Elisa Núñez

Conseller José Luis Aguirre