Hisenda, Economia i Administració Pública

El Consell prepara un recurs “per a impedir que els valencians paguen el ‘nyap’ del Botànic en perdonar-los les subvencions als socis del germà de Puig”

12/04/2024
El Consell prepara un recurs “per a impedir que els valencians paguen el ‘nyap’ del Botànic en perdonar-los les subvencions als socis del germà de ...
  • La consellera d’Hisenda i portaveu del Consell anuncia que la Generalitat “tractarà de recuperar fins a l’últim cèntim dels 170.000 euros en subvencions” que l’anterior Consell va reclamar fora de termini, per la qual cosa l’Advocacia de la Generalitat estudia recórrer davant del Tribunal Suprem 
  • Ruth Merino es pregunta si este “nyap” del qual deriva esta mena de “perdó” a les empreses es deu a la “incompetència, inoperància o, fins i tot, la connivència també de Compromís amb els socis del germà de Ximo Puig”

La consellera d’Hisenda i portaveu del Consell, Ruth Merino, ha anunciat este divendres que la Generalitat està estudiant la sentència que eximix les empreses dels germans Adell Bover d’haver de retornar 170.000 euros a la Generalitat amb la intenció de presentar un recurs “que evite que els valencians hagen de pagar la inoperància del Consell anterior”.

“Este Consell no deixa de sorprendre’s de veure els límits fins als quals podia arribar la inoperància i la mala praxi de moltes accions del Govern anterior. En este cas són 170.000 euros de tots els valencians per unes subvencions al soci del germà de Ximo Puig que mai s’havien d’haver concedit”.

La portaveu del Consell s’ha referit d’esta manera a les quatre sentències del TSJCV que eximixen les empreses Canal Maestrat SL i Kriol Produccions SL, propietat dels socis en el negoci audiovisual de Francis Puig, de reintegrar a la Generalitat els 170.819,98 euros esmentats en concepte de subvencions perquè la Conselleria d’Educació li’ls va reclamar fora de termini.

Estes, sentències, que no entren a valorar el fons de l’assumpte, expliquen que la Conselleria, encapçalada llavors per Vicent Marzà, podia haver declarat d’ofici la caducitat de l’expedient obert una vegada se li van esgotar els dotze mesos preceptius per a requerir a les empreses la devolució de les subvencions.

Això li hauria permés a l’anterior Consell obrir un nou expedient de reintegrament en trobar-se dins del termini de quatre anys que establix la Llei general de subvencions.

“Al cap d’un any sencer per a reclamar-les, a la Conselleria d’Educació se li va ocórrer el pitjor, que va ser reclamar-les fora de termini en lloc de caducar l’expedient i iniciar-ne un nou, perquè llavors hi havia possibilitats”, ha relatat Ruth Merino.

“No sabem si va ser per incompetència, inoperància o, fins i tot, per connivència també de Compromís amb els socis del germà de Ximo Puig, però arribem a este ‘nyap’ en tota regla, que el que suposa és una espècie de perdó a determinades persones a costa que paguem eixos diners tots els valencians”, ha criticat la consellera d’Hisenda.

Merino ha explicat que l’Advocacia disposa de 30 dies des de la notificació de les sentències per a fer “tots els passos” i estudiar un possible recurs que permeta “recuperar fins a l’últim cèntim dels valencians”.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Consellera d'Hisenda i portaveu del Consell, Ruth Merino