Sanitat
Jornada solidària

L’Hospital de Dénia ha acollit la visita d’una trentena de sanitaris ucraïnesos destinats en el front

12/04/2024
L’Hospital de Dénia ha acollit la visita d’una trentena de sanitaris ucraïnesos destinats en el front
  • Els sanitaris ucraïnesos han oferit una xarrada als professionals de Dénia sobre medicina de guerra
  • També han visitat els diversos servicis de l’hospital per a conéixer de primera mà les diferents tècniques i els procediments que empren els seus homòlegs deniers
  • Els sanitaris ucraïnesos passaran 10 dies a Xàbia, convidats per l’ONG Cultura contra Bales

L’Hospital de Dénia ha acollit la visita este divendres d’una trentena de sanitaris ucraïnesos, destinats en el front de guerra, en una jornada organitzada per a intercanviar experiències amb els professionals del centre hospitalari sobre la labor que estan desenvolupant.

La visita forma part d’un programa de respir de 10 dies, organitzat per l’ONG espanyola Cultura contra Bales i l’organització no governamental ucraïnesa Repower, amb la qual col·labora l’Hospital de Dénia a través de diverses activitats.

Al centre denier els professionals sanitaris ucraïnesos han oferit una xarrada sobre medicina de guerra als seus homòlegs locals, en la qual han abordat qüestions com l’impacte de la contesa en el Sistema Sanitari ucraïnés, tant en termes d’infraestructura com de recursos humans i materials.

A més, han parlat de les dificultats i els desafiaments als quals s’enfronten diàriament en el seu treball en el front de guerra, incloent-hi l’escassetat de recursos, la falta de seguretat i l’impacte psicològic. De fet, en l’expedició amb la qual viatgen els acompanya un grup de psicòlegs especialitzats en situacions de conflicte.

L’obertura de la jornada ha estat a càrrec del gerent del Departament de Salut de Dénia, José Félix Quintero, que ha estat acompanyat per les presidentes de les organitzacions no governamentals Cultura contra Bales i Repower, Natalia Moskalenko i Maryna Sadykova, respectivament.

D’altra banda, després de la xarrada, els professionals ucraïnesos han visitat els diversos servicis de l’hospital per a conéixer de primera mà diferents tècniques i procediments emprats al centre denier.

Al llarg dels deu dies del programa de respir alguns professionals de l’Hospital de Dénia organitzaran activitats complementàries, com ara classes de pàdel surf, ioga o meditació, estes últimes impartides per l’especialista en reumatologia Liliya Yankova, entre altres.

Programa de suport al personal sanitari

La guerra està tenint un impacte devastador en el Sistema Sanitari d’Ucraïna, amb més del 40 % de les infraestructures sanitàries destruïdes o danyades, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

A més, l’accés a l’atenció mèdica s’ha vist greument afectat, especialment en les zones més devastades pel conflicte. L’escassetat de medicaments i subministraments és un altre problema apressant.

En este sentit, el programa de respir de Repower, per a fer costat al personal sanitari, ha demostrat tindre un impacte positiu en la salut mental i el benestar dels sanitaris ucraïnesos que hi han participat. El projecte, que fins ara només s’havia desenvolupat a Suècia, té com a objectiu oferir als professionals sanitaris un entorn de descans i desconnexió del trauma i la pressió constant en què desenvolupen la seua labor assistencial.

Galeria d'imatges