Sanitat

Marciano Gómez destaca la labor determinant dels professionals d’Atenció Primària com a element vertebrador del Sistema Valencià de Salut

12/04/2024
Marciano Gómez destaca la labor determinant dels professionals d’Atenció Primària com a element vertebrador del Sistema Valencià de Salut
  • Destaca objectius com “reduir temps d’espera, desburocratitzar, dignificar i jerarquitzar el personal, així com millorar l’equipament dels centres per a augmentar-ne la capacitat diagnòstica i resolutiva”, entre les prioritats de la Conselleria en l’àmbit de l’Atenció Primària
  • Estos professionals van atendre en 2023 més de 40 milions de consultes a la Comunitat Valenciana
  • Malalties cròniques com la hipertensió arterial, la hipercolesterolèmia i la diabetis, entre les patologies més ateses
  • Per províncies: a Castelló es van atendre 4,5 milions de consultes, a València 21 milions i a Alacant 14,5 milions

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha enaltit “la labor determinant dels professionals d’Atenció Primària com a element vertebrador del Sistema Valencià de Salut”.

Gómez ha fet estes declaracions amb motiu de la celebració del Dia de l’Atenció Primària este divendres, 12 d’abril, i ha destacat, entre els objectius de la Conselleria de Sanitat en este àmbit assistencial els de “reduir esperes, desburocratitzar, dignificar i jerarquitzar el personal, així com millorar l’equipament dels centres de salut per a dotar els professionals dels mitjans i recursos necessaris, i incrementar-ne així la capacitat resolutiva i diagnòstica”.

En este sentit, el conseller ha indicat que el seu departament està treballant en “la implantació de noves ferramentes de treball, com ara la instal·lació d’ecògrafs als centres assistencials d’Atenció Primària, que permeten augmentar l’agilitat i millorar la capacitat resolutiva. A més, es treballarà en la cerca d’estratègies que permeten fidelitzar els residents i fer més atractiu per a ells este àmbit assistencial”.

Així mateix, ha subratllat “la necessitat de dignificar la professió i prestigiar l’especialitat de Medicina de Família, i ha recordat el compromís de la Conselleria d’implantar mesures de jerarquització de llocs directius en Atenció Primària”. D’esta manera, es crearan places de prefectures de secció i de servici, així com de coordinadors i adjunts d’infermeria, a les quals es podrà accedir per concurs oposició. “La finalitat és equiparar la responsabilitat i la remuneració que perceben els professionals d’Atenció Primària amb els d’Atenció Hospitalària”, ha afirmat el conseller.

Balanç de consultes d’Atenció Primària

Els professionals d’Atenció Primària de la Comunitat Valenciana han atés un total de 40,22 milions de consultes en 2023, és a dir, 1,39 milions de consultes menys que en 2022, any en què l’activitat de l’atenció sanitària estava encara molt supeditada al context de la pandèmia pel virus de la COVID-19.

Cal destacar que esta xifra inclou tant les consultes de Medicina Familiar i Comunitària (21,78 milions de consultes), com les consultes de Pediatria (3,82 milions) i les d’altres servicis d’Atenció Primària atesos per personal d’infermeria, matrones i treballadors socials, entre altres.

Per províncies, a Castelló es van atendre 4,5 milions de consultes d’Atenció Primària l’any passat, a València han sigut 21,1 milions i a Alacant s’han registrat 14,5 milions de consultes ateses.

De les dades facilitades per la Direcció General d’Informació Sanitària, Qualitat i Avaluació de la Conselleria de Sanitat es desprén que les patologies més freqüents per les quals els pacients adults acudixen a les consultes d’Atenció Primària són, la major part, malalties cròniques com la hipertensió arterial, la hipercolesterolèmia o la diabetis mellitus tipus 2. També figuren entre les cinc més consultades la dispèpsia funcional, o malestar estomacal, i el trastorn d’ansietat.

En Pediatria, les consultes més freqüents són el reconeixement mèdic rutinari de salut infantil, el refredat comú i la infecció viral no especificada.

Nova direcció general d’Atenció Primària

El Consell de Carlos Mazón va crear, per primera vegada, una direcció general d’Atenció Primària amb la finalitat de millorar la gestió del que constituïx el nivell bàsic i inicial del Sistema Sanitari i que garantix la continuïtat assistencial al llarg de la vida del pacient. En este sentit, Atenció Primària disposa d’un pressupost específic de més de 700 milions d’euros, un terç del pressupost destinat a assistència sanitària.

Galeria d'imatges