Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Aigua

Pradas destaca l’aposta del Consell per modernitzar els sistemes de reg per a preservar l’Albufera

12/04/2024
Pradas destaca l’aposta del Consell per modernitzar els sistemes de reg per a preservar l’Albufera
  • La consellera de Medi Ambient ha participat en la solta d’aigües de les séquies Major i de Muzquiz de Sueca, que són les que més cabal aporten al llac

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha destacat “l’aposta i el compromís de la Generalitat amb el procés de modernització dels sistemes de reg que depenen de la Comunitat de Regants de Sueca i més concretament amb els sectors 42, 43 i 44 de la séquia Reial del Xúquer”.

La consellera ha participat en la solta simbòlica d’aigües de les séquies Major i Muzquiz, que gestiona esta comunitat de regants des de fa 700 anys i que són les que més cabal d’aigua aporten al llac de l’Albufera. Este organisme gestiona el regadiu de les 8.800 hectàrees que conformen la seua demarcació i aglutina més de 5.200 agricultors.

En este sentit, Salomé Pradas ha explicat que la Direcció General de l’Aigua té previst desbloquejar enguany la licitació de la modernització del regadiu en els sectors 42, 43 i 44 a Albal, Alcàsser, Beniparrell i Picassent, amb un pressupost d’execució d’un poc més d’1,7 milions d’euros.

A estos projectes cal unir la licitació dels projectes de xarxes de transport i execució de capçals dels sectors 21, 27, 28, 31, 36, 39, 45 i 1a de la séquia Reial del Xúquer, amb un import estimat de 500.000 euros.

“Tots estem d’acord que s’ha de reduir al màxim l’aportació de nutrients a l’Albufera i, per això, no volem abocaments directes d’estacions depuradores”, ha indicat Pradas.

La consellera de Medi Ambient ha assegurat que el Consell continuarà apostant per actuacions de sanejament al mateix temps que “reclamem al Ministeri de Transició Ecològica i a Acuamed celeritat en la construcció dels tancs de tempesta i col·lectors, tal com estava previst, perquè l’excés d’aigua generada per algun episodi de pluges torrencials no vaja directament al llac”.

Per a la consellera, l’experiència de la Comunitat de Regants de Sueca “és una ferramenta essencial amb la qual cal comptar per a afrontar els reptes i desafiaments que se’ns plantegen i entre els quals el més apressant és el de la sequera”.

En esta línia, Pradas ha recordat que la Comunitat Valenciana és la regió d’Europa que més aigua recicla per a ús agrícola a través de les 487 estacions depuradores que, de mitjana, regeneren 483 hectòmetres cúbics, 271 dels quals tornen a ser usats, majoritàriament, per a regar.

“Este esforç es veu acompanyat pel compromís d’organitzacions com esta comunitat de regants per a ser cada vegada més eficaços i eficients en la gestió de l’aigua, la qual cosa ens carrega de raons i arguments per a reclamar el que necessitem per a continuar contribuint a la prosperitat i el progrés d’Espanya”, ha conclòs Salomé Pradas.

Galeria d'imatges