Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Cinema i educació

Cultura posa en marxa els rodatges del programa de didàctica cinematogràfica ‘Cinema en curs’

15/04/2024
Cultura posa en marxa els rodatges del programa de didàctica cinematogràfica ‘Cinema en curs’
  • L’IVC va iniciar al setembre este programa pedagògic a l’Institut Enrique Tierno Galván de Moncada i l’Institut Misteri d’Elx d’Elx
  • Els cineastes alacantins Fran Ruvira i Daniel Tornero són els encarregats d’impartir tallers de cinema en estos dos instituts públics

 

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), ha iniciat els rodatges del programa de didàctica cinematogràfica ‘Cinema en curs’, posat en marxa el mes de setembre passat de 2023 coincidint amb l’inici del curs escolar.

‘Cinema en curs’ és un programa de pedagogia del cinema que introduïx la creació cinematogràfica en l’agenda formativa d’escoles i instituts públics de la Comunitat Valenciana, de la mà de cineastes valencians i amb la col·laboració de mestres i professors dels mateixos centres educatius.

El seu objectiu és propiciar el descobriment per part de xiquets i jóvens del cinema entés com a art, creació i cultura, així com desenvolupar les potències pedagògiques de la creació cinematogràfica en el context educatiu.

‘Cinema en curs’ és un programa de pedagogia del cinema pioner a Espanya. Iniciat a Catalunya en 2005, el programa es desenvolupa actualment a Galícia, Comunitat de Madrid, País Basc i Comunitat Valenciana. A escala internacional, també està implantat a Alemanya i fa accions específiques a Argentina, Colòmbia, Mèxic i Xile.

El programa es fonamenta en la presència regular i continuada de cineastes en els centres educatius impartint tallers, juntament amb els mestres i professors, dins de l’horari lectiu. Es tracta d’un programa intens i de llarga duració, ja que els cineastes desenvolupen els seus tallers al llarg de tot el curs escolar durant 25 jornades.

A la Comunitat Valenciana, l’Institut Valencià de Cultura ha implantat enguany el programa en dos instituts de València i Alacant: l’IES Enrique Tierno Galván de Moncada i l’IES Misteri d’Elx d’Elx.

Els cineastes alacantins Fran Ruvira i Daniel Tornero han sigut els seleccionats per a impartir tant les classes teòriques com les pràctiques de rodatge, producció i muntatge dels tallers de ‘Cinema en curs’ en estos dos instituts públics.

Fran Ruvira ha sigut el responsable del projecte a l’IES Enrique Tierno Galván de Moncada i Daniel Tornero s’ha encarregat dels tallers a l’IES Misteri d’Elx d’Elx.

Durant els primers mesos de curs escolar, un grup d’alumnes de 1r de Batxillerat dels dos instituts han tingut una formació teòrica i han visitat la Filmoteca Valenciana, no solament per a conéixer les seues instal·lacions, sinó també per a assistir projeccions de caràcter didàctic de cineastes com Chantal Akerman, Ermanno Olmi, Vittorio de Sica, Agnès Varda, José Luis Guerín o Mercedes Álvarez, entre molts altres.

Ara s’inicia la fase pràctica dels tallers amb el rodatge d’un curtmetratge, en el qual participen tant els alumnes com els professors responsables del projecte en cada institut.

Amb el suport de les professores Teresa Herrador i Cristina Miralles, Fran Ruvira ha començat a rodar un curtmetratge amb els alumnes de 1r de Batxillerat de l’IES Enrique Tierno Galván de Montcada sobre l’horta tradicional valenciana, un tema que resulta molt pròxim a esta localitat de l’Horta Nord.

Per la seua part, Daniel Tornero està rodant amb els alumnes de 1r de Batxillerat de l’IES Misteri d’Elx d’Elx un curt sobre els tallers de confecció de la indústria del calçat de la ciutat. Durant tot el curs ha comptat amb el suport dels professors J. Adrián Rodríguez i Daniel Cortés.

Quan finalitze el rodatge, els dos cineastes i els seus alumnes prosseguiran amb els processos de muntatge, edició i postproducció dels curtmetratges, que també formen part del programa didàctic ‘Cinema en curs’.

Projecció a la Filmoteca Valenciana

El 12 de juny, la Filmoteca Valenciana programarà una projecció amb els dos curtmetratges finalitzats, que es presentaran juntament amb altres curts realitzats en altres centres educatius d’Espanya que participen en el projecte ‘Cinema en curs’. D’esta manera, s’establix un diàleg entre els diferents centres participants, que potencia la relació entre els jóvens de diferents comunitats o països.

En esta línia de cooperació, ‘Cinema en curs’ manté una estreta relació amb el programa internacional d’educació cinematogràfica ‘Le Cinéma, cent ans du jeunnesse’, del qual és soci la Filmoteca Valenciana, juntament amb més de trenta filmoteques europees, universitats i institucions culturals d’Europa i Iberoamèrica.

Un dels projectes anuals de ‘Cinema en curs’ participa en este programa europeu, la qual cosa suposa una oportunitat única d’aprenentatge tant per als alumnes com per als docents participants. Enguany, el representant espanyol és el projecte de l’IES Enrique Tierno Galván de Moncada.

L’experiència de Fran Ruvira i Daniel Tornero

Sobre la seua participació en ‘Cinema en curs’, Fran Ruvira ha assenyalat que “és una experiència increïble de cinema i vida. Acompanyar este grup de jóvens és un autèntic plaer. És una manera de connectar amb eixa experiència més artesanal del cinema de forma compartida entre moltes persones, des de la reflexió, l’emoció i el descobriment. Com a cineasta, també és una manera de reconnectar amb eixes primeres vegades, la il·lusió de rodar per primera vegada un pla, de visionar en grup una pel·lícula per primera vegada i compartir-ho”.

Llicenciat en Comunicació Audiovisual per la Universitat de València i la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, Fran Ruvira (Alacant, 1983) es va iniciar en el món del cinema en el guió, producció i direcció de diversos curtmetratges. Ha format part de departaments de direcció, fotografia i producció de projectes audiovisuals de naturalesa diversa com llargmetratges, documentals de creació i projectes de gestió cultural. Ha dirigit el llargmetratge Orson West (2011) i recentment el documental Max Aub Mapa (2023).

Per la seua part, Daniel Tornero ha assenyalat que “es tracta d’un projecte meravellós, que permet tant als alumnes com a cineastes i docents crear una relació entre el cinema, el temps i la vida i generar una forma preciosa d’habitar el món. És, sens dubte, un oasi creatiu i sobretot humà”.

Daniel Tornero (Alacant, 1989) va cursar estudis en Direcció Cinematogràfica en el Centre d’Estudis Ciutat de la Llum. Des de fa deu anys treballa com a ajudant de direcció en diferents projectes. Ha sigut seleccionat per la SGAE per al seu Taller de Desenvolupament de Guió per a Pel·lícules de Thriller i Drama. Recentment ha debutat en el documental amb Saturno (2023), una producció de Miguel Molina i Adán Aliaga de Jaibo Films que va ser present en la Secció Oficial de Documentals del passat Festival de Màlaga i en la qual va obtindre la Biznaga de Plata de Premi del Públic.

 

Galeria d'imatges