Sanitat
Cirurgia robòtica

La Fe realitza la primera extracció de renyó de donant viu mitjançant cirurgia robòtica per a trasplantament renal

15/04/2024
La Fe realitza la primera extracció de renyó de donant viu mitjançant cirurgia robòtica per a trasplantament renal
  • La tecnologia robòtica disminuïx el sagnat, el dolor postoperatori i els dies d’hospitalització
  • El pacient ha rebut l’alta sense complicacions al cap de 48 hores

L’equip de trasplantament renal de l’Hospital La Fe ha realitzat per primera vegada a la Comunitat Valenciana una extracció de renyó, el que es coneix com a nefrectomia, de donant viu mitjançant tecnologia robòtica. El cas ha sigut un èxit i el pacient ha rebut l’alta sense complicacions al cap de 48 hores.

El desenvolupament tecnològic està permetent realitzar intervencions cada vegada més segures i de menys impacte per als donants de renyó, mitjançant tècniques mínimament invasives. Primer amb la laparoscòpia i actualment amb la cirurgia robòtica, s’ha aconseguit disminuir el sagnat, el dolor postoperatori i els dies d’hospitalització després de l’extracció del renyó.

La intervenció ha sigut possible gràcies a la col·laboració dels servicis d’Urologia i de Nefrologia, així com els servicis d’Anestesiologia i de Coordinació de Trasplantaments de l’Hospital La Fe.

La nefrectomia de donant viu per a trasplantament renal presenta unes característiques tècniques diferents de les nefrectomies que es duen a terme per causes patològiques. Segons José Luis Ruiz Cerdá, cap de la Unitat de Laparoscòpia Urològica del Servici d’Urologia de l’hospital i coordinador del Programa de cirurgia robòtica de l’Hospital La Fe, “com que es tracta d’una intervenció en individus completament sans que realitzen un acte d’altruisme i generositat humana com ho és donar un renyó, no hi ha possibilitat d’error”.

Esta primera nefrectomia realitzada amb el robot Da Vinci ha permés afinar tant la precisió com la seguretat i les possibilitats quirúrgiques, gràcies a la visió tridimensional, els comandaments ergonòmics i la gran maniobrabilitat que el robot oferix dins de l’organisme, la qual cosa garantix una precisió mil·limètrica que augmenta la qualitat quirúrgica i reduïx la pèrdua sanguínia.

El trasplantament renal de donant viu, com a cirurgia programada, és el millor escenari per a introduir la cirurgia robòtica en trasplantament. La nefrectomia de donant viu és només el primer pas cap a la realització de l’implant del renyó extret amb tecnologia robòtica.

Procés complet

“L’objectiu de l’Hospital La Fe és incorporar la cirurgia robòtica per a dur a terme el procés de trasplantament complet, des de l’extracció fins a l’implant, ja que el nostre centre compta amb la infraestructura adequada i gran experiència quirúrgica en trasplantaments”, ha assenyalat el gerent de l’hospital, José Luis Poveda.

El trasplantament renal constituïx el millor tractament de la insuficiència renal crònica quant a supervivència, qualitat de vida, complicacions i relació cost-efectivitat enfront de la diàlisi.

Espanya gaudix d’una activitat trasplantadora renal privilegiada, predominantment a partir de donant mort. No obstant això, continua existint un desequilibri entre el nombre de pacients en llista d’espera i l’oferta d’òrgans per a trasplantament. Per a pal·liar la manca crònica d’òrgans de donant mort, la millor alternativa és el trasplantament renal de donant viu. Sobretot, per a pacients jóvens amb bona situació clínica i expectativa de vida llarga.

Programa de trasplantament renal de donant viu a l’hospital La Fe

El 9 d’abril de 1979 es va realitzar a l’hospital infantil de La Fe el que va ser primer trasplantament renal pediàtric d’Espanya de donant viu, i primer trasplantament renal de la Comunitat Valenciana. Inicialment, els trasplantaments de donant viu eren infreqüents i, fonamentalment, els receptors eren pediàtrics. L’any 2007, el programa es va reactivar amb la realització de la nefrectomia de donant viu mitjançant laparoscòpia.

Actualment, el Programa de trasplantament de donant viu de La Fe està plenament consolidat. S’han realitzat 160 trasplantaments renals entre receptors pediàtrics i adults.

A més, té l’acreditació de l’Organització Nacional de Trasplantaments per a participar en el programa nacional de donació renal altruista i donació renal creuada. Fins ara s’ha participat en tres cadenes múltiples de trasplantaments creuats a escala nacional, que consistix en el trasplantament entre un donant i un receptor que no es coneixen, fruit d’un intercanvi entre els donants de dos o més parelles que són incompatibles.

Des del seu començament, el programa supera els 3.000 trasplantaments en receptor adult i els 400 en receptors pediàtrics. Tot això en el marc de l’hospital amb més activitat trasplantadora d’Espanya i entre els deu primers en l’àmbit del trasplantament renal. Cada any a l’hospital La Fe se superen el centenar de trasplantaments renals de donant mort.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

José Luis Ruiz Cerdà, cap de la Unitat de Laparoscòpia Urològica

José Luis Ruiz Cerdà, cap de la Unitat de Laparoscòpia Urològica