Medi Ambient, Infraestructures i Territori
Mobilitat

Pradas anuncia una “inversió històrica de la Generalitat” de 208 milions per a connectar 48 municipis de l’àrea metropolitana de València

15/04/2024
Pradas anuncia una “inversió històrica de la Generalitat” de 208 milions per a connectar 48 municipis de l’àrea metropolitana de València
  • La consellera de Medi Ambient subratlla que la Generalitat “culmina la major aposta pel transport públic de passatgers per a donar servici a quasi un milió de persones de l’àrea metropolitana”
  • Les 34 línies, amb un centenar autobusos 100 % elèctrics, entraran en servici abans que acabe l’any

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha adjudicat tres noves concessions d’autobusos que connectaran amb València i, en menor mesura, Torrent a quasi un milió de persones de 46 municipis. Les noves concessions, aprovades en el consell d’administració de l’Autoritat Metropolitana de València (ATMV), corresponen a la nomenclatura CV102, CV106 i CV108. La inversió que assumirà la Generalitat per a renovar este servici ascendix als 208 milions d’euros.

La consellera de Medi Ambient, Salomé Pradas, ha destacat que, amb esta triple adjudicació, “continuem amb el procés de renovació de les concessions de 38 línies de transport regular de passatgers que estaven caducades i que suposarà una inversió total de 400 milions d’euros per a l’adquisició de 600 autobusos entre models completament elèctrics, híbrids i, en menor mesura, convencionals”.

En este sentit, la consellera ha subratllat que estes tres adjudicacions “estaran dotades d’un centenar vehicles elèctrics, la qual cosa elimina l’emissió de gasos contaminants i l’impacte acústic en els entorns urbans en els quals es presta el servici”. D’esta manera, ha continuat Pradas, “la Generalitat culmina la major aposta pel servici de transport públic als entorns de la ciutat”.

CV102 - València Metropolitana Nord

La línia CV102 - València Metropolitana Nord s’ha adjudicat a Autos Vallduxense, SL (AVSA) amb la previsió que entre en funcionament este 2024. La línia cobrirà la connexió entre València amb Albalat dels Sorells, Alboraia, Port Saplaya, Almàssera, Almenara, Bonrepòs i Mirambell, Canet d’en Berenguer, Platja de Canet, el Puig de Santa Maria, Platja del Puig, Emperador, Foios, la Pobla de Farnals  Platja de la Pobla, la Vall d’Uixó, Massalfassar, Massamagrell, Meliana, Museros, Puçol, Rafelbunyol, Sagunt, Port de Sagunt i Tavernes Blanques, la qual cosa representa una població, aproximadament, de 251.500 habitants. Es tracta d’un dels corredors d’autobús de més demanda en l’àrea metropolitana, amb un nombre estimat de 730.000 viatgers anuals.

El contracte té una duració de deu anys, amb un pressupost d’adjudicació de 36,87 milions d’euros. La renovació del contracte, que feia mesos que estava bloquejat, representarà un gran salt qualitatiu en el servici ja que es millorarà l’oferta actual en més d’un 160 %, la qual cosa permetrà una millora de freqüències de pas general en tot el corredor. S’estructurarà en set línies diürnes i dos nocturnes, amb 165 expedicions en dies laborables, 99 expedicions en dissabtes i 71 en diumenges i festius. En total es realitzaran al voltant de 48.000 expedicions anuals.

CV106 - València Metropolitana Oest

Per la seua part la CV106 - València Metropolitana Oest s’ha adjudicat a Fernanbus, SA per a donar servici al corredor nord-oest metropolità i connectar la capital amb Alaquàs, Aldaia, Burjassot, Chiva (Calicanto), Manises, Mislata, Paiporta, Paterna, Picanya, Quart de Poblet, Torrent i Xirivella, la qual cosa representa una població de 441.000 habitants, perquè no s’inclou la ciutat de València. Este corredor té una demanda estimada de cinc milions de viatgers anuals.

El contracte té una duració de deu anys, amb un pressupost d’adjudicació de 107,31 milions d’euros. La nova concessió millorarà l’oferta actual en més d’un 40 % i s’estructurarà en 11 línies diürnes i tres nocturnes, amb 790 expedicions en dies laborables, 460 expedicions en dissabtes i 283 en diumenges i festius per a dur a terme al voltant de 235.000 expedicions a l’any.

CV108 - València Metropolitana Sud

Finalment, la línia CV108 - València Metropolitana Sud s’ha adjudicat a Autocars Herca, SL i unirà la capital valenciana amb Albal, Alcàsser, Alfafar, Benetússer, Beniparrell, Catarroja, Massanassa, Paiporta, Picanya, Picassent, Sedaví, Silla, Sueca (el Perelló i el Mareny) i Torrent, la qual cosa representa una població, aproximadament, de 305.000 habitants, a pesar que la demanda anual estimada ascendix a 2,1 milions de viatgers.

Com les altres dos concessions, el contracte és per a 10 anys amb un pressupost de 63,87 milions d’euros i millorarà l’oferta del servici actual en un 55 %. Farà 136.700 expedicions a l’any en 9 línies diürnes i 2 nocturnes, amb 462 expedicions en dies laborables, 231 expedicions en dissabtes i 161 en diumenges i festius.

Salomé Pradas ha destacat també que les noves concessions “milloren les connexions amb estacions de rodalia i metro per als municipis atesos i es potencia també l’accés amb centres de gran atracció com l’Hospital de Sagunt, el Centre d’Especialitats de Port de Sagunt i l’Hospital Clínic de València, entre altres”.

D’altra banda, Pradas ha confirmat que els vehicles seran accessibles a persones de mobilitat reduïda “i incorporaran sistemes de geolocalització per a oferir informació en temps real de l’horari de pas en parada”, ha afegit.

 

Galeria d'imatges