Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
#DansaValencia24

Dansa València s’inaugura amb una proposta de Kor’sia que busca situar la humanitat en el centre

16/04/2024
Dansa València s’inaugura amb una proposta de Kor’sia que busca situar la humanitat en el centre
  • La valenciana Inka Romaní estrena la seua investigació sobre la dansa tradicional i els balls urbans, Fandango Reloaded
  • El vestíbul del Teatre Principal acollirà la gravació en directe de dos programes d’RNE, A compás i La Sala

     

El festival Dansa València que impulsa la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport inaugura la seua 37a edició amb l’espectacle Mont Ventoux, del col·lectiu madrileny Kor’sia, que es presenta el dimecres, 17 d’abril, al Teatre Principal de València.

Per a la preparació d’esta proposta, guanyadora del prestigiós premi Fedora-Van Cleef & Arpels 2023, Kor’sia ha buscat en poemes de Petrarca, rastrejant en el passat humanista, respostes als conflictes actuals que conduïsquen l’individu a la seua pròpia reconstrucció i a la del planeta.

La directora de Dansa València, María José Mora, ha destacat que l’elecció d’este espectacle respon “al mateix lema de la 37 edició del festival, ‘Dolç rugir’, una expressió simbòlica amb la qual es pretén incitar a la contemplació profunda, a l’afecte sincer i a l’anhel calmat davant d’un món convuls, de desitjos passatgers, relacions líquides i mirades fugaces”.

Així, prèviament a la presentació de Mont Ventoux tindrà lloc l’acte de benvinguda a Dansa València a càrrec de la companyia Pérez & Disla, que serà conduït per Inés Muñoz i Mónica Real, components de la companyia Danshe.

La introducció convida a la contemplació i al gaudi de l’experiència de l’art en viu girant sobre el lema d’este any ‘Dolç rugir’, el programa d’esta 37 edició del festival i totes les activitats que acull fins al pròxim 21 d’abril.

A partir d’un compendi de 33 propostes escèniques marcades per la bellesa, l’energia i la diversitat d’estils i formats, Dansa València proposa un parèntesi cultural on convida a la curiositat i a deixar-se portar per l’experiència de l’art en viu.

Creadors valencians que creen des del risc

Al mateix temps, Dansa València comptarà també amb dos estrenes este dimecres, 17 d’abril, per part d’una creadora i una companyia valenciana que creen des del risc en el seu acostament als llenguatges del moviment.

D’una banda, Inka Romaní posarà en comú en Espai Inestable dansa tradicional i balls urbans a partir d’un procés de recuperació i reescriptura per a imaginar les possibilitats de retornar la dansa al carrer en Fandango Reloaled.

Per a fer-ho, la ballarina i coreògrafa ha reescrit formalment i estructuralment el fandango d’Ayora des del llenguatge del house, el breaking i el hiphop. L’espai sonor de música electrònica està desenvolupat a partir de la melodia i l’estructura rítmica d’este ball tradicional executat en parella o parelles.

D’altra banda, a L’Almodí la companyia Fil d’Arena presentarà el seu dispositiu d’improvisació Zenez, un laboratori de moviment, so i improvisació on la premissa principal és deixar-se portar per una deriva coreogràfica i sonora.

Els músics Carles Salvador i Ioan Mei entren com dos cossos més a l’escena on ballen Isabel Abril i Irene Ballester. A través de la txalaparta i la música experimental, els quatre cossos deriven de manera espontània, sense haver pactat un recorregut concret.

La metàfora d’un cometa

Martxel Rodriguez i Jon López formen part de l’equip artístic de La Veronal i al seu torn, són integrants del seu propi projecte, Led Silhouette. La parella creativa procedent de Navarra presentarà al Teatre Rialto Halley, on les experiències i les grans preguntes de l’ésser humà, aquelles que no canvien des de l’antiguitat, servixen d’aliment poètic.

Halley és una epopeia contemporània, una carrera desesperada d’un grup que s’enfronta al repte d’haver d’organitzar-se abans que el cometa torne a passar i tot comence de nou. La peça és un lloc en construcció o desconstrucció, on els seus protagonistes anhelen superar els contratemps i errors que els separen de la felicitat.

La ràdio en directe

Dansa València també consta d’una programació paral·lela on es dona l’oportunitat al públic d’experimentar els llenguatges del moviment des d’altres perspectives i formats. Este dimecres, en concret, a partir de les 10.00 hores, al vestíbul del Teatre Principal, es procedirà a la gravació dels programes A compás i La Sala, de Ràdio Nacional d’Espanya. L’accés serà lliure i gratuït.

La conductora del programa de Ràdio 5 dedicat a la dansa, Olga Baeza, i el responsable de l’espai dedicat a les arts escèniques, Dani Galindo, han preparat sengles emissions especials dedicades al festival on participaran la seua directora, artistes i professionals programats en esta 37 edició.

 

Galeria d'imatges