Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
IVC Filmoteca Programació

La Filmoteca Valenciana inicia el cicle ‘Filosofia i cinema: les pel·lícules són una conspiració’ amb la projecció de ‘Casablanca’

16/04/2024
La Filmoteca Valenciana inicia el cicle ‘Filosofia i cinema: les pel·lícules són una conspiració’ amb la projecció de ‘Casablanca’
  • El cicle comença el dimecres 17 d’abril a les 18.00 hores 
  • S'emmarca dins de la sexta edició del seminari ‘Filosofia i Cinema’ que se celebra del 17 d’abril al 24 de maig

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), inicia el cicle ‘Filosofia i cinema: les pel·lícules són una conspiració’ amb la projecció de la pel·lícula ‘Casablanca’ el dimecres 17 d’abril, a les 18.00 hores, a la Filmoteca Valenciana.

Este cicle s’emmarca dins de la sexta edició del seminari ‘Filosofia i Cinema’ que organitza entre el 17 d’abril i el 24 de maig l’IVC en col·laboració amb La Torre del Virrey Institut d’Estudis Culturals Avançats, l’Ajuntament de l’Eliana, el Cefire Humanístic i Social i la Universitat Catòlica de València.

Després dels cicles ‘Homenatge a Stanley Cavell’ (2017), ‘Hitchcock filòsof’ (2018), ‘Els westerns d’Anthony Mann i James Stewart’ (2019), ‘Orson Welles i el mal’ (2022) i ‘Filosofia i cinema d’aventures’ (2023), la Filmoteca Valenciana torna a col·laborar amb el seminari ‘Filosofia i cinema’, que en la seua sexta edició centra la seua atenció en cinc pel·lícules que alberguen la vida i l’entenen com una conspiració en el quasi desusat sentit d’‘estar a favor seu’. Totes, a més, suposen una profunda reflexió sobre el mitjà cinematogràfic.

El cicle s’inicia el dimecres 17 d’abril a les 18.00 hores amb la projecció de Casablanca (1942), dirigida per Michael Curtiz i protagonitzada per Humphrey Bogart i Ingrid Bergman.

Guanyadora de huit premis Oscar, entre ells el de millor pel·lícula, guió adaptat i direcció, Casablanca és un dels grans clàssics de la història del cinema. La pel·lícula podrà tornar a veure’s el 20 d’abril, a les 20.00 hores.

Ambientada a Casablanca, sota el protectorat del Govern de Vichy durant la Segona Guerra Mundial, este drama romàntic amb una clara intenció propagandística contra els nazis té com a punt de partida l’intent de fugida de la ciutat marroquina del líder txec i heroi de la resistència Victor Laszlo (Paul Henreid), un dels hòmens més buscats per la policia alemanya.

L’únic que pot ajudar-lo a fugir és Rick Blaine (Humphrey Bogart), el desencantat propietari del Rick’s Café, que va mantindre un idil·li amb la seua dona, Ilsa Lund (Ingrid Bergman). Rick i Ilsa s’havien conegut a París, però l’entrada de les tropes alemanyes en la capital francesa els va separar. Rick Blaine haurà de decidir entre ajudar el líder txec a escapar amb la seua esposa o recuperar l’amor de la seua antiga estimada.

El dimecres 24 d’abril a les 18.00 hores i el dijous 25 d’abril a les 20.00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta Saint Jack (1979) de Peter Bogdanovich. Produïda per Roger Corman i protagonitzada per Ben Gazzara i Denholm Elliott, la pel·lícula conta la història de Jack, un americà que regenta un bordell a Singapur al principi dels anys setanta.

Encara que la competència és enorme, Jack ha aconseguit sobreviure gràcies al fet que la policia es deixa subornar. Però l’arribada d’un nou inspector que s’encarrega de revisar els seus llibres de comptes no farà més que aguditzar els seus greus problemes.

Projeccions al maig

El dimecres 8 de maig a les 18.00 hores, i el divendres 10 de maig a les 20.30 hores, la Filmoteca Valenciana projecta La regla del juego (1939) de Jean Renoir. Considerada com una de les grans pel·lícules de la història del cinema i obra fonamental en la filmografia de Renoir, La regla del juego és una comèdia satírica de costums que reflectix les relacions entre l’alta societat francesa i els seus criats just abans del començament de la Segona Guerra Mundial, mostrant la seua falta d’ètiques i escrúpols.

Un ric aristòcrata dubta si abandonar la seua amant per a conservar l’amor de la seua esposa, una dona cortejada al mateix temps pel seu confident i un famós aviador. En el transcurs d’una cacera de cap de setmana a Sologne i d’una festa, les intrigues amoroses de senyors i servents es barrejaran i desembocaran en un fet inesperat.

El dimecres 15 de maig a les 18.00 hores, i el divendres 17 de maig a les 20.15 hores, la Filmoteca Valenciana projecta ¡Qué bello es vivir! (1946) de Frank Capra. Protagonitzada per James Stewart, Donna Reed i Lionel Barrymore, la pel·lícula més popular de Capra s’ha convertit pel seu argument en el clàssic més reconegut del cinema nadalenc: George Bailey és un modest ciutadà que dirigix un xicotet banc familiar, a pesar dels intents d’un poderós banquer per arruïnar-lo. El dia de la Nit de Nadal de 1945, davant la possible fallida del seu banc, decidix suïcidar-se.

El dimecres 22 de maig a les 18.00 hores; i el divendres 24 de maig a les 20.30 hores, la Filmoteca Valenciana projecta Así habla el amor (Minnie & Moskowitz, 1971) dirigida per John Cassavetes i protagonitzada per Gena Rowlands i Seymour Cassel. Esta àcida comèdia romàntica, dirigida per un dels grans cineastes independents nord-americà dels anys seixanta i setanta, se centra en la relació sentimental de dos personatges que res tenen a veure entre ells.

Minnie Moore treballa en un museu i viu amb un home que la maltracta. Seymour Moskowitz és un vell beatnick aparcador de cotxes que no troba el seu lloc en el món. No tenen res en comú, excepte la seua soledat. Es coneixen en un pàrquing, quan Moskowitz defén Minnie de l’agressió del seu acompanyant. A pesar de les seues diferències i la seua amargor, descobrixen la gran necessitat que tenen l’un de l’altre.

Conferències després de les projeccions

Com en anteriors edicions, una de les dos projeccions de cada pel·lícula tindrà lloc els dimecres a les 18.00 hores, a la Filmoteca Valenciana. El seminari ‘Filosofia i cinema’ organitza una sèrie de conferències l’endemà, dijous, a les 19.00 hores, sobre cada una de les pel·lícules del cicle, a les quals es pot assistir de manera presencial a la seu de Santa Úrsula de la Universitat Catòlica de València (carrer Guillem de Castro, 94) o bé de manera telemàtica.

Entre els conferenciants figuren professors, filòsofs i especialistes cinematogràfics com José Alfredo Peris Cancio, Ramón Moreno Cantero, María Golfe Folgado, el director de La torre del Virrey i del seminari ‘Filosofia i cinema’, Antonio Lastra, i el cap de Programació de la Filmoteca Valenciana, José Antonio Hurtado.

 

Galeria d'imatges