Hisenda, Economia i Administració Pública
Ple del Consell

El Consell acomplix el compromís de recuperar els CICU d’Alacant i Castelló amb l’aprovació de la nova estructura del Servici d’Emergències Sanitàries

16/04/2024
El Consell acomplix el compromís de recuperar els CICU d’Alacant i Castelló amb l’aprovació de la nova estructura del Servici d’Emergències Sanitàries
  • Ruth Merino subratlla que l’executiu valencià avança en la descentralització inclosa en el seu programa de govern amb el decret que incorpora els canvis organitzatius per a posar en marxa estes unitats
  • El Consell autoritza el pagament de més de 122,6 milions d’euros pel subministrament de materials i servicis prestats als departaments de salut de 2021 a 2023
  • El Govern autonòmic amplia la moratòria per a formar personal veterinari habilitat per a l’emissió de certificats de trasllat d’animals de festejos taurins populars

La portaveu del Consell, Ruth Merino, ha destacat que l’executiu autonòmic ha acomplit este dimarts el compromís que figura en el seu programa de govern de recuperar els centres d’informació i coordinació d’urgències (CICU) d’Alacant i Castelló amb l’aprovació del decret que regula l’estructura i organització del Servici d’Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana.

Així ho ha destacat en la roda de premsa posterior al ple de l’executiu valencià, que ha comptat també amb la presència de la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, per a informar sobre la situació de l’incendi forestal de Tàrbena.

L’aprovació dels canvis organitzatius en el Servici d’Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana (SESCV) demostra que “este Govern complix el que s’ha promés, no es queda en anuncis”, ha subratllat la consellera portaveu, que ha insistit que el decret permetrà adaptar l’actual organització, basada en un únic centre de treball, per a aconseguir més flexibilitat territorial i un servici més eficient a les tres províncies.

A més, com ha precisat, s’està treballant en la selecció i formació del personal de les unitats funcionals perquè puguen prestar els seus servicis “com més prompte millor”.

El decret preveu que este servici podrà disposar per a millorar el funcionament d’unitats operatives funcionals distribuïdes a la Comunitat Valenciana, que cobrisquen tot el territori i que almenys hi haja una unitat com a mínim a València, Castelló i Alacant. En tot cas, tots els CICU dependran íntegrament del Servici d’Emergències Sanitàries.

La Conselleria de Sanitat invertirà dos milions d’euros per a dotar els CICU d’Alacant i Castelló de tots els recursos materials i humans necessaris per a posar-ho en funcionament. D’esta manera, s’incrementaran en 41 les places de professionals del CICU, que passaran de les 109 actuals a un total de 150 places.

En concret, hi haurà 14 places noves de personal mèdic coordinador, huit d’infermeria i 19 de locutors o locutores. Per tant, la plantilla global quedarà integrada per 42 llocs de personal mèdic coordinador, 43 professionals d’infermeria, 55 locutors o locutores i deu documentalistes.

El decret establix, a més, que el Servici d’Emergències Sanitàries es gestionarà íntegrament a través d’un únic centre directiu i mitjançant un únic centre de gasto.

Així mateix, el Consell ha autoritzat el pagament de més de 122,6 milions d’euros per a atendre el gasto derivat del subministrament de materials i per la prestació de determinats servicis als departaments de salut durant els exercicis 2021, 2022 i 2023.

En concret, s’han aprovat dos expedients d’enriquiment injust, per imports de 112,2 milions d’euros i 10,4 milions d’euros cada un d’estos, la finalitat és atendre el compliment de les obligacions econòmiques de la Generalitat contretes en la passada legislatura.

Personal veterinari en festejos taurins

D’altra banda, el Ple del Consell ha aprovat l’ampliació de la moratòria, d’un any a tres anys, per a l’emissió de certificats sanitaris de trasllat en els festejos taurins tradicionals de la Comunitat Valenciana, en la qual es destaque expressament que empara la tornada a l’explotació d’origen de bovins que participen en festejos taurins tradicionals sense sacrifici.

Tenint en compte que se celebren anualment més de 8.000 festejos taurins a la Comunitat Valenciana i que el període transitori establit per a disposar de personal veterinari habilitat per a expedir els certificats sanitaris de trasllat finalitza el pròxim 18 d’abril, la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca ha portat al ple del Consell la pròrroga del període d’un any a tres anys.

Concessions de transport amb autobús

A més, el Consell ha autoritzat la contractació de les concessions de transport públic amb autobús CV-110 la Ribera, CV-111 la Ribera Alta, CV-113 la Safor Nord i CV-114 la Safor Sud. El contracte té un valor total estimat de 41,9 milions d’euros.

En el disseny d’estes concessions, la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha fet que prevalga el propòsit de facilitar a la ciutadania d’estos municipis la connexió amb transport públic als centres sanitaris, acadèmics, administratius, comercials i d’oci, així com a altres modes de transport.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Portaveu del Consell, Ruth Merino