Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Les Arts és Òpera

Les Arts completa el cicle de les grans òperes de Giuseppe Verdi amb l’estrena d’‘Un ballo in maschera’

16/04/2024
Les Arts completa el cicle de les grans òperes de Giuseppe Verdi amb l’estrena d’‘Un ballo in maschera’
  • Antonino Fogliani dirigix grans noms del repertori verdià: Anna Pirozzi, Francesco Meli, Franco Vassallo, Agnieszka Rehlis i Marina Monzó
  • Rafael R. Villalobos firma esta nova coproducció de Les Arts amb la Staatsoper Unter den Linden de Berlín, amb vestuari de Lorenzo Caprile
     

El Palau de les Arts Reina Sofia completa el cicle de les grans òperes de Giuseppe Verdi representades en el teatre d’òpera valencià amb l’estrena este diumenge, 21 d’abril, d’​​​​​​​Un ballo in maschera.

El director artístic de Les Arts, Jesús Iglesias Noriega, ha presentat este dimarts l’obra esmentada amb direcció musical d’Antonino Fogliani, que s’oferix en un nou muntatge coproduït amb la Staatsoper Unter den Linden de Berlín, amb direcció d’escena de Rafael R. Villalobos.

Iglesias Noriega ha subratllat la rellevància artística de les funcions d’esta obra de Verdi, amb les quals Les Arts conclou un deure fonamental per a un teatre d’òpera amb un dels compositors imprescindibles del gènere.

“Es tracta d’un repte que Les Arts afronta amb uns membres artístics de primer nivell: un expert director musical, un elenc de prestigiosos intèrprets verdians, els cossos estables del teatre, el Cor de la Generalitat i l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, i una nova producció amb els creadors de referència actualment”, ha afirmat Noriega.

En este sentit, el director artístic ha apuntat que Un ballo in maschera, suposa també el retorn de Les Arts al gran circuit internacional, “liderant una coproducció amb un dels teatres més prestigiosos del panorama operístic”.

Antonino Fogliani torna al pòdium de la Sala Principal després de les seues celebrades funcions de Madama Butterfly en 2021. Reconegut expert en el repertori italià, el mestre de Messina dirigix un repartiment amb intèrprets de referència, que encapçalen el tenor Francesco Meli (Riccardo) i la soprano Anna Pirozzi (Amelia), dos de les estreles de l’òpera verdiana més cotitzades en l’actualitat.

Juntament amb ells, el baríton italià Franco Vassallo (Renato), la soprano valenciana Marina Monzó (Oscar) i la mezzosoprano polonesa Agnieszka Rehlis (Ulrica) conformen el quintet protagonista. L’elenc d’Un ballo in maschera es completa amb les veus de Toni Marsol (Silvano), Thomas Viñals (un serf d’Amelia), Irakli Pkhaladze (Samuel) i Javier Castañeda (Tom).

Rafael R. Villalobos firma esta nova producció, que tindrà a Les Arts la seua estrena absoluta. El jove director sevillà que, en una meteòrica carrera, despunta ja entre els nous valors de l’escena operística europea, lidera un equip creatiu amb Emanuele Sinisi (escenografia), el reconegut i mediàtic dissenyador Lorenzo Caprile (vestuari), Felipe Ramos (il·luminació) i Javier Pérez (moviment).

En Un ballo in maschera, Verdi aborda l’assassinat del rei Gustavo III de Suècia, una història que, per les restriccions de la censura, el compositor de Busseto es va veure obligat a traslladar eventualment a Boston i transposar la figura del monarca en el governador de la colònia anglesa (Riccardo).

Segons explica Rafael R. Villalobos, en este nou muntatge “hem volgut centrar-nos en com el tauler polític dels EUA canvia radicalment a final dels anys 80 quan la democratització de la televisió aconseguix que arribe a totes les cases”.

Les Arts estrena este pròxim diumenge, 21 d’abril Un ballo in maschera, que es representarà també els dies 25 i 28 d’este mateix mes, a més del 2 i 5 de maig.

 

Galeria d'imatges