Presidència

L’Hemisfèric celebra el seu 26 aniversari amb l’estrena de la pel·lícula ‘Aurores. Llums del Nord’

16/04/2024
L’Hemisfèric celebra el seu 26 aniversari amb l’estrena de la pel·lícula ‘Aurores. Llums del Nord’
  • La projecció inclou el curt Waiting for away, realitzat amb animacions d'art astronòmic

L’Hemisfèric celebra el seu 26 aniversari amb l’estrena de la pel·lícula Aurores. Llums del Nord, que acosta al públic un dels fenòmens més espectaculars de la naturalesa com són les aurores boreals.

El protagonista de la pel·lícula és el cel nocturn de Yellowknife al Canadà, capturat amb càmeres d’ultra sensibilitat gràcies al treball de l’astrofotògraf Kwon O Chul i del seu equip. A través d’eixes imatges, el públic podrà acostar-se a l’experiència d’observar els diferents colors i tipus d’aurores, fins i tot apuntar-se des de l’espai i veure com es va formant sobre la Terra, a través de les ‘finestres’ de l’Estació Espacial Internacional.

Aurores. Llums del Nord permet així contemplar a pantalla completa fulldome este sorprenent espectacle d’intensa llum i, a més, explica al públic en què consistix en realitat i quin és el secret darrere dels colors aurorals. Curiositats com la mitologia entorn de les aurores, el folklore de les regions polars i l’origen del seu nom, quins són els millors llocs per a la seua observació, els tipus d’aurores que hi ha i què és una subtempesta auroral, així com els últims avanços científics en estudis aurorals, fenomen que també ocorre en altres planetes, s’exposen en la pel·lícula.

En 2015, la NASA va llançar la missió MMS, una flota de quatre satèl·lits que viatgen en una formació especial. Estes naus espacials estan ajudant els científics a comprendre qüestions fonamentals sobre les complexes interaccions que ocorren en el camp magnètic de la Terra. Les aurores no solament es produïxen en la Terra, qualsevol planeta amb una atmosfera pot tindre aurores, les podem trobar a les regions polars de Saturn. Fins i tot Júpiter, el gegant gasós, té aurores.

La projecció es completa amb el curt Waiting for away, també en fulldome, que reunix una col·lecció d’animacions d’art astronòmic a cúpula completa. Es tracta d’una narració en la qual es barreja la imaginació amb dades científiques reals i que seguix el viatge d’un explorador espacial a través del cosmos.

L’Hemisfèric celebra amb estes noves pel·lícules que hui, dimarts 16 d’abril, complix 26 anys des que es va inaugurar en 1998. Va ser el primer dels edificis que es va obrir al públic i des de llavors suma més de 10 milions d’espectadors, quasi 74.000 sessions i 95 projeccions.

 

Galeria d'imatges