Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Suport a la I+D+i

Innovació dona suport al centre tecnològic AINIA amb 14,8 milions per al desenvolupament de nous aliments i cosmètics més saludables i sostenibles

16/04/2024
Innovació dona suport al centre tecnològic AINIA amb 14,8 milions per al desenvolupament de nous aliments i cosmètics més saludables i sostenibles
  • El secretari autonòmic d’Innovació, Jerónimo Mora, visita este centre, que ha captat estes ajudes en els últims tres anys 
  • El cultiu de carn in vitro, l’obtenció d’ingredients proteics o la valorització de residus agrícoles són alguns dels projectes que reben suport

La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha destinat des de 2022 prop de 14,8 milions d’euros al centre tecnològic AINIA per a impulsar el desenvolupament de nous projectes d’investigació, desenvolupament tecnològic i innovació que ajudaran les empreses a fer front als reptes de l’alimentació del futur, la sostenibilitat i l’economia circular.

El suport del departament que dirigix Nuria Montes permetrà optimitzar els processos de la indústria agroalimentària i avançar en l’obtenció de nous ingredients més saludables, així com en la producció d’aliments i cosmètics més sostenibles i amb menys impacte ambiental.

El secretari autonòmic d’Innovació, Jerónimo Mora, ha conegut els progressos que s’estan aconseguint amb el suport econòmic de la Generalitat durant una visita a les instal·lacions d’AINIA, al Parc Tecnològic de València, en la qual també s’ha reunit amb la directora general d’este centre, Cristina del Campo, i el director d’Innovació, Andrés Pascual.

Durant la trobada, Mora ha subratllat la contribució d’AINIA al lideratge del sector agroalimentari de la Comunitat Valenciana, “a través del desenvolupament de tecnologia i la seua transferència a un teixit d’empreses, que es caracteritzen per la innovació constant per a satisfer les necessitats dels consumidors i adaptar-se a les noves tendències de mercat”.

Des del centre tecnològic s’ha exposat també una nova línia, finançada per Ivace+i, que demostra el potencial de la digitalització i les noves tecnologies en la millora de la rendibilitat de les explotacions agràries. Per al secretari autonòmic, la innovació constituïx, a més, “una oportunitat per a fer front als reptes dels productors agrícoles i ramaders a través del desenvolupament i la implantació de l’agricultura de precisió”.

L’obtenció d’ingredients proteics mitjançant sistemes de fraccionament en sec, així com la recuperació d’altres compostos d’interés i l’aplicació de tècniques per a fer-los funcionals; la producció de nous aliments basats en carn in vitro, o la investigació de la microbiota per a desenvolupar nous productes que ajuden a millorar la salut són algunes de les iniciatives en les quals treballa AINIA amb el suport de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.

Esta col·laboració publicoprivada s’estén també a altres projectes, com la valoració de residus de la fruita, per a obtindre ingredients d’alt valor afegit per a la indústria cosmètica o el disseny de nous mètodes de control biològic basats en microorganismes per a la postcollita de cítrics. AINIA desenvolupa estes iniciatives tant en solitari com en col·laboració amb empreses i altres agents de l’ecosistema d’I+D+i de la Comunitat Valenciana.

Amb més de 270 persones que hi treballen, el centre tecnològic de referència per al sector agroalimentari va desenvolupar l’any passat un total de 286 projectes d’I+D+i emmarcats en cinc grans reptes: aliments del futur, qualitat i seguretat alimentària, salut i benestar, transició verda i transformació digital.

Galeria d'imatges