Hisenda, Economia i Administració Pública
Campanya de la renda

Ruth Merino subratlla que les deduccions per a la compra de vidres graduats i lents de contacte permetran un estalvi fiscal de 63,3 milions als valencians

17/04/2024
Ruth Merino subratlla que les deduccions per a la compra de vidres graduats i lents de contacte permetran un estalvi fiscal de 63,3 milions als ...
  • La consellera d’Hisenda s’ha reunit amb representants del Col·legi d’Òptics-Optometristes de la Comunitat Valenciana per a tractar les deduccions en l’IRPF per gastos en productes òptics
  • Estes deduccions poden arribar a cobrir el 30 % del seu import amb un màxim de 100 euros i s’estima que es podran beneficiar d’esta deducció fins a 662.310 contribuents
  • El president del Col·legi d’Òptics-Optometristes de la Comunitat Valenciana, Andrés Gené, assenyala que amb les ajudes es facilita que la gent es consciencie en la prevenció i en la necessitat de revisar la vista per a millorar la seua qualitat de vida

La consellera d’Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha destacat que les deduccions per gastos d’òptica promogudes per la Generalitat en el tram autonòmic de l’IRPF permetran que la ciutadania valenciana es puga beneficiar en l’actual campanya de la renda d’un estalvi fiscal que està previst que arribe al voltant de 63,3 milions d’euros i comportaran un incentiu per a l’adquisició de vidres graduats, lents de contacte i solucions de neteja.

Així ho ha detallat Ruth Merino després de la reunió que ha mantingut amb el president del Col·legi d’Òptics-Optometristes de la Comunitat Valenciana, Andrés Gené, i en la qual també ha assistit la directora general de Tributs i Joc, Inmaculada Domínguez, per a abordar les deduccions fiscals en l’IRPF pels gastos generats en productes òptics i que són aplicables en la campanya de la renda de 2023 que es va iniciar el passat 3 d’abril.

La responsable de les finances valencianes ha explicat que estes deduccions cobrixen el 30% dels gastos associats a l’adquisició de vidres graduats, lents de contacte i solucions de neteja en 2023, amb un límit de 100 euros d’import.

En concret, es poden beneficiar d’estes deduccions les declaracions amb una base liquidable individual de fins a 32.000 euros i conjunta de fins a 48.000 euros.

Així mateix, s’estima que es podran beneficiar d’esta deducció fins a 662.310 contribuents en la Comunitat Valenciana. D’estos potencials beneficiaris, 235.689 corresponen a la província d’Alacant, 347.392 a la de València i 79.230 a la de Castelló.

Ruth Merino s’ha mostrat convençuda que la posada en marxa d’estes deduccions “millorarà la salut de tots els valencians, la qual cosa només té efectes positius, no solament per a les persones que usen ulleres i lents de contacte sinó per a tots, perquè això significa millorar la qualitat de tot el món”, i ha afegit que es tracta d’una ajuda que tindrà “un gran impacte social perquè es tracta de gastos quotidians que formen part del dia a dia en moltes cases de la Comunitat Valenciana”.

Per la seua part, el president del Col·legi d’Òptics-Optometristes de la Comunitat Valenciana, Andrés Gené, ha assenyalat que la deducció “és molt positiva perquè facilita que la gent puga accedir a les òptiques, a portar ulleres i lents de contacte. Si tenim en compte que per al 92 % de la població l’òrgan de la vista és el més important, crida l’atenció que un 30 % no es revise la visió. Per això, amb estes ajudes es facilita que la gent es consciencie tant en la prevenció com en si necessita ulleres per a poder millorar la seua qualitat de vida”.

El límit de deducció s’establirà per contribuent i els desemborsaments podran anar destinats a l’adquisició de productes òptics de qualsevol dels membres de la seua unitat familiar.

Quan dos contribuents declarants tinguen dret a l’aplicació d’esta deducció perquè corresponen a gastos relacionats amb altres membres de la seua unitat familiar, el seu import es prorratejarà entre ells per parts iguals.

Cal assenyalar que no seran susceptibles de deducció les primes fetes per assegurances mèdiques ni l’import de les prestacions mèdiques que siguen reintegrables per la seguretat social o les entitats que la substituïsquen.

Tampoc s’inclouran en la base de la deducció les quantitats satisfetes a associacions sense ànim de lucre declarades d’utilitat pública que gaudisquen de la deducció per donatius i altres aportacions regulades en la Llei 35/2006 de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i de modificació parcial de les lleis dels Imposts de Societats, sobre la Renda de no Residents i sobre el Patrimoni.

Els gastos han de ser acreditats mitjançant la corresponent factura i el justificant de pagament realitzat a través de targeta de crèdit o dèbit, transferència bancària, xec nominatiu o ingrés en compte (bizum).

Estes mesures d’alleujament fiscal estan previstes en la Llei de mesures fiscals que acompanya als Pressupostos de la Generalitat per a 2024, que promou un conjunt de deduccions en l’IRPF amb caràcter retroactiu per a la declaració de 2023 que suposaran un estalvi estimat de més de 180 milions d’euros per a 2,1 milions de contribuents, el 87,5 % de declarants a la Comunitat Valenciana.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Consellera Ruth Merino