Agricultura, Ramaderia i Pesca
Pinyolà

Agricultura publica el mapa de risc de pol·linització creuada per a evitar llavors en els cítrics

17/04/2024
Agricultura publica el mapa de risc de pol·linització creuada per a evitar llavors en els cítrics
  • Es tracta d'una ferramenta per al coneixement i localització de les varietats susceptibles de provocar l'anomenada pinyolà
  • El mapa apareix dins del visor del Sistema d’Informació Geogràfica de Parcel·les Agrícoles i s’anirà actualitzant regularment

La Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca ha anunciat la publicació del mapa de risc de pol·linització creuada, atenent una demanda històrica del sector apícola de la Comunitat Valenciana.

La Conselleria es va comprometre amb els apicultors a publicar abans de la fi de la campanya 2023-2024 este mapa de risc, dins de les ferramentes per al coneixement i localització de les varietats susceptibles de provocar l’anomenada pinyolà.

Ara, este recurs apareix com una capa més dins del visor del SIGPAC (Sistema d’Informació Geogràfica de Parcel·les Agrícoles) i s’anirà actualitzant regularment en funció de la informació dels tècnics de la Conselleria.

Es posa en marxa, al seu torn, el mapa agronòmic de la Comunitat Valenciana, establit en la Llei 5/2019, de 28 de febrer, d’estructures agràries de la Comunitat Valenciana, en la qual es fa referència a l’actualització permanent i alliberament progressiu de les zones exemptes de risc delimitades.

El mapa de risc i mapa agronòmic han de servir de ferramenta per a la presa de decisions amb l’objectiu de reduir al màxim la pol·linització creuada. Són mapes dinàmics que indicaran en quines zones no es poden situar els ruscos per a aconseguir l’objectiu de no tindre llavors en les varietats de cítrics susceptibles.

El mapa de risc es pot visualitzar en l’enllaç següent: https://sigpac.gva.es/visor/. Conté dades actualitzades amb informació de 2023, que té caràcter merament orientatiu. La unitat geogràfica bàsica de representació és el polígon municipal i els codis de color s’han triat perquè resulten intuïtius.

Cal recordar que el mes de febrer passat, el Ple del Consell va aprovar les mesures per a limitar la pol·linització creuada en cítrics que augmenta la presència de llavors en el fruit.

Entre estes mesures, s’indicava que els ruscos han de col·locar-se a més de quatre quilòmetres de les plantacions de cítrics. Esta regulació es mantindrà durant l’època de floració dels cítrics que, donats els registres actuals de temperatures i les condicions previstes per a la primavera de l’any 2024, i a este efecte, es fixa entre el 26 de febrer de 2024 i el 31 de maig de 2024.

 

Galeria d'imatges