Agricultura, Ramaderia i Pesca
Alimentació saludable

Agricultura fomenta el consum de pans i productes elaborats amb farina de garrofa

17/04/2024
Agricultura fomenta el consum de pans i productes elaborats amb farina de garrofa
  • La Conselleria organitza una demostració de fabricació i enfornat de productes juntament amb el Gremi de Forners i Pastissers de València
  • La farina de garrofa és rica en fibra i en nutrients, té un baix índex glucèmic i és apta per a celíacs, la qual cosa la convertix en una opció saludable i sostenible 
  • Aguirre destaca que “l’arbre de la garrofera oferix múltiples avantatges per als nostres productors” i és un cultiu resistent que s’adapta “a les nostres condicions climàtiques”

La Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca ha posat en marxa una campanya de foment del consum de farina de garrofa, que arranca amb una demostració de fabricació i enfornat de pans i altres productes juntament amb el Gremi de Forners i Pastissers de València.

En paraules del conseller, José Luis Aguirre, que ha assistit a la prova d’enfornat en un obrador de COTEPA, empresa d’equips de planificació a Paiporta, la farina de garrofa és “un cultiu emblemàtic de la nostra regió”, gràcies “a les nostres condicions climàtiques i el saber fer dels nostres agricultors”.

El conseller ha recordat que la garrofera “oferix múltiples avantatges per als nostres productors” i “té diverses possibilitats per al seu ús en forn, pastisseria, cuina i altres usos”.

Després de la degustació de diversos productes enfornats per forners i pastissers, a la qual també han assistit el director general de Desenvolupament Rural, Javier Benito, i la directora general d’Indústria i Cadena Alimentària, Inmaculada Marco, el conseller ha subratllat les importants propietats nutricionals de la farina de garrofa.

Però, a més, Aguirre ha apostat per “continuar buscant opcions per a garantir la rendibilitat de les plantacions, de manera que els nostres agricultors obtinguen el que mereixen pel seu treball”.

Així mateix, ha subratllat que “a la perfecta adaptació que presenta a les nostres condicions climàtiques s’unix la seua resistència a la sequera i a la Xylella”. En concret, ha destacat que estes característiques la “convertixen en una alternativa d’especial interés per a aquelles zones on el bacteri està present i està devastant els cultius d’ametler”.

Per la seua banda, el president del Gremi de Forners i Pastissers, Juanjo Rausell, ha recordat que “el forn actual conjumina tradició, tècniques i receptes transmeses de generació en generació, però també un treball constant per la innovació, apostant per matèries primeres més saludables i sostenibles, i una de les maneres més efectives de fer-ho és a través de l’ús d’ingredients naturals”.

Propietats nutricionals

Els components funcionals de la farina de garrofa la convertixen en un producte amb propietats antioxidants que reduïx els nivells de sucre en sang, reduïx els nivells de colesterol i afavorix la digestió.

Les nombroses propietats nutricionals del fruit de la garrofera estan avalades per estudis científics que demostren, per exemple, que esta farina és rica en vitamines A, B, C, i E, i conté calci, potassi, ferro, magnesi i tanins, que són antioxidants. Estos nutrients són essencials per a l’enfortiment d’ossos, la producció de glòbuls rojos i la protecció contra el mal cel·lular.

Té, a més, un alt contingut en fibra, és antioxidant i provoca un efecte hepatoprotector. En eixe sentit, l’Institut Nacional del Càncer nord-americà constata en les seues investigacions que el D-pinitol, present en la garrofa, és fonamental per a la prevenció del càncer de mama o pròstata.

La farina de garrofa té un baix índex glucèmic, que ajuda a controlar el sucre en la sang, i és una excel·lent font de fibra, la qual cosa facilita la digestió. El seu alt contingut en fibra també contribuïx a reduir els nivells de colesterol.

D’altra banda, a totes aquelles persones amb sensibilitat al gluten o malaltia celíaca, la farina de garrofa els permet gaudir de productes enfornats sense comprometre la seua salut digestiva.

La inclusió de la farina de garrofa en l’elaboració de pans i productes enfornats se suma a una llarga llista d’usos coneguts fins ara per a la garrofa, que s’incorpora a bombons, brownies, gelats i altres aliments i begudes. Cal recordar que, com a producte substitut del xocolate, s’empra, entre altres raons, per no contindre cafeïna ni teobromina.

Tota la informació nutricional del producte, així com el vídeo promocional, es pot consultar en el portalagrari.

Galeria d'imatges