Hisenda, Economia i Administració Pública
Modernització tecnològica

Ruth Merino avança que la Generalitat licitarà enguany els primers projectes d’intel·ligència artificial d’hiperautomatització

18/04/2024
Ruth Merino avança que la Generalitat licitarà enguany els primers projectes d’intel·ligència artificial d’hiperautomatització
  • La consellera d’Hisenda, Economia i Administració Pública destaca, en la gala del IV Congrés Nacional de Telecomunicacions, l’aposta “irrenunciable” del Consell per la transformació digital de la Generalitat
  • “Des de l’Administració pública valenciana volem incorporar totes les potencialitats de la intel·ligència artificial generativa” en els procediments administratius, subratlla Merino

La consellera d’Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha avançat que la Generalitat licitarà enguany els primers projectes d’intel·ligència artificial (IA) d’hiperautomatització, dins de la seua aposta “irrenunciable” per la transformació digital per a assumir els desafiaments d’una Administració del segle XXI.

La consellera ha intervingut en el IV Congrés Nacional de Telecomunicacions COIT 2024, celebrat este dimecres a Alacant i que, amb el lema ‘Intel·ligència Artificial: entorn, desafiaments i solucions’, reunix fins a este dijous a Alacant professionals i empreses del sector de les tecnologies de la informació i la comunicació per a presentar els últims avanços i aplicacions en intel·ligència artificial.

“Des de l’Administració pública valenciana volem incorporar totes les potencialitats de la intel·ligència artificial generativa”, ha subratllat Ruth Merino, que ha incidit en el fet que, en realitat, “ja s’està estudiant la seua aplicació en els procediments electrònics i en els llocs de treball per a facilitar la gestió administrativa”.

Per a fer-ho, s’afrontarà este repte a partir de contractes tecnològics actuals i amb la licitació d’altres nous orientats a poder aplicar la hiperautomatització i robotització en els processos administratius de la Generalitat i a l’obtenció de ferramentes per a fer desenvolupaments més ràpids.

La posada en marxa de projectes d’esta hiperautomatització a través de la intel·ligència artificial disposa del finançament dels fons europeus de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Les tecnologies de robotització automàtica de processos permeten que les tasques repetitives es deleguen en este sistema robòtic, la qual cosa facilita la millora de l’eficiència en la gestió de les dades i l’augment de motivació del personal administratiu, que es pot dedicar així a tasques més estratègiques.

“El procés de transformació és costós i ha de ser progressiu, però estem ja hi estem”, ha assenyalat la consellera, qui ha defés que la Generalitat no podia quedar-se al marge dels canvis en els quals ja estan immerses les empreses i la ciutadania. Eixa transformació era “una qüestió irrenunciable, perquè modernitzar és sinònim de millora de la prestació dels servicis públics dirigits a les persones”, ha manifestat la consellera d’Hisenda, qui ha agregat que avançar cap a l’Administració del segle XXI “és un desafiament que requerix treball, però, sobretot, voluntat política”.

Projectes d’intel·ligència artificial

En relació amb les iniciatives que s’estan portant a terme en intel·ligència artificial, la Generalitat ja compta amb el primer prototip del seu nou portal Ciutadania 360º, que establirà un nou model de relació amb la ciutadania i que incorporarà intel·ligència artificial per a facilitar el dia a dia a la població.

A més, la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions està treballant en el projecte Ánima que definirà el Pla de governança de la dada de la Generalitat i la plataforma tecnològica sobre la qual se sustentarà. A més, està previst adquirir ferramentes de low code per a desenvolupar aplicacions, combinades amb la IA, de manera àgil i òptima, així com dur a terme la contractació de la plataforma corporativa de robotització de processos i l’aplicació de la hiperautomatització en els processos administratius.

Durant la seua intervenció, Merino ha mostrat al seu agraïment per l’elecció de la ciutat d’Alacant per a allotjar el IV Congrés Nacional de Telecomunicacions, que situa la Comunitat Valenciana com a “punt de referència en el mapa per a estudiar els desafiaments tecnològics que conduiran a un entorn innovador capaç d’atendre i avançar en les necessitats d’accés a la informació”.

 

Galeria d'imatges