Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
#DansaValencia24

Dansa València rep la Premi Nacional de Dansa, Rocío Molina, amb el seu homenatge a la guitarra ‘Vuelta a uno’

18/04/2024
Dansa València rep la Premi Nacional de Dansa, Rocío Molina, amb el seu homenatge a la guitarra ‘Vuelta a uno’
  • Marcat Dance presenta al Teatre Rialto Averno, amb la qual lidera les nominacions als Premis Talía 2024
  • La valenciana Ángela Verdugo tanca la seua trilogia El otro paraíso amb Mata baja. Debajo del sudor hay personas

El 37 festival Dansa València, que impulsa la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), inclou en la seua programació prevista per al divendres, 19 d’abril, al Teatre Principal, l’espectacle Vuelta a uno, amb el qual la balladora malaguenya Rocío Molina va ser guardonada per l’Acadèmia d’Arts Escèniques d’Espanya amb el Premi Talía a millor intèrpret femenina de dansa en 2023.

Així mateix, Rocío Molina ha rebut nombrosos reconeixements al llarg de la seua carrera, entre els quals destaca el Premi Nacional de Dansa 2010 i el Lleó de Plata de la Biennal de Venècia 2022.

Vuelta a uno és una celebració a ritme d’alegries, tangos, verdials i buleries, amb la qual la també coreògrafa tanca la seua Trilogía sobre la guitarra, que ha constat d’una àmplia investigació contemporània sobre la seua relació amb les sis cordes, en la qual conjuga el virtuosisme tècnic amb el risc conceptual.

La programació de Dansa València inclou també este divendres, al Teatre Rialto, l’espectacle de dansa Averno, que partix com a favorit en la pròxima edició dels Premis Talía.

La proposta de Marcat Dance ha rebut cinc nominacions: a millor intèrpret masculí de dansa amb dos candidatures, la de Mario Bermúdez Gil i el valencià Javier de la Asunción, a millor intèrpret femenina per a Catherine Coury, a millor espectacle i a millor coreografia, també per a Mario Bermúdez Gil.

La companyia andalusa és la casa artística del multipremiat coreògraf espanyol Mario Bermúdez Gil i l’estatunidenca Catherine Coury. Per a la peça amb la qual s’instal·len al Teatre Rialto s’han inspirat en L’Infern de Dante, els viatges iniciàtics i la seua simbologia.

Punt final a la trilogia de La Siamesa

Disseminada entre la seua programació, en Dansa València hi ha una representació de 14 companyies locals de diferent origen, personalitat i trajectòria. Així, el Carme Teatre acollirà Mata baja. Debajo del sudor hay personas, de la companyia La Siamesa. Amb este espectacle, Ángela Verdugo posa punt final a la seua trilogia El otro paraíso, en la qual torna a investigar en el terreny personal i íntim per a vincular-se a la col·lectivitat.

Completen la programació del dia els artistes procedents d’Illes Balears Aurora Bauzà i Pere Jou, que nodriran la dansa de llum i sons a la Sala Refectori del Centre del Carme Cultura Contemporània. El treball A BEGINNING_expanded version està a mig camí entre la composició musical i l’escriptura coreogràfica, en una exploració entre la veu, la llum i el moviment.

Una finestra al Mediterrani

En el context de Dansa València, el divendres, 19 d’abril, es presenta també el cicle de dansa itinerant ‘Mediterranean Pass’, impulsat per les associacions de professionals d’Andalusia, Balears, Catalunya i Comunitat Valenciana. L’organització revelarà els projectes seleccionats a les 10.00 hores a la Sala 7 del Teatre Rialto.

L’objectiu és programar un cap de setmana dedicat al cos i el moviment que reunisca entorn de la dansa professionals i públic de tot l’arc Mediterrani. La seua primera edició serà a Inca (Mallorca) del 25 al 27 d’octubre de 2024. Després d’esta primera experiència, el cicle es traslladarà a Catalunya (2025), Comunitat Valenciana (2026) i Andalusia (2027).

 

Galeria d'imatges