Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
IVC Filmoteca

Cultura presenta la programació de la quinta edició de LABdeseries

19/04/2024
Cultura presenta la programació de la quinta edició de LABdeseries
  • LABdeseries torna a ser un punt de trobada de professionals i aficionats per a reflexionar i debatre sobre la ficció televisiva
  • El festival de sèries de València se celebra del 23 al d’abril a la Filmoteca Valenciana, La Mutant i Las Naves

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), organitza la quinta edició del festival LABdeseries, que se celebra del 23 d’abril al 28 d’abril a la Filmoteca Valenciana, Las Naves i La Mutant.

LABdeseries torna a ser un punt de trobada de professionals i aficionats per a reflexionar i debatre sobre la ficció televisiva i analitzar temes importants que s’aborden en les sèries.

La Filmoteca Valenciana promou esta cita amb la col·laboració de l’Ajuntament de València, l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), Escriptors de l’Audiovisual Valencià (EDAV) i la Valencia Film Office. Així mateix, de la direcció del LABdeseries s’encarreguen el llibreter i gestor cultural David Brieva, la historiadora Áurea Ortiz i el periodista Mikel Labastida.

Programació LABdeseries

LABdeseries s’inaugura el dimarts 23 d’abril, a les 20.00 hores, a la Filmoteca Valenciana, amb una trobada en el qual la periodista valenciana Mariola Cubells dialogarà amb Alberto San Juan i Leonor Watling sobre les seues sèries favorites, les que han marcat la seua vida des de la infància, títols que mai han vist o les que han revisat més vegades.

Els protagonistes de sèries recents tan exitoses com Cristóbal Balencianga i No me gusta conducir també parlaran sobre els seus gèneres favorits i els papers que els hauria agradat interpretar, així com dels seus treballs més recents.

El dimecres 24 d’abril, a les 12.00 hores, en el centre d’innovació de Las Naves se celebra una taula redona sobre els efectes especials en les sèries. La taula comptarà amb dos professionals del nostre país que han treballat per a ficcions espanyoles i de tot el món.

Carolina Pinillos és productora de VFX d’El Ranchito, estudi de referència internacional en efectes visuals amb el qual ha col·laborat en títols com Juego de Tronos o La unidad. L’acompanyarà el valencià Rafa Zabala, artista digital que ha participat en pel·lícules com El Hobbit o El planeta de los simios i en sèries com Alice in borderland.

Conduïts per Áurea Ortiz, els dos conversaran sobre com es fan els efectes especials en les sèries, cap on es dirigix la tecnologia en esta mena d’obres i sobre la complexitat de la postproducció digital.

A continuació, a les 13.30 hores, Las Naves i LABdeseries inauguren una nova proposta d’art urbà relacionada amb la tecnologia i amb la qual es pretén continuar l’acció empresa l’any passat de transformar un enclavament urbà que servisca per a concedir a eixa zona un nou punt d’interés.

D’esta manera, es va obrir un espai, denominat Plaça de les Sèries, situat al carrer Joan Verdeguer, 28. En esta ocasió els artistes Elías Taño, Núria Tamarit, Víctor Visa i Laoliwa intervindran un mur de més de 25 metres en este mateix entorn, en el qual plasmaran la història de la tecnologia a través de les sèries. L’entrada per als dos actes és gratuïta fins que es complete l’aforament.

També el dimecres, a les 19.00 hores, els humoristes i creadors de contingut Asaari Bibang, Lamine Thior i Michael Arhin debatran a La Mutant sobre la representació racial i de gènere, moderats per l’artista i músic Ken Province.

Asaari Bibang és actriu, escriptora, humorista i activista equatoguineana. Lamine Thior és un actor, còmic, guionista i presentador nascut al Senegal. En l’actualitat col·labora en El intermedio i, juntament amb  Bibang, presenta el pòdcast No hay negros en el Tibet. Michael Arhin, conegut com a Lord Ébano, és model, actor i guionista i utilitza les seues xarxes socials per a aportar la seua experiència com a membre del col·lectiu LGTBI.

L’activitat es completarà amb la projecció del primer capítol de Detective Touré, que TVE estrenarà pròximament i que tracta sobre un immigrant guineà que es guanya la vida a Bilbao com a improvisat detectiu resolent casos que afecten els veïns del barri. David P. Sañudo i Carlos Vila són els creadors d’esta ficció que protagonitzen Malcolm Sitté i Unax Ugalde.

L’accés per als dos actes és gratuït i es podran descarregar les entrades a través de la web de La Mutant.

El dijous 25 d’abril, a les 12.00 hores, la Filmoteca Valenciana acull una xarrada sobre el romanticisme en les sèries actuals en la qual intervindran l’escriptor i periodista Juan Arcones; Montaña Marchena, guionista de Valeria, i Anaïs Schaaff, guionista d’El ministerio del tiempo i La última. Modera Mikel Labastida. L’entrada serà lliure fins que es complete l’aforament. La xarrada se celebra en col·laboració amb IVAJ Carnet Jove.

El dijous 25 d’abril, a les 18.00 hores, la Filmoteca Valenciana acull una xarrada en la qual el crític cultural Nacho M. Segarra i l’escriptor Eloy Fernández Porta dialogaran sobre la manera en què s’ha plasmat en la pantalla l’amistat entre hòmens. La xarrada estarà moderada per la periodista Lucía Márquez.

En la mateixa sessió, i en col·laboració amb Filmin, s’estrena el primer capítol de la sèrie Big Boys, una comèdia britànica dirigida per Jim Archer i creada per l’actor i humorista Jack Rooke, sobre l’amistat que entaulen dos jóvens aparentment molt diferents en arribar a la universitat.

El divendres 26 d’abril, a les 12.00 hores, la Filmoteca Valenciana acull una xarrada sobre l’interés dels jóvens pels true crimes en la qual participen Gema R. Neira, productora i guionista d’El caso Asunta, Fariña i En el corredor de la muerte; Enric Álvarez, guionista de Crims i El asesino de la baraja, i Clara Tiscar, periodista, escriptora i autora del pòdcast Criminopatía. Modera David Brieva (LABdeseries). Entrada lliure fins que es complete l’aforament. La xarrada se celebra en col·laboració amb IVAJ Carnet Jove.

Gastón Duprat, invitat internacional

El guionista i director argentí Gastón Duprat serà un dels invitats que acudirà a la cita de les sèries en La Filmoteca Valenciana. Famós per títols televisius com El encargado o Nada i per pel·lícules com Competencia oficial, Duprat presentarà a València el seu últim treball, Bellas artes, estrenada en la plataforma Movistar. En el seu pas per LABdeseries xarrarà amb el públic sobre la seua carrera i es projectaran algunes de les seues obres més emblemàtiques.

El divendres 26 d’abril, a les 18.00 hores, Gastón Duprat participarà en una trobada amb el públic en el qual parlarà sobre el seu treball i es projectarà el primer capítol de la sèrie Bellas artes, dirigit per Mariano Cohn.

Protagonitzada per Óscar Martínez, Ángela Molina i Ana Wagener, Bellas artes conta la història d’un prestigiós historiador d’art i gestor cultural, culte i sofisticat, encara que bastant cínic i envanit, que guanya un concurs per al càrrec de director d’un important museu d’art contemporani a Madrid. Una vegada allí haurà d’afrontar tot tipus de situacions, des de pressions polítiques fins a conflictes amb artistes i crítics.

A continuació, a les 20.15 hores, a Filmoteca Valenciana projecta Competència oficial (2021), dirigida per Gastón Duprat i Mariano Cohn i protagonitzada per Penélope Cruz, Antonio Banderas, Óscar Martínez, Irene Escolar, José Luis Gómez i Manolo Solo. La pel·lícula serà presentada per Gastón Duprat.

Competencia oficial és una comèdia sobre la indústria del cinema actual en la qual un empresari multimilionari contracta un equip estel·lar format per la cèlebre cineasta Lola Cuevas i dos reconeguts actors que posseïxen un talent enorme, però amb un ego encara més gran: l’actor de Hollywood Félix Rivero i l’actor radical de teatre Iván Torres. Els dos són llegendes, però no exactament els millors amics.

El dissabte 27 d’abril, a les 20.00 hores, la Filmoteca Valenciana celebra una marató de la primera temporada de la sèrie Nada que serà presentada per Gastón Duprat i Begoña Rodrigo, xef de La Salita. Dirigida per Mariano Cohn i Gastón Duprat, Nada té com a protagonista un crític gastronòmic, que va dependre tota la seua vida de la seua majordoma. Quan esta mor, queda a la deriva i és incapaç de manejar-se pel seu compte en la vida quotidiana.

El festival conclou el diumenge 28 d’abril, a les 20.15 hores, amb la projecció de l’episodi pilot de Lost, la sèrie dirigida i creada per J.J. Abrams. El que va ser en el seu moment l’episodi pilot més car de la història va ser l’inici d’una sèrie mítica i una experiència apassionant. I també d’un fenomen cultural que va canviar moltes coses en el món de la ficció televisiva, tant en el terreny de la narració com en el del consum audiovisual.

La projecció comptarà amb presentació i col·loqui a càrrec de l’equip del pòdcast Laboratorio de Investigación de Series: David Brieva, Mikel Labastida i Áurea Ortiz Villeta.

Laoliwa, autora del cartell

LABdeseries ret homenatge enguany amb el seu cartell als oficis de les sèries, a tots els professionals que fan possible que les ficcions tiren avant. Un tribut a perruqueres, maquilladores, tècnics de so, transportistes, dissenyadors de vestuari, creadors d’efectes especials i guionistes, entre molts altres departaments.

Andrea Oliva (València 1996), coneguda com a Laoliwa, s’ha encarregat d’elaborar la imatge de la quinta edició i pren el relleu, d’esta manera, de Núria Tamarit, Aitana Carrasco, Coke Navarro i Pau Valls, autors que van col·laborar amb el festival en anys anteriors. LABdeseries manté la seua aposta per reivindicar la il·lustració com a perfecta aliada de la ficció.

Laoliwa és una il·lustradora valenciana llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València (UPV) en 2020 i en el màster d’Il·lustració Professional de Barreira A+D en 2023.

El seu treball s’ha desenvolupat a través de la pintura mural i la il·lustració editorial amb diverses publicacions autoeditades. En la seua obra destaca la importància del món rural i la naturalesa així com la importància del col·lectiu, l’activisme i la lluita social.

 

 

Galeria d'imatges