Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
#DansaValencia24

Dansa València festeja les esperances de la joventut brasilera amb l’espectacle ‘Zona Franca’ de la coreògrafa Alice Ripoll

19/04/2024
Dansa València festeja les esperances de la joventut brasilera amb l’espectacle ‘Zona Franca’ de la coreògrafa Alice Ripoll
  • Els valencians Mar Garcia i Javi Soler graven un videoclip de factura mainstream en Caribe Mix ‘23 este dissabte, 20 d’abril
  • Joaquín Collado reunix corporalitats monstruoses i delicades en Hacia un sol negro també el dissabte, 20 d’abril, a La Mutant

El 37 festival Dansa València impulsat per la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport presenta el dissabte, 20 d’abril, en el TEM, Zona Franca, de la coreògrafa de Rio de Janerio Alice Ripoll.

Es tracta d’una de les creadores brasileres amb més presència en els esdeveniments culturals més importants d’Europa, que acudix a la cita valenciana amb un espectacle sobre les aspiracions de la joventut brasilera en un moment de transició sociopolítica.

La proposta és una peça efervescent protagonitzada per 10 ballarins que es mouen, canten i manipulen globus de colors, elements d’un ritual contemporani que convida al públic a experimentar una àmplia gamma d’emocions, entre la vulnerabilitat, la ira profundament arrelada i una gran alegria.

Vibrant i reivindicativa, l’última creació de Ripoll parla de les esperances d’una generació desheretada que anhela reinventar-se. El títol evoca la visió d’un món en el qual tot es pot compartir, de manera completament oberta.

Per a fer-ho, la coreògrafa i els seus intèrprets ens permeten veure com un Brasil ressuscitat pot reinventar-se en una cruïlla entre contact dance, TikTok, afro-house i passinho.

Tornada a casa

D’altra banda, Dansa València tracta d’atraure a la ciutat els creadors valencians que desenvolupen els seus treballs fora d’Espanya. Així, també es donen cita en el festival de les arts del moviment Mar García i Javi Soler, d’una banda, i Joaquín Collado d’altra.

Els primers partixen de les seues metes frustrades de ser superestreles del pop amb la gravació d’un videoclip de factura mainstream en Carib Mix ‘23, programada en Espai Inestable este dissabte, 20 d’abril.

Mitjançant esta peça, el tàndem creatiu continua desenvolupant el seu estil dansa-concert. En últim terme, plantegen la pregunta de si una peça escènica pot representar un format de promoció.

Mar Garcia i Javi Soler centren la seua investigació en la relació entre so i moviment. La seua manera de veure la creació posa el focus en la composició des de la mirada del públic i troba en la partitura el nexe de connexió idoni entre el so i la coreografia.

D’altra banda, l’artista Joaquín Collado d’Albacete, que va iniciar la seua formació en dansa i els seus primers treballs a València, invocarà també el 20 d’abril a La Mutant a una confederació de corporalitats monstruoses i delicades, en permanent transformació. La peça, titulada Hacia un sol negro, també és una invitació a mirar el que hi ha en l’ombra de la hipervisibilitat i de la hiperexposició.

Joaquín Collado és coreògraf, ballarí i pedagog format en ball de saló esportiu, dansa contemporània i teatre. A més dels seus projectes coreogràfics, també dirigix Paisaje, un festival de danses i balls al seu municipi natal, Villamalea (Albacete).

 

Galeria d'imatges