Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Salomé Pradas avança que el nou pla integral de residus de la Comunitat incentivarà les empreses que aposten per l’economia circular
- La consellera ha destacat iniciatives empresarials que potencien l’economia circular, com ara el sistema col·lectiu de responsabilitat ampliada per a la gestió dels seus productes (SCRAP) del calcer d’Elx, la gestió eficient de l’aigua i el futur pla general d’ordenació de forests públiques, entre altres
La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha destacat que en el nou pla integral de residus de la Comunitat Valenciana, que el seu departament està elaborant, s’incentivarà les empreses que aposten per l’economia circular “i especialment aquelles que, seguint la jerarquia de gestió de residus, dediquen recursos a la preparació per a la reutilització, el reciclatge de materials i la valorització química o energètica per a reduir els residus en abocadors”.
Pradas ha participat este divendres en la jornada sobre economia circular organitzada per la Generalitat, el Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, la Fundació Conexus, el Club d’Excel·lència i Sostenibilitat i el Clúster de Sostenibilitat Empresarial de la Comunitat Valenciana. L’acte ha tingut lloc al palau de l’Exposició de València en el marc dels actes de la capitalitat verda europea.
La consellera ha assegurat que en el procés d’adaptació del teixit productiu als paràmetres de l’economia circular, “la Comunitat Valenciana té molt a aportar, gràcies a un teixit empresarial dinàmic i emprenedor que ha vist les grans oportunitats que brinda l’economia verda”. En este sentit, “cada vegada són més les empreses que estan implementant la seua capacitat tecnològica i aporten innovadores solucions ambientals sense perdre la seua competitivitat”, hi ha afegit.
Per a Pradas, un bon exemple d’això és “la indústria del calcer il·licità, que a través de l’entitat Gerescal s’ha situat a l’avantguarda del sector en implementar, de manera voluntària i abans del que marca la llei, un SCRAP, o sistema col·lectiu de responsabilitat ampliada per a la gestió dels seus productes quan es convertisquen en residus”.
La consellera també ha parlat de la gestió de l’aigua com a pilar essencial de l’economia circular, en la qual a la Comunitat Valenciana “som especialistes a aprofitar cada gota i, de fet, estem orgullosos de ser líders en reutilització”. De fet, Pradas ha recordat que el 78 % dels camps de les tres províncies “són regats amb sistemes eficients com el degoteig; reutilitzem el 40 % d’aigua de tot Espanya, i el nostre objectiu és arribar al 45 % durant esta legislatura”.
La titular de Medi Ambient també ha destacat l’elaboració d’un pla general d’ordenació de forests públiques que afectarà més de 340.000 hectàrees, que, entre altres mesures, explorarà la certificació forestal i la biomassa per a la generació d’energies renovables, com ja ocorre a Serra, on hi ha empreses que fabriquen pèl·lets de la llenya extreta de la neteja de muntanyes.
A tot això cal unir, segons la consellera, l’educació ambiental a la ciutadania, que “s’ha revelat com una poderosa ferramenta de conscienciació duta a terme des del Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana, que enguany celebra el 25é aniversari i pel qual han passat més de 350.000 persones per a realitzar alguna de les activitats del seu projecte educatiu”.