Presidència

El Museu de les Ciències acull la fira-concurs Experimenta amb 74 projectes de física i de tecnologia

19/04/2024
El Museu de les Ciències acull la fira-concurs Experimenta amb 74 projectes de física i de tecnologia
  • La jornada, de lliure accés, se celebra este diumenge 21 d’abril al Carrer Major del Museu 

El Museu de les Ciències de València acull el diumenge 21 d’abril la XIX Fira-Concurs d’Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia Experimenta, un esdeveniment organitzat per la Facultat de Física de la Universitat de València (UV) que cada any acosta la física i la tecnologia a l’alumnat d’ensenyament secundari i a la ciutadania en general de manera creativa i participativa.

Experimenta, que compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, entre altres entitats, reunirà més de 300 participants entre alumnat i professorat.

De lliure accés, l’horari de la fira serà de 10 a 13.30 hores al Carrer Major del Museu i el lliurament de premis del concurs tindrà lloc de 13.30 a 14.30 hores a l’Auditori Santiago Grisolía. Experimenta comptarà amb 74 parades que mostraran diferents projectes experimentals STEM desenvolupats per alumnat d’ESO i Batxillerat, amb l’ajuda del seu professorat. El públic podrà preguntar pel funcionament de qualsevol dels experiments. Simultàniament, el públic infantil podrà acostar-se al taller Fisicalàndia, on es construiran i es podran entendre demostracions senzilles basades en fenòmens naturals.

A més de la fira, Experimenta és un concurs en el qual es premia els millors projectes, incloent-hi el més votat pel públic. Un jurat constituït per professorat universitari i de centres de secundària valorarà el seu bon funcionament i, sobretot, la correcta comprensió dels treballs i la claredat de les explicacions.

Este certamen va nàixer en 2005 amb l’objectiu d’involucrar l’estudiantat l’any Mundial de la Física de manera activa i creativa. L’entusiasme de concursants i visitants en esta primera convocatòria va ajudar a convertir-lo en un esdeveniment anual que ha crescut amb els anys i s’ha convertit en una referència i tradició com a fira científica a la ciutat de València i a la Comunitat Valenciana.

La iniciativa compta amb un projecte competitiu de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (FECYT-MICIN), a més de la col·laboració d’altres entitats, com és la Ciutat de les Arts i les Ciències, l’Ajuntament de València o la Reial Societat Espanyola de Física. Per part de la Universitat, donen suport l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i), la Delegació per a la Incorporació en la UV, el Centre de Formació i Qualitat Sanchis Guarner, la Unitat d’Igualtat, el Grup de Treball de Física Arquimedes i Expociència.

 

Galeria d'imatges