Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
PERTE Xip

La Generalitat reclama al Govern central que active el PERTE de semiconductors per a optar a 12.000 milions d’euros

19/04/2024
La Generalitat reclama al Govern central que active el PERTE de semiconductors per a optar a 12.000 milions d’euros
  • Nuria Montes: “La indústria de la Comunitat Valenciana té talent, capacitat i organització suficients per a captar estos fons”
  • La Comunitat aglutina al voltant del 50 % del negoci dels microxips d’Espanya
  • Montes visita la Fundació Ellis a Alacant junt amb la secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, María Teresa Ledo

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha reclamat al Govern central que active el procediment per a l’adjudicació dels 12.000 milions d’euros previstos en el Projecte estratègic per a la recuperació i transformació de microelectrònica i semiconductors (PERTE Xip) i ha insistit que la Comunitat Valenciana té “talent, capacitat i organització suficients per a optar a gran part d’estos fons”, procedents de la Unió Europea.

Montes ha fet estes declaracions en una visita a la Fundació Ellis Alacant, junt amb la secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, María Teresa Ledo, a qui ha transmés la rellevància de la indústria de semiconductors de la Comunitat Valenciana, que recentment s’ha aglutinat entorn de l’associació València Silicon Clúster (VaSic).

Segons ha explicat la consellera, la Comunitat Valenciana és una de les quatre regions espanyoles, junt amb Andalusia, País Basc i Catalunya, que formen part de l’Aliança de Regions Europees de Semiconductors i, de fet, aglutina al voltant del 50 % del negoci dels microxips d’Espanya.

És per això que ha exigit al Ministeri de Transformació Digital i Funció Pública que “pose en marxa el procediment per a adjudicar els 12.000 milions, perquè no queda molt temps”, alhora que ha insistit que la Comunitat Valenciana ha de “participar amb força” en esta etapa final per a consolidar en els pròxims dos anys este sector emergent. “El Govern Valencià estarà donant suport a la proposta de PERTE que isca de les nostres indústries”, ha precisat.

La titular d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha recordat que els semiconductors constituïxen un element bàsic en el procés productiu dels sectors tecnològics com, per exemple, l’automoció, i en un context de transformació digital adquirix, a més, una importància geoestratègica. Sobre este tema, el desenvolupament d’esta indústria convertirà la Comunitat Valenciana en “parcialment autosuficient” davant de països com la Xina o Taiwan, que en els últims anys han experimentat problemes de producció derivats de la pandèmia i de desastres naturals.

Projectes d’intel·ligència artificial

Montes ha recorregut les instal·lacions de la Fundació Ellis a Alacant, junt amb la secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, María Teresa Ledo, que ha substituït el ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, José Luis Escrivá.

Durant la trobada, han conegut de primera mà els projectes de caràcter internacional que s’estan escometent des de la unitat alacantina, tots basats en intel·ligència artificial, i que aborden, entre altres aspectes, l’impacte del gènere i del llenguatge en esta tecnologia.

“Són projectes molt interessants que s’investiguen de manera simultània en una segona unitat Ellis a Europa i que compten amb la tutela de la Universitat d’Alacant”, ha subratllat Nuria Montes al final de la visita.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Consellera Nuria Montes

Consellera Nuria Montes