Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Política empresarial

Nuria Montes desgrana davant la Cambra de Comerç d’Alacant els eixos de la política empresarial de la Generalitat

19/04/2024
La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, assistix al comité executiu de la Cambra de Comerç d’Alacant
  • La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme afirma que el Govern Valencià vol “parlar el llenguatge dels emprenedors que generen ocupació”
  • També assenyala que en el marc d’actuacions de la Conselleria, “les empreses són el punt focal” i “hem de ser un referent que ajude permanentment al creixement empresarial”

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha explicat davant el Comité Executiu de la Cambra de Comerç d’Alacant que “des del Consell facilitarem la creació d’empreses gràcies al Pla Simplifica. Això es traduïx en la supressió de tràmits burocràtics i en la reducció d’uns altres i, a més, resolent els assumptes en terminis raonables”.

“En definitiva –hi ha afegit Nuria Montes– volem empatitzar amb la iniciativa privada i que l’Administració parle el llenguatge dels emprenedors que generen ocupació. Com a exemple de realisme en la nostra acció de govern estan els pressupostos que estem executant en este exercici 2024. Es tracta d’uns pressupostos que, sense reduir la despesa social, aposten per la contenció (reduïm un 7,8 % la despesa respecte a 2023) i per l’estalvi tributari per als ciutadans”.

La titular d’Innovació ha assegurat que “per al Govern de la Generalitat, més diners en la butxaca de la ciutadania equivalen a més economia. Per això, l’any 2023 vam eliminar l’Impost de Successions i Donacions i en este 2024 hem iniciat una senda tributària menys opressiva en preveure deduccions fiscals de tipus social en l’IRPF, o la rebaixa de l’Impost de Transmissions Patrimonials. A més, en 2025, eliminarem impostos ambientals dissenyats pel Botànic per a gravar als vehicles de tracció i a les grans indústries i superfícies comercials”.

“En el marc d’actuacions de la meua Conselleria –ha seguit Nuria Montes– les empreses són el punt focal. Hem de ser un referent que ajude permanentment al creixement empresarial i hem d’aconseguir que el binomi innovació-empresa siga efectiu, que no quede com un esforç teòric desmanegat de la realitat de les empreses. El paper del sector públic ha de ser el de catalitzador per al creixement de la productivitat i l’escalabilitat empresarial. La nostra finalitat és que en el nostre territori hi haja cada vegada més companyies capaces d’atraure-hi talent i invertir en innovació”.

“Per descomptat, tenim una excel·lent situació de partida. Comptem amb prop de 3.000 empreses innovadores. Disposem de l’ecosistema emprenedor de més creixement a Espanya i un dels més dinàmics d’Europa: amb més de 1.314 empreses emergents en 2023 (un 16 % més que en 2022) que generen més de 16.000 llocs de treball. I en l’últim any, la Comunitat Valenciana hi ha atret inversions estrangeres per valor de més de 3.300 milions d’euros, la xifra més gran de la sèrie històrica”, ha continuat explicant la consellera.

330 milions d’euros a diversos incentius

Per a la consellera, “és necessari aprofitar l’interés que desperta la Comunitat Valenciana per a aconseguir que nous projectes aterren en el nostre territori amb la consegüent generació d’ocupació i el dinamisme per al sector industrial. D’altra banda, aprovarem l’Estratègia de reindustrialització 2024-2028 perquè el sector aconseguisca el 20 % del valor afegit generat per l’economia valenciana. En esta estratègia apostem per una indústria integral, diversificada, sostenible i competitiva”.

“Paral·lelament –ha continuat exposant Nuria Montes– en el pressupost d’este 2024 hem destinat prop de 330 milions d’euros a diversos incentius per a pimes, projectes estratègics, la indústria avançada, l’eficiència energètica, el foment de la internacionalització de les empreses o la innovació empresarial. Així mateix, estem potenciant sectors emergents –amb una elevada capacitat d’arrossegament al conjunt de l’economia– com l’audiovisual, la computació, el sector aeroespacial o els semiconductors”.

Un altre aspecte que ha destacat la consellera en el seu discurs davant l’empresariat ha sigut el relacionat amb el compromís amb les renovables. “La Comunitat no només és la regió amb la radiació solar més gran d’Europa, sinó que està a l’avantguarda en la fabricació de panells, inversors fotovoltaics o de solucions d’emmagatzematge”, ha apuntat.

Finalment, i pel que fa al turisme, “tenim, també, una decidida aposta pel turisme, ja que és una part molt rellevant en la nostra economia. No hem d’oblidar que representa un 16 % del PIB valencià i que mostrat la seua resiliència i solidesa després de la pandèmia. A més, ha sabut recuperar mercats i incrementar l’arribada de turistes nacionals i internacionals, així com la despesa mitjana d’estos”.

En esta línia , la consellera ha reivindicat’ampliació de les grans infraestructures portuàries (ValenciaPort és el lloc comercial més gran d’Espanya i del Mediterrani) i aeroportuàries, “perquè no pot ser que des del Govern d’Espanya es condemne els nostres dos principals aeroports al raquitisme”.

Finalment, ha fet menció a la lluita de la Generalitat contra l’economia deslleial. “Tant pel que fa a la pirateria dels apartaments turístics il·legals com a la pirateria de la falsificació en la fabricació de productes tèxtils, del calcer, el joguet o la ceràmica, entre altres, amb sancions que arriben a un milió d’euros, per a no posar en risc la salut i la seguretat dels nostres conciutadans. Perquè no només hem de ser una Comunitat pròspera, oberta i inclusiva, sinó competitiva i transparent”, ha dit la consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.

Galeria d'imatges