Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Biodiversitat

Medi Ambient comptabilitza la xifra històrica de 645 parelles de voltor en 2023 a la Comunitat Valenciana

20/04/2024
Medi Ambient comptabilitza la xifra històrica de 645 parelles de voltor en 2023 a la Comunitat Valenciana
  • El director general de Medi Natural ha destacat l’“èxit dels plans de conservació i recuperació de la Conselleria per a esta au protegida”

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha comptabilitzat la xifra històrica de 645 parelles de voltor en 2023 a la Comunitat Valenciana, en part gràcies a l’“èxit dels plans de conservació i recuperació de la Conselleria per a esta au protegida”, com ha destacat el director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mérida.

El voltor, que va arribar quasi a desaparéixer a la Comunitat Valenciana (quedaven un mínim de tres parelles recloses al nord de Castelló en els anys setanta), es reproduïx ara a les tres províncies. Esta espècie està inclosa en la Directiva d’aus i en el Llistat d’espècies en règim de protecció especial.

A la província de Castelló, la població nidificant de voltor se censa pel personal de la Conselleria de Medi Ambient des de 1990. S’encarreguen del seguiment de camp i de la coordinació de la informació rebuda.

Durant 2023 s’han localitzat 84 punts de nidificació i s’han comptabilitzat 477 parelles reproductores. S’ha estimat l’èxit reproductor en 68 colònies (450 parelles), on s’han registrat 284 polls en total i s’ha obtingut un valor de 0,63 polls/parella per al conjunt de la població, valor superior a l’obtingut l’any anterior.

Pel que fa a la província de València, esta au es va extingir com a nidificant cap als anys setanta. Com ha indicat Mérida, “la primera reproducció a València es va comprovar en 2011, amb una parella a Tuéjar, i des de llavors el nombre de parelles no ha deixat d’augmentar a la comarca dels Serrans”.

En 2012 va aparéixer una parella al sud de la província (Ontinyent), sens dubte com a resultat de l’expansió del nucli reintroduït al nord d’Alacant, població que ha anat fluctuant entre zero i tres parelles segons l’any. En 2018, l’espècie va començar a reproduir-se també al Racó d’Ademús i a les Falçs del Cabriel (en esta última zona situant els seus nius a la ribera manxega).

El cens de voltors de la província és superior al de l’any passat, s’estima la població en 139 parelles. “Com a novetat, s’ha detectat la reproducció de l’espècie a Chera, prop de l’embassament de Buseo, on s’ha reproduït una parella”, hi ha afegit el director de Medi Natural, Raúl Mérida.

Finalment, a la província d’Alacant, com a resultat d’un programa de reintroducció iniciat per l’associació FAPAS-Alcoi en 2000, el voltor va tornar a nidificar a la província en 2004. Des de llavors l’espècie ha incrementat la seua població i s’ha reproduït en diversos punts pròxims a Alcoi, expandint-se cap al sud.

Després del descens progressiu observat en l’última dècada respecte al màxim de 33 parelles de 2012, sembla que enguany la població alacantina ha experimentat una lleugera recuperació amb l’aparició d’estes dos colònies noves, amb tres parelles en cada una d’estes.

Galeria d'imatges