Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Nomenament IVC

Cultura proposa nomenar Álvaro López-Jamar com a nou director general de l’Institut Valencià de Cultura

19/04/2024
Cultura proposa nomenar Álvaro López-Jamar com a nou director general de l’Institut Valencià de Cultura
  • El vicepresident primer, Vicente Barrera, traslladarà esta proposta al Ple del Consell per a la seua aprovació
  • López-Jamar ha sigut coordinador de la Fundació Ciutat de les Arts i les Ciències, delegat de la Fundació Eutherpe i membre del comissariat artístic del projecte MusaE, entre altres

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport proposarà el nomenament de l’advocat Álvaro López-Jamar Caballero com a nou director general de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), organisme dependent de la Vicepresidència Primera, després d’haver finalitzat els treballs per part de la Comissió de Valoració.

Esta proposta serà traslladada pel vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, al Ple del Consell, que és l’òrgan encarregat de la seua aprovació.

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport va publicar el passat 25 de març la resolució amb les bases del procediment obert per a la selecció de la persona titular de la Direcció General de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), que va finalitzar l’11 d’abril amb la presentació de deu candidatures.

Després d’això, el dilluns 15 d’abril, la Comissió de Valoració va iniciar els treballs per a poder cobrir com més de pressa millor este lloc i poder completar al més prompte possible l’organigrama directiu de l’IVC.

Ara, només quatre dies després, una vegada valorades les propostes i realitzades les entrevistes personals, la Comissió ha acordat proposar el nomenament de López-Jamar per a assumir esta responsabilitat, que se sumarà als nomenaments dels titulars de les tres direccions adjuntes, que van ser aprovades pel Ple del Consell el passat 5 de març.

La selecció per part de la Comissió de Valoració s’ha basat, segons recull esta convocatòria, en criteris de solvència acadèmica, professional, tècnica, científica o artística, en l’experiència en l’acompliment de llocs de responsabilitat en la gestió pública o privada així com en la capacitat de lideratge per a planificar, implementar i revisar estratègies, polítiques i programes que facen possible els objectius marcats per l’IVC, la capacitat de comunicació i negociació, entre altres.

Per a això, les persones que han participat en este procés han presentat un projecte per a la Direcció General amb les línies estratègiques bàsiques que desenvoluparien al capdavant de l’IVC, incloent-hi eixos prioritaris d’actuació i de gestió interna; necessitats en matèria de personal; o el disseny d’una proposta de posicionament institucional a escala autonòmica, nacional i internacional.

Álvaro López-Jamar

Álvaro López-Jamar té una dilatada experiència en l’Administració pública autonòmica i el sector cultural. Fins a 2012, va exercir com a coordinador de la Fundació Ciutat de les Arts i les Ciències de la Generalitat, en la qual va participar durant 12 anys en la seua gestió juridicoadministrativa i en nombroses activitats de divulgació científica i cultural en col·laboració amb universitats, instituts tecnològics, empreses, entre altres, així com en la captació de patrocini i mecenatge.

Així mateix, des de 2010 és delegat a la Comunitat Valenciana de la Fundació Eutherpe, entitat d’àmbit nacional dedicada al foment de la cultura musical, especialment en suport a jóvens artistes, i que té el reconeixement honorífic del Parlament Europeu.

En este sentit, ha dut a terme més d’un centenar d’activitats i cicles musicals en nombrosos auditoris i sales com el Palau de la Música de València, Palau de les Arts Reina Sofia, Auditori de Torrent, Sala Alfons el Magnànim de la Diputació de València, Teatre Calderón d’Alcoi, Espai Rambleta i Centre Cultural Bancaixa, entre altres.

També ha sigut coorganitzador dels Cursos Internacionals de Cant Teresa Berganza i del Curs per a Pianistes, Directors d’Orquestra i Joven Orquesta Leonesa, de la qual ha sigut també gerent; i ha col·laborat en l’organització del Concurs Internacional de Piano José Iturbi que organitza la Diputació de València.

Des de 2015 fins a 2017, va formar part del Comissariat artístic del projecte MusaE - Música en els Museus Estatals, com a membre del seu comité de selecció artística, en el qual actuava com a mediador entre el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, Acción Cultural Española (AC/E) i la Fundació Daniel i Nina Carasso.

Des d’abril de 2021, és president d’Amics de l’Òpera i de les Arts de la Comunitat Valenciana (AOA), la principal associació d’aficionats a la música clàssica i l’òpera de la Comunitat Valenciana.

Comissió de Valoració

La Comissió de Valoració encarregada d’este procés de selecció ha estat formada, en representació de la Generalitat, per la subsecretària de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, M. Eugenia Vives; la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Paula Añó; i el director general de Cultura, Sergio Arlandis.

Així mateix, ha comptat també amb la participació de José Luis Pinotti com a persona experta de reconegut prestigi, a proposta de la Diputació de València; i Ricardo Casero, com a representant de la societat civil relacionat amb el món de la cultura, a proposta de l’Ateneu Mercantil de València.

 

Galeria d'imatges