Sanitat

El CICU atén una mitjana de 17 telefonades diàries sobre parades cardiorespiratòries

20/04/2024
El CICU atén una mitjana de 17 telefonades diàries sobre parades cardiorespiratòries
  • Marciano Gómez destaca “la importància de realitzar des de l’inici la reanimació davant d’una parada cardíaca, ja que les investigacions avalen que es pot augmentar la possibilitat de supervivència més del 50 %”
  • Professionals del SESCV i del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent han participat en la I Fira de Salut del Genovés ensenyant la ciutadania a realitzar la reanimació cardiopulmonar bàsica

El Centre d’Informació i Coordinació d’Urgències (CICU) de la Conselleria de Sanitat ha atés des que va començar l’any 1.894 telefonades relacionades amb incidents en els quals una persona entra en parada cardiorespiratòria, el que suposa una mitjana de 17 telefonades al dia.

Estes dades les ha donat a conéixer el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, durant la seua visita a la I Fira de la Salut al Genovés, on ha presenciat un taller de reanimació cardiopulmonar bàsica dirigit a xiquets d’entre 6 i 14 anys, que han impartit professionals del Servici d’Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana (SESCV).

Així mateix, la fira ha comptat amb la participació de professionals del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent en diversos estands sobre altres temàtiques sanitàries, com ara diabetis, prevenció del càncer, donació d’òrgans, primers auxilis, salut mental, etc. El SESCV també ha disposat una ambulància del Servici d’Ajuda Mèdica Urgent (SAMU) a l’interior de la qual han pogut accedir els visitants d’este esdeveniment, els quals, a més, han pogut presenciar una exhibició de la intervenció dels membres del SAMU i del Consorci Provincial de Bombers davant d’un accident de trànsit.

Precisament, en l’estand de primers auxilis de la fira també s’ha format persones adultes sobre la tècnica de reanimació davant d’una parada cardíaca. Tant en este cas com en l’activitat per a xiquets, l’objectiu és ensenyar a realitzar el massatge cardíac o la reanimació cardiopulmonar bàsica; l’ús del DEA (desfibril·lador automàtic), i la maniobra de Heimlich, per a evitar que una ennuegada derive en parada cardiorespiratòria.

En este sentit, el conseller de Sanitat ha assenyalat que “qualsevol persona pot salvar una vida si s’actua amb rapidesa davant d’una parada cardíaca”. “La intervenció inicial és crucial, i ho és així perquè les investigacions avalen que es poden augmentar les possibilitats de supervivència més del 50 %”, ha destacat.

Assistència telefònica

Quan algú és testimoni que una altra persona està patint una parada cardíaca, ha de saber que si es coneix la tècnica del massatge cardíac s’ha d’iniciar immediatament. No obstant això, en cas que no es conega, la Conselleria de Sanitat disposa d’un protocol de reanimació cardiopulmonar telefònica, mitjançant el qual un professional del CICU dona les indicacions necessàries.

Per tant, el primer que cal fer davant d’una situació així és telefonar al 112 i llavors s’activa el protocol. A partir d’eixe moment, amb l’ajuda d’un metge o una metgessa coordinadors del CICU, l’acompanyant del pacient pot realitzar el massatge cardíac encara que no es tinguen coneixements previs.

Marciano Gómez ha explicat que des del CICU es donen “les indicacions per a marcar el ritme de les compressions i es roman en contacte telefònic amb l’acompanyant, fins que arriba la unitat del SAMU”. “Una vegada en el lloc, l’equip mèdic del SAMU continuarà amb la reanimació cardiopulmonar avançada i les tècniques de recuperació necessàries per a aconseguir l’estabilització del pacient i poder procedir al seu trasllat al centre hospitalari corresponent”, hi ha afegit.

Un 55 % de les persones que han alertat el 112 sobre una possible parada cardíaca han accedit a realitzar la reanimació cardiopulmonar bàsica assistides per un o una professional del CICU. En el 45 % dels casos restants no es van iniciar les maniobres, bé perquè no procedia en eixos casos o bé perquè el testimoni que alertava ja sabia fer les maniobres o va declinar fer-les per no sentir-se capacitat.

Per això, Marciano Gómez ha animat a qui siga testimoni d’una parada cardíaca que permeta que un professional del CICU “l’ajude a realitzar eixa primera assistència vital per a qui està patint una parada cardiorespiratòria”.

Galeria d'imatges