Sanitat

El Departament de Salut de Castelló estén el projecte de Biblioteràpia en Atenció Primària a 7 centres de salut

22/04/2024
El Departament de Salut de Castelló estén el projecte de Biblioteràpia en Atenció Primària a 7 centres de salut
  • Castelló, Almassora i Benicàssim compten amb els catàlegs per a ‘prescriure’ llibres com a suport a la consulta terapèutica
  • Un grup de professionals sanitaris fa el control de les obres i la seua adequació a àmbits com la soledat, l’ansietat o l’alzhèimer

El Departament de Salut de Castelló ha estés el projecte de Biblioteràpia en Atenció Primària a un total de 7 centres de salut dels municipis de Castelló, Almassora i Benicàssim, com a complement a la consulta terapèutica en diferents processos vitals com la soledat, l’ansietat, l’adolescència, l’envelliment i la maternitat o davant patologies com l’alzhèimer o la depressió.

“La biblioteràpia es definix com l’ús de qualsevol text per a millorar el benestar físic i emocional a través de la lectura i el diàleg, amb l’objectiu de facilitar un millor enteniment del procés de malaltia”, ha explicat María José Monedero, especialista en Medicina Familiar i Comunitària del Centre de Salut Rafalafena i membre del grup d’estudi que ha elaborat el projecte.

Per a aconseguir este objectiu s’ha realitzat una selecció de llibres “a través de metodologia definida, en el qual presentem de manera ordenada i per temàtica una llista de títols en la qual s’indica el perfil de pacient per al qual podria estar indicada la seua lectura”, ha afegit la doctora Monedero.

Els llibres es recomanen de manera personalitzada a cada pacient en les consultes d’Atenció Primària, tant de medicina familiar com d’infermeria, matrones i la resta de professionals sanitaris. A més, paral·lelament, les biblioteques municipals dels municipis en els quals s’ha instaurat este projecte tenen disponible el catàleg i els llibres per al préstec.

El Centre de Salut Rafalafena ha sigut pioner en la instauració d’este projecte i és el responsable d’estendre’l a la resta de centres a través de sessions clíniques i de l’elaboració d’un catàleg dirigit al personal sanitari en el qual figuren tots els títols validats pel grup de treball. Este treball es completa també amb l’elaboració d’uns fullets informatius per als pacients.

 

Galeria d'imatges