Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
X Aniversari model DTI-CV

Nuria Montes destaca la pròxima convocatòria de 21 milions en ajudes a l’impuls de la sostenibilitat turística de fons Next Generation EU

22/04/2024
Nuria Montes destaca la pròxima convocatòria de 21 milions en ajudes a l’impuls de la sostenibilitat turística de fons Next Generation EU
  • La consellera ha clausurat l’acte del X aniversari del model de DTI-CV on ha ressaltat que la Xarxa “és única a Espanya” i està concebuda per a compartir experiències, informació i bones pràctiques
  • També ha assenyalat que el turisme no s’ha de veure com a amenaça, sinó com “una verdadera font de riquesa”

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha anunciat que el seu departament convocarà prompte un nou paquet d’ajudes dels fons europeus Next Generation EU enfocats a l’impuls de la sostenibilitat turística.

Així ho ha assegurat Nuria Montes este dilluns en l’acte de celebració del X aniversari del model de Destinacions Turístiques Intel·ligents Comunitat Valenciana (DTI-CV) i del V aniversari de la Xarxa DTI-CV.

Nuria Montes ha informat que “tenim un paquet d’ajudes molt important per a empreses, que serà la primera línia que isca” i ha anunciat que “seran més de 21 milions d’euros per a empreses turístiques per a dur a terme inversions en matèria de sostenibilitat, estalvi d’aigua, formació, sistemes de control i tot allò que millore la seua aposta per la sostenibilitat”.

Així mateix, ha explicat que “s’han solucionat tots els problemes de la convocatòria anterior” i ha assenyalat que, a més, “el termini per a executar-les és fins a 2025, per la qual cosa ha apuntat que “tindran un termini ampli per a fer eixa execució”.

Montes també ha explicat que altres de les ajudes que es trauran seran per a municipis, per a actuacions de lluita contra el canvi climàtic, i també per a actuacions de sostenibilitat”, a més d’un fons per a formació de personal, “hem de formar més de 2.500 professionals en habilitacions tecnològiques en matèria turística”, i també ha informat d’un quart paquet per a fomentar la comunicació d’accions de sostenibilitat social.

X aniversari model DTI-CV

En la clausura de l’acte del X aniversari del model de DTI-CV, la consellera ha ressaltat que la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat Valenciana “és única a Espanya en l’àmbit autonòmic” i està concebuda per a compartir experiències, informació i bones pràctiques.

Turisme Comunitat Valenciana, a través de l’Invat·tur, va iniciar en 2014 un procés de transformació de les destinacions amb la implantació del model de destinació turística intel·ligent de la Comunitat Valenciana, així com amb el posterior desenvolupament de la nostra Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents en 2019.

La titular de Turisme ha subratllat que es tracta d’un exemple de la “col·laboració publicoprivada” i en esta línia, ha assenyalat que la col·laboració “és un ingredient clau en la nostra recepta per a impulsar les destinacions i les empreses cap al paradigma de l’intel·ligent, amb els eixos de la governança, la sostenibilitat, innovació, màrqueting i tecnologia”.

Així, ha explicat que “es tracta d’una xarxa que unix les destinacions turístiques de la Comunitat Valenciana i que exemplifiquen la perfecció en la col·laboració publicoprivada” i ha explicat que, a més, “esta xarxa ha permés que els municipis es donen suport els uns als altres, així com les empreses, de manera que tota la intel·ligència turística s’ha pogut distribuir de cap a cap de tota la Comunitat Valenciana”.

Reconeixements a l’impuls del model DTI-CV

Durant l’esdeveniment s’han entregat sis guardons a les personalitats, institucions, destinacions o empreses que han contribuït a l’impuls d’este model de Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat Valenciana.

En concret, s’han atorgat distincions a les destinacions pioneres de la Xarxa DTI-CV. Així, ‘Maestrat Ànima Interior’ ha sigut reconeguda com a destinació de caràcter supramunicipal d’interior referent en l’adopció del model DTI-CV. Morella perquè és la principal destinació rural de la Comunitat Valenciana. Benidorm ha sigut distingit per ser pioner a escala mundial en la transformació cap al model DTI i primera destinació turística intel·ligent del món.

Les distincions concedides a personalitats, institucions i empreses impulsores del model DTI-CV, s’han atorgat a AMETIC, per apostar per la Comunitat Valenciana com a seu del Digital Tourist, el principal esdeveniment especialitzat en DTI.

També s’ha reconegut al catedràtic de la Universitat d’Alacant, Josep Ivars, per ser el precursor de l’adaptació de la planificació de les destinacions al model intel·ligent a Espanya. Finalment, també ha sigut distingida l’entitat Segittur, impulsora del disseny del model DTI en l’àmbit nacional i referent internacional en la matèria.

Turismofòbia

Respecte a la turismofòbia i a la mobilització del passat dissabte a Canàries contra el turisme de masses, la consellera Nuria Montes ha assenyalat que “la situació de les illes Canàries és una situació completament diferent de la Península, i la gestió de la Comunitat Valenciana també diferix molt de les illes, encara que sí que és cert que ens enfrontem a reptes importants, i entre els quals hi ha el fet d’estar en eixa comunió permanent entre societat i turisme”.

En este sentit, ha assenyalat que “no es pot percebre com una amenaça” i ha declarat que “crec que hem fet les coses molt bé i, precisament, esta xarxa DTI s’ha revelat com un instrument perfecte per a fer compatible eixa societat i turisme, de manera que l’hospitalitat siga també un criteri que la nostra societat aporta al turisme” i ha incidit en què el turisme no s’ha de veure com a amenaça, sinó com “una verdadera font de riquesa per a tots nosaltres de la qual no podem prescindir”.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Consellera Nuria Montes

Consellera Nuria Montes